Как така Уейн Грецки се озова в гардероба ми?

Една нищо и никаква история, с която да се зарибите.

Уейн Грецки е „най-великият хокей играч на всички времена“ според буквално всички (и Уикипедия). Но какво от това? Защо той е важен за този текст и какво по дяволите ви интересува вас? В България никой не гледа хокей, а ако има такива, то те са единици.

За успокоение, в този случай не Грецки е центърът на тази история, а магазините за дрехи втора употреба. Объркващо нали?

DSC_0033

Нека вкарам малко пояснение:

Четвъртък е. Пътувам за Хасково (Huston BG). Нищо интересно, отивам да си почина за няколко дни. В колата се чува Травис Скот, а в главата ми изплуват мисли: „Дали този път няма да ударя десетката?“. Пристигам. На вратата ме посреща майка ми, а аз бързам да й оферирам – „Хайде към килата?“. След бързо съгласие се озоваваме в магазин „Сезони“. Това е едно нищо и никакво място, с усмихнат персонал и добре подредени закачалки, от което на влизане излизат баби по кожени палта и техните съпрузи, отчаяни от живота, готови да си теглят ножа. Тръгвам надясно, защото знам къде съм и какво търся. И ето, че този път късметът на търсач ми се усмихва. Има точно две неща в тоя увехнал магазин, които са за мен, грабвам ги и отивам към касата. Плащам 4 лева и съм готов да си ходя. В едната си ръка държа чисто нов ON FIELD Reebok Equipment с етикета на него. Зачитам се и разбирам, че притежавам джързи на NY Giants, специален модел от 2012 г., когато те печелят 46-тото издание на Супер Купата на NFL. В другата си ръка държа Official Licensed NHL X Reebok джързи на NY Rangers с размер YOUTH L/XL. Връщам лентата назад и осъзнавам, че преди време съм попадал на същото, само че с друго име и друг номер на гърба.

DSC_0043

 

Доволен съм! За пореден път от 12+ години насам, „килата“ ми поднасят подаръци, от които се възползвам. Коментирам придобитото с моят верен другар, майка ми, и продължаваме напред към следващата спирка от добре познатата ни следобедна разходка.

Озоваваме се пред магазин „Мания“ … хубава компания, нула колебания-а-а-а“… И тук съм като у дома си. Този път завивам наляво. Мисля си още за това какъв удар съм направил и в този момент пред мен сякаш със свещено сияние се разкрива находката на находките, свещения граал на джързитата – NHL X CCM New York Rangers, чисто бяло джързи на най-великия хокей играч за всички времена. Въпросният г-н Уейн Грецки, носещ номер 99 за този отбор (любимото ми число). Нетърпеливо, но и много внимателно, отивам до касата с новата си придобивка заедно с една нищо и никаква (но доста запазена) тениска на VANS. Касиерката ми съобщава, че джързито ще ми е безплатно, тъй като тениската тежала повече, а днес бил някакъв промоционален ден. Ухилвам се като зелен гоблин и излизам от магазина предоволен.

DSC_0020

Ваканцията приключи и отново съм в София. Преди 30 минути прилежно закачих Грецки и компания в гардероба, а сега пиша текст за тях … Кой съм, АЗ? АЗ съм ТИ! НИЕ, сме стрийт фешън фанатици!

В моя случай, често имам само 5 лева в джоба и огромна жажда и нужда да изглеждам свежо. Сагата ми с вторите употреби, както вече споменах, започна доста отдавна. И всеки път в който си забия носа по тия места, откривам неща, които не можеш лесно да си намериш в БГ, особено ако говорим за цени от 0 до 20 лв. (колкото е минимумът и максимумът, които съм давал за дрехи от килата). През годините съм попадал на чисто нови дрехи на марки като Carhartt, Diamond Supply Co., Dickies, The Hundreds, Odd Future Clothing, Reebok, Nike, Adidas, всякакви невиждани за България джързита, кардигани и много други спортни дрехи. Както и не само street wear goods, на марки като Tommy Hilfiger, Levis, Lacoste, J&J, Banana Republic и други, които мен лично ме кефят и ги нося често.

Няколко съвета за начинаещи:

  • Това, което спестявате от килата, го влагайте за свежи, чисто нови снийкъри.
  • Никога не отивайте в килата с идеята, че ще си намерите нещо със сигурност.
  • Не купувайте нещо овехтяло, но марково, само защото е марково. На следващото ходене ще си го намерите същото, но в по-добро състояние.
  • Ходете често–в дните за зареждане–, за да видите какво има и в средата на седмицата, за да си го купите.

В заключение, едно е сигурно, вкараш ли си го в културата да търсиш, ще намериш!

Автор: Ростислав Маринов