Студио змей и проектът Златната ябълка

Златната ябълка е проект за анимационен сериал, вдъхновен от българските митове, легенди и фолклор. Действието се развива в митологичен свят, който е изцяло базиран на българското народно творчество, а историите носят духа и поуките от любимите ни легенди и народни приказки.

4

Идеята за сериала хрумва на Димитър Петров преди около пет години, когато завършва образованието си в University of Westminster, Великобритания, и започва работа за Cartoon Network. Петров се връща в България, за да започне проучвания, и бързо успява да запали международен екип за каузата си. Студио Змей е основано през 2014 г. и в екипа му в момента влизат 28 български професионалисти в областта на анимацията, илюстрацията и фолклора, разпръснати в шест страни.

Сериалът вплита в историята си митологични персонажи като змейове, самодиви и кукери в съвременен анимационен формат, а целта ни е да съхраним и популяризираме фолклора си, но и да положим основа за развитието на анимационна индустрия в България.

коментира Димитър Петров.

Пътят към това начинание въобще не е лесен и въпреки затрудненията с финансирането на Златната ябълка, Студио Змей няма да разочарова своите почитатели. С подкрепата на Българската национална телевизия, която е копродуцент на пилотния епизод и средствата събрани от течащата в момента кампания за споделено финансиране в платформата Indiegogo, работата по проекта продължава. Новата цел на екипа е да се намалят разходите, без да се прави компромис с качеството.

321

За да се вмести в по-малък бюджет, сюжетът на първия епизод на анимационния сериал ще бъде преработен. Това ще намали продължителността на пилотния епизод от 24 на 12 минути. Над $36 000 вече са събрани в Indiegogo, където кампанията за споделено финансиране е удължена до 6 юли. Екипът се надява, че до тази дата даренията ще достигнат необходимия бюджет. Така направеният пилотен епизод ще бъде напълно анимиран и озвучен. Той ще покаже на зрителите началото на епичното приключение, което очаква героите, и ще отвори вратата за преговори с инвеститори за финансирането на цял сезон.

cover 2

Такива въобще не липсват и вече са се водили преговори с френски и американски дистрибутори, като има подписани предварителни договори. Всички обаче искат да видят пилотен епизод преди да подкрепят Студио змей за цял сезон.

Ние искрено се надяваме проектът на Студио змей да се осъществи и им пожелаваме успех!
Всеки, който желае да подкрепи тяхната идея, може да го направи тук.