Седемдесетте са отново в играта

Колкото и клиширано да звучат изрази като „класиките не остаряват“ или „ретрото е винаги на мода“, факт е че трендовете от предходните няколко десетилетия постоянно превземат гардеробите ни. Да, амбициозните дизайнери демонстрират безгранично въображение и представят невероятни облекла и обувки, но има такива модели, които нямат нужда да бъдат докосвани от новите течения. Те просто си стоят там и чакат отново да дойде тяхното време. Такава е съдбата на една от емблематичните обувки на NikeCortez, която отново можеш да намериш по рафтовете на магазините.

IMG_9946-1

Историята започва още през 1968, тогава Bill Bowerman прави дизайна и показва бялата маратонка, с червена запетайка и синя лента в едната част на назъбената подметка. Официалното представяне е през 1972 година, когато олимпийският отбор на САЩ носи Cortez на игрите в Мюнхен и идеята е това да бъде обувка, изцяло предназначена за спорт. Случва се точно обратното, моделът завладява всички, а продажбите скачат толкова, че изстрелват бранда в небесата и го поставят като неизменна част от мейнстрийма. В следващите няколко десетилетия от пистата Cortez преминава в градската среда и може да бъде видян на краката на всички, от латино бандите до Том Ханкс във филма Forrest Gump. 

2

Емблематичната маратонка на Nike със сигурност привлича вниманието с простотата и в същото време с невероятен дизайн, който носи дух от миналото. Мога да кажа, че това лято Cortez е точният завършек на всяко облекло.

slika 3

Твоите Nike Cortez  мъжки 179,90 лв и дамски 169,90 лв. може да намериш в магазините на BUZZ. София, Paradise Center / Варна, Grand Mall Varna / Бургас, Mall Galeria Burgas.