There is light – изкуството на Nasimo през погледа на Михаела Маврова

През изминалия уикенд в София бе открита изложбата There is light на графити артиста Nasimo. За него няма какво да ти говорим, защото всеки е запознат с труда му и не са едно и две местата в столицата, където ще видиш някоя от невероятните му творби. Интересна обаче е локацията, която бяха избрали организаторите от Urban Creatures и Настера – подземния паркинг на метро станция „Цариградско шосе“, както и начина на експозиция на неговите произведения.

nasimo-980-10

За съжаление никой от нашия екип не успя да посети събитието, тъй като бяхме попаднали в „капана“ на забавлението в Пловдив, но един от нашите агенти – Михаела Маврова, ни пресъздаде обстановката и разказа какво сме пропуснали. Доверяваме се на нея, тъй като тя е човек на изкуството и учи „Стенопис“ в Национална художествена академия.

Ето какво сподели тя:

Аз също прекарах част от деня в Пловдив, тъй като рисувахме по стените с приятели, но вечерта се прибрахме точно за изложбата на Nasimo. Още с пристигането ни на място бях изненадана колко много хора чакаха. Предполагах, че ще има интерес покрай шума, който се вдигна във Facebook и от медиите, но не чак такъв. С отварянето на вратите усмихнати хора ни посрещнаха с домашни сладкиши и ни подканваха да влезем, подготвяха ни за приятното преживяване. Озовахме се в тъмно помещение, където се виждаше само огромното пространство и ярък лъч светлина идваше от края, а осветителни тела загатваха и насочваха пътя ни в мрака.

76543

 

Първите портрети, които видяхме, бяха огромни платна на хора, но закрити с маски и шалове, скриващи по-голяма част от лицата им. Цветовете бяха сиви и черно-бели. Продължавахме да вървим, а пред нас се откриваха нови творби на същите тези хора, но изобразени с цветни бои и открити лица. Това бяха артисти като Иван Шопов – Cooh, MD Beddah, Чиката и други. С подбора на цветовата гама Nasimo успя да пресъздаде историята на всяко платно, а мащаба и реалистичните образи на познатите фигури те карат да направиш реална преценка за това какъв професионалист е всъщност той. Кришнарската музика или по-точно звуци пасваха идеално на цялостната обстановка и придаваха допълнителен мистицизъм.

2

През цялото време хората около нас мълчаха и гледаха внимателно и дълго всяко едно платно. В очите на всички се виждаше възхищение от изящно изрисуваните фигури, които сякаш запълваха перфектно огромното помещение. Вървейки все по-навътре към лъча светлина, платната ставаха все по-живи и цветни. Постепенно усещах как се увличам в историята и чувството, което автора е искал да пресъздаде. Нямаше нужда от предварително ревю или разяснение, просто трябва да отидеш, да го видиш и да се потопиш в гениалния разказ на Nasimo. Връщайки се обратно към входа, се спирахме отново и отново със същото възхищение и стояхме безмълвни.

Ако трябва да опиша всичко с няколко думи, това събитие просто преобърна представа ми за изложба и представяне на творби. Всичко, което видях в този ден, беше на светлини години от това, което бях виждала до сега по изложбите в България и далеч от скучно висящите картини в галериите.

There is a Light остава отворена за посещения до 23.10 (неделя).

Снимки: Михаела Маврова