Няма да те оставим без нов чифт Vol.3

И пак съм на вълна кецове. Дойде момента, в който трябва да сменим тъмните цветове с нещо свежо, а защо не и ново. Лятото е времето на mesh материите, flyknit-овете и всички останали дишащи материи, които биха се изцапали при първия дъжд. Надявам се скоро да няма такъв.

Казвам  ново, но искам да се спра на модели, с които бяха обути всички „батковци“, когато аз бях първолак. Началото на 90те…
И както знаем всичко старо отново си идва на мястото. Много от моделите тогава, започнаха да се преиздават и в момента са най-актуалнтие маратонки – Nike Air Max 90, Huarache, Adidas EQT Series, Ventilator-a на Reebok и т.н.

Има обаче едни модели, които не са толкова комерсиални, броени хора знаят за тях и само най-заклетите фенове биха ги оценили.

NIKE

nike-air-trainer-max-94-low-pine-green-1

Стартирам естествено с Nike. Американския бранд реши това лято да ни върне в далечната 94та и да изкарат отново една от първите обувки за cross-training – Nike Air Trainer MAX 94 low. Притежава Airmax 2 технология, а освен това се води и oлекотен (за това време). Логото на езика определено те връща назад във времето, а разцветката си е OG – както за първи път е излязъл.

nike-air-trainer-max-94-low-pine-green-5nike-air-trainer-max-94-low-pine-green-4nike-air-trainer-max-94-low-pine-green-2

Друг модел от Nike, който определено грабва вниманието е Air Spiridon. Той започна да излиза още от миналата година, но сега чества 20 годишен юбилей. Това лято беше пуснат с официалните разцветки – Regal BlueBlack, Crimson & Metalic Silver. Обувка, която определено се запечатва в съзнанието ти. За първи път, като я видях, си казах, че това е някое от поредните „ментета“ на Nike заради визията си, но после не можех отлепя очи от нея. Огромния 3D бродиран swoosh, изцяло мрежеста обувка, висока подметка. Има и друго – годината е 97ма, когато излиза и Airmax 97. Забелязват се доста сходни елементи в линиите при toe cap-a и lacing-a. С две думи – заслужава си!

nike-zoom-spiridon-ultra-regal-blue

Adidas

През последните години без съмнение Adidas дръпна доста напред. За огромния прогрес вина има разбира се модела Yeezy на Kanye West, както и иновативната технология boost. Последният хайпнат модел в момента е Yeezy Powerphase, който на 4ти юни излиза отново. Лично на мен не ми допада въобще. Няма нещо в тях, което да ме накара да си ги взема, а още повече да се редя на опашки, рафъли, ботове и т.н.

За всички тези фенове на Adidas, който не си падат по хайпа има една серия, която допада доста и на мен – Equipment. Моделите са колкото и семпли и не толкова натрапчиви, толкова и агресивни. В началото на 90те години Adidas е почти пред фалит и благодарение на Питър Муур, дизайнерът на серията,  нещата малко по малко се оправят. Както казва самият той за кецовете „Еverything that’s essential. Nothing that’s not.“ Първата обувка излиза 91-ва година в ‘Core Black/Sub Green/Vapour White’ разцветката, която става иконична за модела.  Преди 3 години направиха и първото преиздаване на оригиналния модел – в Германия имаше кемпове пред магазините, хората чакаха по 2-3 дни, за да си вземат уникалната маратонка. Споменавам Германия, защото тази обувка има огромно културно значение там – първо, защото е немски бранд и второ – много хора я свързват с падането на Берлинската стена.

На 24 Юни излиза обновената версия на класиката, а именно  Equipment Support 93  в OG разцветка.

ADIDAS-EQUIPMENT-SUPPORT-OG-8

Diadora

Една доста подценявана италианска марка. Началото и започва от 1948 година, a основател е Marcello Danieli. През 50те години той прави планински обувки, а със бумът на ските през 60те, започва производството на ски обувки. Маратонките в бранда се появяват началото на 70те години. След тях идват и футболните продукти, а марката малко по-малко се разраства. Започват да се използват  технологии като knit, elaston, flexoft, duratech, които с времето се развиват и са доста добре оценени.

Преди два месеца от компанията изкараха колаборация с Patta на модела S8000. Наложила се във времето, сега маратонката е с искрящи цветове, но e запазила линията и силуета от 90те години. Когато колаборацията излезе вървеше и с tracksuit. А сега от Diadora и Patta пуснаха отново release-a за тези, които не са успели да го купят.

DIADORA-PATTA-S8000-4DIADORA-PATTA-S8000-3170644C6142-170644-c6142-diadora-s8000-x-patta_P8170644C6142-170644-c6142-diadora-s8000-x-patta_P1

 

По магазините има доста богат избор от модели. Но трудно се намират тези, които ни връщат отново в средата на 90те.

Благодарности на IllKid – Пресиан Тодоров, който нарисува модела Air Spiridon за корицата.