NORDIC SOUNDSCAPES се завръща в TELL ME

Този петък, 14 септември, NORDIC SOUNDSCAPES се завръща в TELL ME.
Платформата се съсредоточава върху скандинавска селекция от мелодичен поп, диско, хаус, инди, трип-хоп, до дарк електроника и техно и включваща имена като Fever Ray, Prins Thomas, Little Dragon, Todd Terje, AURORA, Lindstrom, Múm, Björk, GusGus, Lulu Rouge, Lykke Li, Falluah, Samaris, Sigur Rós, Kasper Bjørke, Trentemøller и oще безброй познати и непознати имена, идващи от Исландия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.

Зад музикалната селекция на тематичните вечери е в ръцете на Мартин Илиев и Самуил Кехайов, с които си говорим за нощния живот по света и у нас, за музиката и предстоящото издание на Nordic Soundscapes.

Asphalt: Как сте, момчета? Готови ли сте за петък?

Самуил: Винаги съм готов за парти, каквото и да е, когато и да е, където и да е.
Мартин: Аз съм леко депресиран, че лятото тъкмо започна и свърши. Не съм доволен. Хубавото обаче е, че Nordic Soundscapes партитата пак са тук и съм много готов.

А: Това е първото парти за новия сезон. Какво да очакваме?

С: Неочакваното. А и разбира се – хитове.
М: Същата странна музика, както винаги.

А: Често първите асоциации, които хората си правят, когато чуят „скандинавско“ са свързани с мрак, студ. Как ще ги оборите?

С: Няма да ги оборвам. Не виждам нищо лошо в студа и мрака. Слагаш дебело яке и си пускаш изциклила музика (в добрия смисъл, примерно Kiasmos или Amiina) и си 6 точки.
M: Ако ходят там на почивка, не мога да ги оборя. Изключение е северното сияние. Ако обаче стоят вкъщи на дивана, мога да им кажа, да си свалят филма Копенхаген 2007 и да си пуснат Husky Rescue, да видим дали ще усетят студ или мрак.

А: Предполагаме, че наблюдавате отблизо музикалната сцена у нас. В каква посока е тръгнала и какво още й липсва?

С: Поне нещата, на които се кефя да. Бих казал, както и преди съм казвал, че има още много да се желае, но аз съм претенциозен. Примерно другата седмица отивам в Белград да слушам Daphni, а тук няма да се случи това. Доста сме назад от съседните страни.
M: Аз съм много доволен. Радвам се, че има изпълнители като Bob Moses, на които може да отиде човек. Комплименти за организаторите. Нека канят още подобни изпълнители.

А: Кое е най-якото парти, на което сте били?

С: Много са. Ако трябва да извадя един пример – в гората около Рожен, 30 човека, 2 активни колони и 48 часа музика.. какво му трябва на човек.
M: Най-яркото си остава на Trentemoller в Солун преди 2 години. Дрехите ми бях мокри след концерта, целият се изцедих.

А: Има ли връзка между музиката, с която се обграждаме и възприятието ни за света?

С: За всеки е различно. Аз рядко си вадя слушалките от ушите, а това става като включа колоните, като съм под душа и като спя. За мен музиката е възприятието ми за света.
М: Музиката съпровожда възприятието ни за света, тя го обогатява. Когато всички сетива участват в даден процес, съзнанието се обогатява и човек изпитва удоволствие. За това мисля, че има връзка. Все пак възприятието ни за скандинавска култура идва от скандинавското изкуство, а музиката е част от него.

А: Кои са любимцитe ви от северната сцена и защо?

С: Напоследък преоткривам последния албум на Samaris, който първоначално не харесах много, тъй като се пее на английски (в предните пяха на родния им исландски). С времето започнах да го харесвам и да намирам нова дълбочина. Последните интересни типажи, които намерих са (провокативно име) Vaginaboys.
M: Trentemoller. Всеки път ми е различен.

Снимки: Димо Генков
Благодарности на: SQUARE