Raw Session с Jahmmi

Jahmmi има дългогодишно присъствие на родната сцена. За повечето хора може би името му е свързано с реге музиката, но за хората, които го следят той е артист, съчетаващ умело много стилове. “Raw Session” е заглавието на дебютния му албум. Проектът съдържа музика продуцирана предимно от MrChreesa, както и няколко трака от Kin Riddimz и FNKZ. Албумът съдържа 12 песни, като единствения дует е с едно от най-уважаваните МС-та в Лондон – Killa P.

В “Raw Sessions” Jahmmi определено показва разнообразието от стилове, които владее, като най-силно присъствие имат dancehall, grime, съвременен reggae вайб, малко UK garage, съчетани с trap привкус. Повечето от записите са направени on one take, което отвежда и до заглавието на самия албум. За да усетите всеки трак по най-добрия начин с Jahmmi ще ги разгледаме поотделно.

1. S Class – Не случайно албума започва с този трак, той е специфичен по няколко причини:
Първо той е направен за един много специален човек, който беше до мен през целия процес и изигра ключова роля не само вдъхновявайки ме, но и практически помагайки ми да завърша цялото нещо.
Второ този трак е пришълец от друг албум всъщност, който направихме с Kin Riddimz, още преди да започна работа по Raw Session.
Аз много държах да имам парче продуцирано от него в първият ми солов албум.
Ако се чудите защо този излиза преди другия, ще разберете като го чуете – прекалено концептуален е за първи, а в Raw Session има всичко.

2. iLevel – Ако трябва да избера един трак, с който да опиша албума, може би ще е този, въпреки че когато има толкова много различни стилове, настроения и теми няма как един трак да съумее да опише целия проект. iLevel e най-близко до това и като текст, и като музика, съчетавайки типичен денсхол и uk sound-a характерен за по-голямата част от албума. Той и Gyal Dem Season са единствените 2 трака, на които инструменталите не са правени по моя идея.

3. Dancehall Diva – Денсхол с деликатен регетон елемент, изразяващ се предимно в това, че касата е на всяко време. Този трак кара момичетата да танцуват. Благодарности на Волен Милчев за бек вокалите, без които нямаше да е същото. Той прави припева според мен.

4. Mad – Този ридим ми е много любим и е микс от няколко неща. Биг ъп MrChreesa за този шедьовър! Отне ми най-много време да го запиша и измисля. Нещо все не ми харесваше и то до последно даже. Много ме кефи как на припева е garage, а на куплетите е микс м/у grime & trap.

5. Bout We – Това е първият инструментал, който MrChreesa направи за албумa, на практика така започна всичко. Трябваше да е дует с един Лондонски артист, но той каза, че не му харесвал инструментала, бил много странен и променлив, а точно това е якото според мен. Най-забавното е, че няколко месеца по-късно го чу на един саунд чек и се изкефи супер много, даже ме пита кой го е правил, но вече беше късно, а и си харесвам и двата куплета, въпреки че според мен най-якото нещо в този трак е инструментала.

6. Ghetto Rock – Много емблематичен трак за целия проект и като тематика. Още повече това е единственият дует в албума и то с артист, на който съм не само голям фен, но и съм се учил от него като малък. В първия ми солов албум да имам трак с Killa P е… не знам какво да кажа. Който знае за какъв артист става дума може да ме разбере. За другите може би е просто дует, но неговото участие в проекта определено качва албума на едно друго ниво. Скоро ще пуснем и клипа към парчето.

7. So We Do It – Sava направи този бийт за 15-20 минути и е точно това, което ми трябваше. Исках да има един такъв трап инструментал, на който да си изпея това, което ми е на сърце. Този трак трябва да си го пуснеш като си у вас, да си сипеш по едно или да запалиш една и да се отдадеш на мисли за миналото и бъдещето.

8. Gyal Dem Season – Пачанга! Ако на Dancehall Diva & S Class момичетата са се разтанцували, тука вече правят шпагати и стойки на глава. Бяхме в студиото със Sava и той ми пускаше какво е правил напоследък и само като го чух му казах, че това го е правил за мен.

9. Tun Up – Това трябваше да е фийчъринг с Chibook, но отпадна, поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата извън моя контрол. Типичен old skool bashment dancehall, с някои нови елементи, разбира се, отново благодарение на MrChreesa.
10. Winning – Ако ти самия не смяташ, че това което правиш е най-правилното и твоето, никой няма да ти гласува доверие. Това впрочем е последния трак, който написах за албума. Биг Ъп Sava за разнообразния инструментал. Afrobeat темпо с UK dancehall пулсация.
11. Different Settings – Заглавието на този трак става и за заглавие на албума. Това е първия официален рилийз за моя човек FNKZ (Grime BG), от който тепърва предстоят много интересни неща. С този трак ще подгряваме Skepta, като дойде в България. Волен отново и той добави щипка флекс в инструментала на припева.

12. Bun Babylon – За последно оставих единственото реге в албума. Въпреки че в инструментала има и хип хоп и UK звучене в основата си парчето е реге. Това е и първият такъв инструментал на MrChreesa. Като цяло този албум нямаше да го има ако не беше той.Щеше да е по-скоро микстейп. Знам че много хора са може би дори разочаровани, защото са очаквали повече реге, но в последните години ми се правят всякакви неща, което не значи, че няма да има още реге, даже напротив.

Ако не сте били на промото на „Raw Session“ на 14 януари в бар „Петък“ ще може да го чуете на живо.

Sound design: Христо Рачев (Sound Ninja/Manners)
Album cover: Николай Neke Малинов