Как премина Asphalt x Five High Bazaar

Базар е често срещана дума, особено около коледните празници. В месеца, който е изпълнен с тях, имахме удоволствието да организираме един по-различен такъв от тези, които сме свикнали да посещаваме. Но какво беше по-различното ли? Първо в списъка е локацията – Five High Skatepark.
Момчетата от парка се стремят да развиват градската култура с редица събития, като премиери на филми за екстремни спортове, състезания за скейт, бмх и кънки, изложби, концерти, ревюта и много други, но за пръв път базар. И затова обединихме сили и направихме нещо доста различно!

Второ в списъка е атмосферата на пространството. Още с влизането в сградата можете да усетите творческия дух на иначе така индустриалната обстановка. Стигайки до етажа на скейт парка, виждате подписа на едни от най-добрите родни и чуждестранни графити артисти, които са оставили част от себе си по стените в двете пространства на скейт парка.

Базарът се проведе в изложбената зала на FiveHigh Skatepark, а участие взеха брандове като Улица/Streetsector, Best Kept Secret, Supers4upen Motion Madness25frames, Illest Kid, FingahNelepaNOKSBlank Deck SupplyEUREKA! SkateboardingPanda ClothingQuestion AuthorityKloshar bags0511 Clothing, SkyLord, GOLOKA, Бор и много други български брандове, посветени на стрийт културата. Всеки от поканените участници подготви предоставеното му място по свой собствен начин, така че да придаде идентичност и уют за гостите на събитието. Успяхме да се докоснем до изкуството на BGanalog, 25frames, Illest Kid и колекцията от ръчно рисувани графики върху дъски за скейт от емблематични артисти на нашето време.

Базара имаше и “Second Hand” секция, в която специално селектирани участници представиха съкровища от своите гардероби. Стила на базара беше индустриален, окачени стълби и скелета, метални огради, палета и варели, скейт трикове и усмивки. За настроението се погрижиха момичетата от Bad n Boujee, а храната беше поверена в ръцете на Smugglers и Sushi Friends. Освен вкусното хапване, имахме възможността да поиграем любимите на всички игри в пространството на Supers4upen, които адаптираха мястото си по уникален начин. Стари колони в гръцки стил, фламинго, розови килими и място, на което да разпуснеш, играейки FIFA и пиейки греяно вино или коктейл.

Идеята на базара сякаш беше не просто да представи български брандове от родната стрийт сцена, а да запознае лично гостите с хората зад брандовете и самите брандове помежду им в една комфортна за тях обстановка. Така и стана.

Паралелно с това, другата зала на Five High Skatepark се пълнеше с любители на екстремните спортове и се проведе състезание за малки и големи на най-новите уреди. Награди грабнаха 4-ма души, които бяха осигурени от Blankdecksupply, OSM и Skylord.

Това събитие определено изпълни целите си да събере на едно място родните брандове и техните представители, да събере на едно място по-голямата част от стрийт културата в София и да ни покаже, че ърбън културата в България се развива в много позитивна насока. С нетърпение очакваме следващият подобен проект, който да разнообрази сивото ежедневие в столицата.

Автор: Петър Владимиров

Снимки: Велико Балабанов