Какво се случи на Burgas Skate Open 2018

На 17-ти и 18-ти август в Бургас се проведе четвъртото издание на най-голямото международно скейтборд състезание провеждано в България – Burgas Skate Open 2018.  Събитието набира все по-голяма популярност не само в България, а и по цял свят. Тази година дойдоха скейтъри от Испания, Румъния, Аржентина, Гърция, Куба, Израел, Беларус, Унгария, Сърбия и цяла България. Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас, Stinky Socks, Monster Energy Bulgaria, Vans, Diza, Amnesia Skateshop, Бургас харесва младите, Скейт клуб Сливен и GrimeBG. Организацията бе осъществена благодарение на екипите на Amnesia Skateshop и GrimeBG, които се погрижиха и за бруталния концерт и афтър парти на състезанието.

Официално обявения първи ден беше 17-ти август, но събитието сякаш започна ден по-рано с пристигането на всички райдъри в Бургас. Вечерта преди официалното започване на събитието всички се събраха в морската градина, за да се запознаят и позабавляват малко преди да започне всичко.

Всичко започна в ранния следобед на 17-ти август на площад „Тройката“ в центъра на Бургас, където първо се проведе Cash for tricks. Всички бяха много хайпнати, гърмяха трикове след трикове, за които бяха раздадени 300 евро общо за всеки успял да покаже труден трик. Триковете бяха толкова много и толкова силни, че парите трудно биха стигнали за всички.

Bso 2018 _8Bso 2018 _7Bso 2018 _4Bso 2018 _3Bso 2018 _2

Веднага след Cash for tricks всички се преместихме пред гапа на паметника на Альошата, където нещата станаха много по-сериозни. Там се проведе Best trick състезание, в което най-добрия трик печели награда от 200 евро. Първият трик беше hardflip от аржентиският райдър Матиас Дел Олио, който успя да си лепне трика от втори или трети опит. Цялата публика гръмна. Малко след това Кристиян Красимиров направи 360 flip и усложни работата на съдиите. В надпреварата за 200 евро се включи и Марти Атанасов, който направи много чист кик флип. Марти имаше много силно присъствие и показа голям прогрес в карането си. В крайна сметка решението не беше никак лесно и наградата беше разделена между Матиас Дел Олио и Кристиян Красимиров, който живее и кара в Барселона. И двамата бяха много щастливи да си разделят наградата, защото и двата трика бяха много трудни и бяха изпълнени много добре.

След Cash for tricks и Best trick всички се преместихме в НХК за скейт изложба с фотографии на Велико Балабанов и Ивайло Дончев. Дългогодишни скейт фотографи и скейтъри. Зад пулта в залата на НХК беше Funktool, който така предразположи скейтърите, че започна горещ сешън на мраморната настилка в залата и за малко всички да бъдем изгонени. Програмата продължи с новото скейт-видео на Stinky Socks, в което за изненада на всички се обяви новия карач за Stinky, а именно Лазар Георгиев. Много прогресивен скейтър с интересен и нетипичен за България стил. Гърмяха бутилки шампанско и всички отпразнувахме този повод заедно. След премиерата на Stinky Socks имаше премиера и на новия филм на Polar Skate Co – We blew it at some point.  Филм, който определено си заслужава да се гледа. С това програмата за първия ден приключи официално, но денят продължи до късно вечерта в морската градина, където всички участници и гости на събитието празнувахме за множеството поводи от изминалия ден.

Bso 2018 _15Bso 2018 _14Bso 2018 _13Bso 2018 _12Bso 2018 _11Bso 2018 _10

На следващия ден, 18-ти август се проведе и същинската част на Burgas Skate Open 2018, а именно международното скейтборд състезание в Скейтпарк „Изгрев“ с награден фонд от 3 000 евро. Подготовката за деня започна още от сутринта. Докато участниците загряваха, в парка паркираха Stinky Socks и направиха много яка чил зона с тента, хамаци и възглавнички пред буса, върху които имаше и покрив, където да гледаш към парка от по-добра гледна точка. Monster Energy също обособиха голяма чил зона за райдърите, DIZA имаха тента за своите продукти, а организаторите се бяха погрижили да има хапване и пийване на крачка от случващото се, за да не изпускаме нищо, докато гледаме състезанието. Парка беше пълен с хора, а в състезанието се включиха над 70 души от различни държави. Водещ на събитието беше Стоян Николов, а зад пулта отново беше Funktool, който не спря да върти плочи цял ден. След ден изпълнен с трикове, нови запознанства, стари приятели и много позитивна енергия, дойде и моментът да се обявят победителите в състезанието.

Класиране:
1-во място – Мауро Иглесиас (Аржентина)
2-ро място – Влади Боян (Румъния)
3-то място –  Марти Атанасов (България)
4-то място – Матиас Дел Олио (Аржентина)
5-то място – Вадик Романцов (Беларус)

Bso 2018 _34Bso 2018 _29Bso 2018 _28Bso 2018 _27Bso 2018 _26Bso 2018 _22Bso 2018 _20Bso 2018 _19Bso 2018 _18

Награждаването беше каквото не е било никога до сега. Емоцията не може да се опише с думи, за това, който не е присъствал и иска да разбере за какво става въпрос е добре дошъл на следващото издание на Burgas Skate Open 2019!

Bso 2018 _32Bso 2018 _31Bso 2018 _30


Събитието не завърши с награждаването. GrimeBG организираха концерт на скейтпарка с участието на  Fnkz (България), Jahmmi Youth и Chibook (България), Jamakabi , Realz и Villz/Villain (UK/Rhythm Rollers). Те запалиха скейтпарка със своята енергия, но нещата нямаше как да приключат така.

Официалното афтър парти на събитието се проведе в клуб Кашмир, където артистите показаха наистина на какво са способни. Клубът беше пълен до горе, всички избухваха, но това ще видите във видеото от събитието съвсем скоро! Афтър партито нямаше край, до момента, в който не ни казаха, че трябва вече да си тръгваме. Никой обаче не искаше да си тръгва и за това всички отново се върнаха в морската градина, за да довършим събитието подобаващо, да посрещнем слънцето, да си кажем чао и да започнем да мислим за следващия Burgas Skate Open на същите дати, следващата година. Като обобщение на прекараните дни в Бургас, може да се каже, че това беше най-голямото и силно състезание провеждано някога в България. Не пропускайте видео и снимковите репортажи! Ще се видим догодина на същото място по същото време!

 

Фотограф: Велико Балабанов

Текст: Петър Владимиров