Urbanites: Existence ще се проведе на 9 май в EXE Club

На 9ти май, в колаборация с петима млади артисти, платформата за изкуство и култура Urbanites Sofia открива първото си събитие за тази година. В новия им проект ‘’Existence’’, Жоро Пеев (Jawpains), Виктория Николова (Pllik), Георги Василев, Алина Папазова и Михаела Михайлова реализират серия от site-specific инсталации и илюстрации, разделящи концептуално пространството на две части.  Едната ще следва логиката на материалното и познатото, а другата – на духовното и безкрайното, където материята не ни дефинира. Използвайки мебели за основа на творбите,те проследяват човешката сянка, отразена и ограничена от заобикалящите я предмети. Те създават един познат свят, който противно на очакванията не носи уют, а ни стимулира да търсим ново място на душевен покой.

За звука и музиката се грижат добре познатите DJ Diass (Lump Records) и Djobry (Sofia Beats), които допринасят със сетове създадени специално за събитието.

Urbanites Sofia е платформа за съвременно творчество и култура, която подкрепя изгряващи артисти, като им дава възможност за изява чрез алтернативни изложби и събития, и популяризира работата им онлайн. Организацията е създадена с идеята да свързва артисти едни с други и да информира публиката си за нови таланти.  Освен събития, те създават и дигитален архив на българско съвременно изкуство, който до момента включва работата на над 70 фотографи, илюстратори и художници.

За артистите:

Виктория Николова, позната още като Pllik, завършва “Книга, илюстрация и печатна графика” в НХА през 2016г., в момента кара магистратура по същата специалност и работи като илюстратор на свободна практика. В това издание на Urbanites, тя колаборира с Георги Василев, който завършва същата специалност и е част от Studio PUNKT, където е графичен дизайнер и илюстратор.

Алина Папазова открива любовта си по керамиката след като завършва бакалавър “Графика и илюстрация” в Нов Български университет, и в момента кара магистратура по “Керамика и Порцелан”.

Жоро Пеев (Jawpains), чиято първа самостоятелна изложба беше реализирана от Urbanites през ноември, завършва “Кино и Телевизия” в НБУ,  занимава се с видео и фотография, а от скоро режисира и  клиповете на Мила Роберт. Свързани от любовта към киното и сценографията, заедно с него работи Михаела Михайлова, която в момента завършва НХА със специалност ‘’Сценография’’. Тя работи като сценограф и костюмограф за училищната трупа ”Les Strapontins” към 35 СУ ”Добри Войников” София, с режисьор Любомир Сапунджиев.

На 9ти май, преобразеното пространство на ЕХЕ club отваря врати точно в 21:00ч. за едно по-специално събитие, което не по изключение превръща четвъртък в петък. Събитието ще бъде с вход – 10лв.