Sen I се наслаждава на свободата на творчеството

На 6ти февруари ще се навършат 72 години от рождението на Робърт Неста Марли, една от емблемите на реге музиката, чиито послания стигат до хора от всякакви прослойки и общества по цял свят.

Bob-Marley-002-1440x900

На 10ти февруари в столичния клуб „Mixtape 5 ще имаме възможността да отпразнуваме живота и творчеството на Боб Марли, както и да се съберем да помечтаем заедно за идващите топли месеци. На събитието ще вземат участие новосъздаденият бенд на Волен Милчев, включващ Стефан Цеков, Евден Димитров, Александър Славчев и Явор Коен. Към тях ще се присъединят и добре познатите ни селектори Kin Dread и Zionlionz reggae crew, подкрепени от гласовете на Kappa Irie , Upliftah , NRG D и Irie Bear (Rebelities). Но това далеч не е всичко… Ще чуем за пръв път от 6 години момчетата от Root Souljah, които се събират специално за концерта. Те са не само първата българска реге група, издали първия реге албум у нас, но може да се каже че са и основоположници на реге сцената в България. За да разберем малко повече се свързахме с един от създателите на групата. Той е един от хората, които всяка година полагат много усилия в това да обединят реге изпълнителите в страната по случай деня на Боб Марли. И така седнахме да си чилнем и полафим с не кой друг, а Sen I.

1896902_380058318835284_4154521180390994645_n

Asphalt: От доста време не сме чували нещо ново за теб. Какво се случва около Sen I напоследък?

Sen I: Може би защото от известно време думата бизнес отпадна от музикалния ми живот, но това определено ми въздейства освежаващо. Няма срокове, условия, преговори, бюрокрации, претенции, агенции т.н. Без да умаловажавам усилията на професионалните музиканти и стремящите се да бъдат такива, според мен компромиси с музикалната същност заради материални цели са неоправдани в дългосрочен план, но това е трудно да се осъзнае като постоянно ни се натрапват изкуствено създадени ценности и модели на поведение. Хората по цял свят биват системно облъчвани и зомбирани и това засяга всички.

А: Звучиш като човек, който се е самоосъзнал.

Sen I: Ха-ха, рано е да се каже…просто гледам да започвам деня, фокусирайки се върху какво мога да подобря, как мога да помогна и да науча нещо ново и полезно. Гледам да елиминирам стреса, за сметка на благодарността. Споделям виждането, че каквото проектираме в мислите си и каква е нагласата ни към света, рано или късно се връща към нас. Изискват се любов и желание, независимо от какъв характер са нашата дейност или занимания. Понякога може да изглежда трудно и работата неприятна, но ако проявим търпение и запазим доброто си разположение, никое благородно усилие няма да остане напразно. Всички знаем кога вършим нещо за лична облага, ощетявайки другите и кога се движим в синхрона. Затова нека се стремим да сме по-често в него и благоприятните резултати няма да закъснеят.

1524698_232437183597399_1247935316_n

А: Доста философски думи, но все пак въпросът не беше за Сенека, затова да се върнем към Сенайката.

Sen I: Сенайката напоследък си свири на китарката и си пее в хола. Просто се наслаждавам на свободата на творчеството. Може да се каже, че до голяма степен се чувствам както в началото на моята реге история. Сигурно и поради това не случайно съвсем скоро предстои и концерта ни с първата беге реге група Root Souljah, с която не бяхме работили заедно близо 6 години.

А: Каква е причината за толкова дълга пауза?

Sen I: Няма да говоря за историята в подробности, защото предпочитам да се фокусираме в настоящето, но все пак бих казал. Know your roots if you wanna grow fruits, natty… т.е. – добре е да знаем и помним от къде идваме, за да имаме ясна идея за развитие, но досатъчно с клишенцата за момента.

A: Окей, явно това е дълга история. Да очакваме ли нещо интересно за в бъдеще и какво?

Sen I: Да, заформя се нещо ново извън всякакви стилови ограничения, отворено за всички желаещи да творят в хармония с вибрацията на житейския извор.

А: Звучи доста интригуващо. Също така разбрахме, че скоро се задават интересни събития включващи чуждестранни изпълнители. Вярно ли е?

Sen I: Oще е рано да говорим за това, но да кажем, че имаме няколко интересни идеи, които развиваме.

А: Очакваме да споделите първо с нас, а сега какво ще кажеш като за финал на това интервю?

Sen I: Ще споделя една идея на мой верен приятел:

“Безплатен хляб, безплатна вода, безплатно образование.“ – Вярвам, че скоро ще разберем повече за нея. Oчаквайте включване и се обичайте!

Стискаме палци проектите на Sen I, както и на всички други родни изпълнители и музиканти да вървят в позитивна насока. Очакваме съвсем скоро да излезе и кратко видео, което ще ни загрее за събитието, а на 10ти се надяваме да се съберем повече хора да послушаме и попеем в чест на Боб.

16113947_1318045771575172_3807600078621779692_n

Както енергията и обстановката, така и хората ще бъдат хай.

Часът и мястото на срещата са ясни, чакаме Ви да се усмихваме заедно.

Автор: Йони