Sony представи PS5… и кола?!

Елън Мъск – създателя на Tesla с чудовищно бързите им модели, неведнъж е намеквал, че автомобилното производство ще претърпи трансформация. Такава изненада обаче, дори и ние не сме очаквали – кола от изобретателите на компактдисковете, Walkman, PlayStation и още куп неща, които са ни навлезли дълбоко в живота.

Освен новата гейминг конзола, компанията направи премиера на  нещо, което никой не очакваше. Прототипът е кръстен Vision-S и има за цел да покаже възможностите на Sony на най-голямото технологично шоу в света в Лас Вегас – CES, което започна точно днес. Той обаче, изглежда доста готов за каране и има мощност от 536 коня – по един електромотор на предния и задния мост, вдига от 0 до 100 за 4.8 секунди и има максимална скорост от 240 км/ч.

Дизайнът не е нещо крещящо, но колата не и грозна и леко ни напомня за Porsche Taycan отпред, а основното е вътре – цял дисплей в таблото, който преминава от край до край, камери за обратно виждане, 360 Reality Audio система – всички знаем силата им в аудиото, както и два големи дисплея за задните седалки, а покривът е изцяло панорамен. Има и общо 33 сензора за автономно придвижване, но не знаем на кое ниво отговаря системата и дали ще можем да не караме, а да си пуснем Netflix.

heres-a-sony-electric-car-to-get-your-mind-off-the-ps5-logo-reveal_11heres-a-sony-electric-car-to-get-your-mind-off-the-ps5-logo-reveal_14heres-a-sony-electric-car-to-get-your-mind-off-the-ps5-logo-reveal_16heres-a-sony-electric-car-to-get-your-mind-off-the-ps5-logo-reveal_7heres-a-sony-electric-car-to-get-your-mind-off-the-ps5-logo-reveal_5

За разработката са им помогнали Magna Steyr, Nvidia, Qualcomm, Continental, Bosch и ZF – да, смесицата звучи като компютър и кола и това ще се задълбочава. Sony е казват дали ще започне производство и CENA, но изглеждат доста готови за такова.

 

Автор: Ангел Харизанов
Снимки: Sony.com