КОКИМОТО И НИТРА ПРЕНАРЕЖДАТ СВЕТА

Антония Колева – Нитра и Калоян Илиев – Кокимото – тандем, който не се изявява често като такъв, но когато го прави- е качествено и запомнящо се. Първият си съвместен проект наречен „Инверсия“ осъществяват в Contemporary Space, Варна, а сега показват и първата си изложба заедно в София, озаглавена THE NEW WORLD REORDER. Галерия INTRO е мястото, където артистичното дуо се събира за да представи най-доброто от работата си в сферата на колажа.

Освен техника в изобразителното изкуство, при която различни фрагменти изграждат картинното пространство, колажът е и свързващ за двамата автори, които се изразявяват чрез него от самото начало на работата си като самостоятелни художници. Годините на съжителство заедно и съвместна работа, в комбинация с общите им интереси и непрекъснатият енергиен обмен помежду им,  допринасят за тяхната поредна изява.

Названието на изложбата може да се преведе дословно като „Новото световно пренареждане“ и идва в дни на световен безпорядък, на фона на който познатата идея за новия световен ред звучи все по-абсурдно. Това разбира се има своето логично конспиративно обяснение. Извън всички теории на конспирацията обаче, Нитра и Кокимото обединяват сили и изграждат своята нова действителност  в серия от пост-съвременни картини. Колажи от всичко забравено старо и актуално ново, които заедно оформят картини на близкото апокалиптично  бъдеще. Произведенията от тази изложба се явяват своеобразен рестарт на познатата ни действителност от една страна, както и на колажа като техника от друга, позиционирайки авторите им на предни редици на сцената на съвременното българско изкуство.

Откриването на изложбата ще се състои на 11 октоври от 19:00ч. в Галерия INTRO на ул. „Цар Самуил“ 28, София. Експозициите ще се намират на този адрес до 1 ноември.