Да отскочим до Солун за уикенда

Гръцкият град може да не е най-екзотичната и примамлива дестинация, но със сигурност е алтернатива, ако искаш да разнообразиш уикенда. За първи път посещавам Солун, а визита ни се случи спонтанно. В началото на седмицата с приятели решихме, че не можем да прекараме студените дни в София и трябваше да отидем на по-топло. Така единственият вариант се оказа да пропътуваме тези 300 километра. Близкото разстояние е още един плюс, не е нужна особена организация, пътят е лесен и приятен, а на границата се минава само с лична карта. Пътува се почти през цялото време по магистрала, с изключение на участъка от Благоевград до границата. Настаняването също не е проблем и едва ли ще изпиташ затруднения. Има хостели, както и airbnb-та, като в нашия случай попаднахме на страхотна гъркиня. Тя ни посрещна в уютния си апартамент със супер гледка от старата част на града и ни накара да се чувстваме като у дома си.

6

Само за два дни Солун ни предложи доста. Не говоря за забележителности или конкретни места, а чисто като атмосфера. За централната част на града и търговската улица няма какво да се говори. Нищо по-различно от „Витошка“ в София – тълпи от хора и заведения, с разликата, че се открива страхотна гледка към морето. Единственото време, през което е препоръчително да я посетиш е при залез – впечатляващо е! Ако имаш повече дни на разположение може да отделиш няколко часа за разходка през деня.

IMG_1089

Истинската романтика на града обаче е старинната част с малките тесни улички. Когато се разхождаш там, за момент може да помислиш, че си много по-далеч от България. Атмосферата е коренно различна. Старият Солун е опасан с останки от крепостна стена и е разположен на хълмист терен, който е образувал улици с огромен наклон. Бих ги оприличил като тези в Сан Франциско. От високата част се откриват спиращи дъха гледки към морето, които ще ти се иска да гледаш с часове. Впечатление прави и контраста на долепени една до друга къщи, а в същото време спокойстивето, което те заобгражда.

IMG_1085IMG_1037IMG_1035IMG_1029

Лично за мен най-приятно бе след след 21ч. По това време тази част може да се каже, че е пуста, а ние се впуснахме в изследване на уличното изкуство. Попаднахме на графити надписи с дълбоко послание, направени върху къщи и жилищни блокове. Буквално след всеки следващ ъгъл се откриваше нещо интересно. Телефоните ни бяха постоянно в ръцете и не спирахме да снимаме. Рисунките се сливаха перфектно със средата и очевидно за жителите не бе проблем, начина на изразяване на артистите. Може би и за това останах толкова впечатлен от града. Явно си личеше как уличното изкуство е на доста по-високо ниво от България.

IMG_1116IMG_1112IMG_1111IMG_1108

Едва ли за два дни съм успял да видя всичко, но видях достатъчно, за да знам че ще се върна отново в Солун. Най-вероятно много скоро.  Между  9 и 11 юни ще се проведе Street Art Festival. Там ще забият Evidence от Dilated Peoples и реге звездата Gentleman. Седмица по-късно, на 15 юни, трип-хоп легендите Thievery Corporation също ще имат участие. Добри концерти, които си заслужават да бъдат посетени.