За София и Скейта

След наскоро развилите се промени в скейт културата на София, решихме, че няма как да сме безучастни. След въвеждането на нова наредба, започнаха да се пишат актове на младежи, които просто карат скейтборд.

„ …ЧЛ. 4., АЛ. 3 ЗАБРАНЯВА СЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПАРАПЕТИ, ОГРАДИ, ПЕЙКИ, БОРДОВЕ НА ФОНТАНИ, ОБОРУДВАНЕ И СЪОРЪЖЕНИЯ НА ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ, ПОСТАВЕНИ В ГРАДИНИТЕ, ПАРКОВЕТЕ, ДЕТСКИТЕ И СПОРТНИТЕ ПЛОЩАДКИ ИЛИ НА ДРУГИ МЕСТА ЗА ДОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КАСКАДИ С ВСЯКАКЪВ ВИД СРЕДСТВА ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ТИП „БОРД“, РОЛЕРИ, РОЛКОВИ КЪНКИ И ВЕЛОСИПЕДИ…“

София е една от скейт столиците в Европа. Това го казват големи, световноизвестни имена и медии от индустрията. Няма как да остане незабелязано! А скейт в столицата се кара от около 30 години – НДК, паркът пред Съветската армия, музеят на Земята и Хората, 22ро, Мавзолеят, Рампата в Зоната (която махнаха) – това са все емблематични места.

Много състезания се проведоха за това време, много скейт магазини отвориха врати. Медии като MOVE, Boulevard, Whiteroom, Granite, SkateBG отразяваха случващото се през годините. Отборите на Supra, Nomad, Popwar и още много компании идваха, виждаха нашата сцена и оставаха очаровани.

Владимир Иванов „Гибона“, Тодор Харизанов, Марти Атанасов – имена, които са прославили България карайки…

Няма как да се забрани карането на скейт. То е част от софийския облик. Това е култура!

Ние сме твърдо против полицаи да забраняват карането на скейт, кънки, тротинетки и велосипеди по обществените места. Така една субкултура се загробва, едно младо поколение бива спирано да прави това, което желае най-много. А алтернативи не се дават. Подкрепяме SofiaSkateCity за гражданските инициативи, които провеждат за построяването на общински скейт парк и за гласността, която дават относно новите наредби.

Снимки: Asphalt, Ивайло Дончев

Видеа: DoubleTag, Nomad