Кралят на кецовете в NBA

Ако сте фенове на NBA, то надали има дори малка вероятност да не знаете кой е Пи Джей Тъкър. Ако пък не следите най-доброто баскетболно първенство в света, но сте sneakerhead, то пак шансовете да не сте попадали на мащабната колекция кецове на крилото на Хюстън Рокетс пак остава минимална. 34-годишният играч не е сред големите звезди и от чисто спортна гледна точка е далеч от доказаните фигури като ЛеБрон Джеймс, Кевин Дюрант и Стеф Къри. За сметка на това обаче Пи Джей категорично е №1 в друга класация, в която отвява конкуренцията – Тъкър е абсолютният крал, стане ли дума за кецове и няма кой друг да му оспори трона.

За да добиете ясна представа за маниакалната отдаденост на Пи Джей към кецовете, трябва да знаете, че това е човек, който успява да впечатли Майкъл Джордан. С модел на собствената му марка Air Jordan. Това се случва по време на мач срещу Шарлът, чийто собственик е Въздушния, а Тъкър си спомня, че чува подвикване на глас, който не може да сбърка – “Хей, откъде взе този чифт?”. Тогава той играе Air Jordan 5 PE, направени за Шон Мериън, един от дългогодишните посланици на Jordan Brand в Асоциацията.

Да приковава всички погледи върху себе си, или по-точно върху това какво носи на игрището, вече е нещо нормално за Тъкър. През годините той е играл с нестандартни модели като Air Yeezy 2 Red Octobers, които Nike прави за Kanye West, стотици уникални и на практика недостъпни за “обикновените хора” варианти на Jordan, както и с множество разновидности на Nike Kobe – една от любимите му серии.

През сезон 2017/2018 участва във всичките 82 мача на Хюстън от редовния сезон, както и в още 17 от плейофите, а за този период изкарва на паркета… 106 различни чифта кецове. Точно така. 107 в общо 99 мача. В интервю преди известно време чистосърдечно признава, че около 2012 година е спрял да брои колко точно са чифтовете, които притежава, а по онова време колекцията му е наброявала “скромните” 4000. Чифта. И тук става дума за човек, който многократно е подчертавал, че за него на първо място е качеството, а не количеството.

Във “визитката му” от последната година изпъкват няколко различни разцветки на Nike FEAR OF GOD 1, Trophy Room x Air Jordan 5, Air Jordan 3 Tinker Air Max Day, Air Jordan 4 Oregon PE (специално изработени и достъпни единствено за баскетболистите на колежанския Орегон), Air Jordan 4 North Carolina PE (ексклузивен модел за баскетболистите на Северна Каролина). В ротацията му влизат и old school модели на някои от най-големите звезди от 90-те години, които на практика са невъзможни за намиране – като такива на Скоти Пипън и Пени Хардауей, както и изработени специално за него вариации от The Shoe Surgeon.

Баскетболистът носи 48.5 номер (14 US), а колосалните суми, които е давал само за един-единствен чифт, варират от $20 000 до $30 000. Тъкър е забележим и извън терена, като често е бил “хващан в крачка” с модели на марки като Louis Vuitton, Balenciaga, Tom Ford, Chanel, както и редица колаборации на Nike и Air Jordan – било то Off-White, UNDFTD или някои от моделите на Травис Скот.

View this post on Instagram

Me x CP3 beside each other in the locker room =

A post shared by P.J. Tucker (@pjtucker) on

Шампионска титла в Асоциацията е нещо, до което Тъкър все още не е успял да стигне, но стане ли дума за кецове и стил – той несъмнено е абсолютен шампион в NBA.

Снимки:  instagram.com/pjtucker