Граффопост – артистични намеси в градска среда

Граффопост е първият проект на VISIONARY, след който трафопостовете ще се превърнат в арт обекти.

VISIONARY е платформа за съвременни визуални проекти в градска среда. Близка до артисти, пряко свързани със сцената, организацията е идеалният медиатор между артистите и публиката, курирайки творенията и представяйки ги по достъпен начин на аудиторията. С проектa „Граффопост“ се дава възможност на визуални артисти и съвременни стенописци да покажат своята визия за промяна на дадено пространство чрез концептуален художествен проект, изцяло съобразен със самата градска среда.

thumb_IMG_4303_1024_day1

Проектът обхваща рисуване на трафопостове в централни градски части и големи квартали на София. Затова говори и самото име – Граффопост, представящо в една дума колаборацията от графика, графити и трафопост. Първата артистична намеса, откриваща проекта, ще бъде на Алекси Иванов и ще бъде извършена в периода 10 – 14 юли, 2017 г.

Алекси Иванов е уличен художник и стенописец, роден във Варна. Съосновател и член на колектив „Фамоу“. Работи в сферата на визуалните изкуства от 2003 г. Той е артистът, избран от VISIONARY да реализира художествена намеса в градинка „Португалия“ на ул. „Цар Иван Асен II”, където ще изрисува два трафопоста.

Стенописът представя градска детска площадка, която е завладяна от изоставени автомобили, дотолкова сраснали се с ежедневието на децата, че са използвани от тях за катерушки. На места се забелязват и силуетите на детски катерушки, конструирани и изработени в България от български художници и инженери от и по времето на социализма. Такива могат да бъдат видяни в съседната детска площадка, към която по този начин се прави пряка препратка,

разказва артистът

thumb_IMG_4298_1024_day1 (1)