Градските светици на Стефан Василев

Март е месецът на дамите. Съвпадение или не, в началото на следващата седмица (22.03) Стефан Василев ще представи своя проект – Urban Saints, който е посветен на представителките на нежния пол. Освен изложбата, Стефан ще покаже и едноименната фотографска книга, която е в лимитирано количество. За Стефан е нужно да знаеш, че се занимава с графичен дизайн, а увлечението към фотографията открива преди известно време. Той стои и зад един по-провокативен и отново посветен на красивите жени проект – Define Decadent.

Зададохме няколко въпроса на Стефан с цел да разберем повече за градските светици.

Asphalt: Здравей, преди да ни разкажеш за Urban Saints, сподели ни oт колко време точно се занимаваш с фотография?

Стефан Василев: По фотографията се запалих последните няколко години. Винаги съм се възхищавал на въздействащи кадри, но едва преди няколко години (около пет, ако трябва да бъда точен) успях да се сдобия с приличен фотоапарат и това постави началото на моето скромно приключение в страната на фотографията.

Asphalt:  А Urban Saints, как и кога стартира?

Стефан Василев: Този проект е моя опит да уловя жените в градска среда и да направя нещо красиво и систематизирано. Urban Saints е серия от портретни фотографии, които започнах през 2012 г. Идеята ми беше да срещна и да заснема красиви и вдъхновяващи дами по специфичен и иконичен начин, който не само да покаже тяхната харизматичност и качества, но и да привлека внимание към красотата на заобикалящата ни градска архитектура.

Тези кадри са много специални за мен и са една от причините въобще да се захвана по-сериозно и амбицирано със снимане. Покрай тях получих възможността да се запозная със супер готини хора, да създам дълготрайни приятелства, да открия скрити и по занемарени, но ужасно красиви и вдъхновяващи места и като цяло да съм част от едно невероятно преживяване.

57565534332410

Asphalt: Всичко това ще влезе и във фотографска книга, нали така?

Стефан Василев: Преди около година-две в главата ми се зароди идеята да опитам да реализирам тази серия под формата на красива и луксозна фотографска книга. Малко уговорки, няколко разговора, известно време за подготовка и моментът дойде да направя всичко по силите си за да сбъдна мечтата си. Моето желание е тя да бъде висококачествен продукт, който подобаващо да показва красотата на всяка една от снимките. Не искам да направя книгата прекалено малка, прекалено тънка или с други думи да е нещо, което просто „става“. Моето желание е тя да бъде ефектно и класно издание. Висококачествена хартия, твърди корици и размер, който да позволи на всеки, който я разлисти да усети максимално въздействието на всеки кадър.

SOONOVERVIEW1004

Asphalt: Звучи доста амбициозно начинание.

Стефан Василев: Да така е. Избрах системата на Indigogo за целта, заради условията и възможностите, които те представят на ентусиасти като мен. Конкретната цел е да събере предварително зададена сума, като всеки, който реши да подкрепи проекта, може да го направи с различните пакети, направени специално за целта. Сумите са различни, като срещу всяка различна сума човек получава различен предмет, възмездие, отплата за подкрепата си за проекта – благодарствено писмо, включване в книгата като подпомогнал проекта, картичка, постер, самата книга разбира се и др. Ако до края на предварително определения период финансовата цел не бъде достигната, парите на всеки, подкрепил книгата, ще бъдат възстановени изцяло. Ние, българите, сме винаги скептично настроени към подобни схеми, но пък в духа на всичките ми занимания – дизайн, фотография, почти всичко, с което се занимавам и което съм научил или развил сам, с много опити и грешки реших да опитам сам да направя така, че да се случат нещата.

Asphalt:  Освен в книгата, къде другаде могат да бъдат видени твоите фотографии? 

Стефан Василев: За мое най-голямо удоволствие, от екипа на SoHO София ме поканиха да споделя чрез тях фотографиите си и от 22 март до 5 април всеки желаещ може да разгледа и да се наслади на работата. Всеки желаещ може да заповяда на 22 март от 19ч. на откриването на изложбата, да се запознаем, да споделим по бира или просто да разпуснем в компанията на всичките прекрасни дами, които избраха да бъдат до мен и да се съгласят да заснема красотата и излъчването им за снимките по стените.

17311075_1276978645726258_549822448130738840_o