Нищо спестено: Reebok InstaPump Fury Boost и защо не се харесва

„Нищо спестено“  e нова рубрика, в която наш гост-автор ще бъде Емил Барбулов, познат на повечето от вас като SensiMaSensi. Болен на тема кецове, Lego колекционер,  един от създателите на DLIRIUM,  3d Артист и още много. В тази рубрика той ще разнищва новите технологии на големите компании в снийкър сектора, както и други неща, които го интересуват. Приятно четене…

1. Disclaimer
Авторът на тази статия изразява единствено собственото си мнение. За някои може да е доста негативна, за други забавна, а някои директно могат и да псуват на ум или глас. И все пак, това си е чисто негово мнение, за което ако не сте съгласни може да коментирате или просто да продължите напред.  Като цяло не е много позитивен в тази статия (иначе като човек си е веселяк).

2. Защо го пиша?
Аз съм просто един фен на кецовете в различните им форми. През годините съм натрупал опит в това да различавам хубавите от лошите кецове.  Нито ще обяснявам от колко време се занимавам, нито колко ми е голяма колекцията. Tова са субективни неща. Като всеки нормален човек и аз имам предпочитания към определени неща, мразя някои и тн.  Винаги съм бил фен на Reebok, най-вече заради Шакил Онийл, който още от началото на кариерата си получава договор от марката и така се ражда легендарната му Shaq Attaq линия. А Adidas винаги са присъствали в семейството ми откакто се помня. Израстнал съм в спортно семейство, баща и майка треньори.

3. История
Reebok присъства на пазара от 1958г., a Adidas – 1949г.  Като цяло, компании с история. Повече подробности винаги могат да се намерят в интернет пространството.  Всеки знае историята за двамата братя Даслер и тн. В средата на осемдесетте Reebok е придобита от Пол Файърман. Благодарение на него, марката става една от най-популярните в Щатите.  Reebok се налагат като монополисти в областта на аеробиката, години след това и в кросфита.  През 2005г. същият този човек продава Reebok на Адидас за 3,8 милиарда долара, като той самият прибира в джоба от тази сделка „800 милиончета“ . Добре е,а? Този ход на Adidas е направен с цел да стъпи по-убедително на американския пазар, както и за да може да стъпи в пазара с масовите търговци и аутлет магазини, без да им пада реномето.

а. Reebok InstaPump Fury
PUMP технологията не е нещо ново, когато излизат Reebok InstaPump Fury. Още 1989г. излизат първите модели фокусирани повече към баскетбола и Доминик Уилкинс промотира модела им. Година след това излизат още няколко модела, както и иконичният Court Victory Pump на Майкъл Ченг. Следва и 1992г. с пускането на горепосочените Shaq Attaq.  И идва 1994г., когато дизайнерът Стивън Смит създава Instapump Fury. Пол Файърман се влюбва в дизайна и дава зелена светлина да бъде произведен модела. Това е първата маратонка за бягане, на която липсват връзки. Друго нещо, което отличава тази обувка е разделението на предна и задна част на подметката, свързани с голяма карбонова арка. В петата присъства и Hexalite технологията на Reebok. Модел изпреварил времето си поне с 20 години.

б. Boost технологията
Тук не говоря за Adidas конкретно, както и за някой точен техен модел, а за системата Boost, която е рожба на хората от BASF. Тази технология датира от 2007г., а след подписване на някакъв си договор между двете компания Adidas екслузивно ползва Boost от 2013г.

Да, Boost го има от повече от 6 години на пазара, но добре че Кание Уест слага едни чисто бели Energy Boost на негов концерт веднага след като се маха от Nike и подписва договор с Adidas.И изведнъж „всичкото кец“ на Адидас почва да получава boost подметки.

4. Различия между технологиите.
Ако някога сте имали Reebok маратонка знаете, че те са доста стабилни и понякога твърди на носене.Мен точно това ми харесва в тях. А кецовете на Adidas с Boost подметки са точно обратното.

5. Мнението ми за Reebok InstaPump Fury Boost
Защо не харесвам тази колаборация ли? Ами ако сте чели внимателно, сигурно ще ме разберете много добре.
Обожавам Reebok InstaPump Fury, моделът ми е в топ 3 на всички времена за дизайн. Харесва ми твърдата подметка и пружинирането на арката, Дизайнът е футуристичен и тн., и тн.  Харесвам и доста модели на Adidas с boost технология. BYW линията им е супер, POD-S3.1 е супер бюджетен модел. А Pure boost обувката е накарала Кание да повярва в Adidas.

НО, точно комбинацията между Instapump Fury и Boost технология ме кара да настръхвам. Извинявам се, но за мен това изобщо не стои както трябва. Нали една от причините да харесвам „фюритата“ е твърдостта на подметката им. Boost е супер мека и удобна, но това ги прави и леко нестабилни(внимание кашкавалени глезени), затова и подметките им са леко широки и разплескани.

Айде сега да си преставим стегнатата подметка на Fury, която е висока и стройна, но направена от Boost материала. Дали краката ни ще са стабилни както преди. Съмнявам се. Ами карбонова арка…..ЗАЩО? Защо ще махате толкова красиво нещо. Та точно арката, както и пъмп технологията направиха модела УНИКАЛЕН. А сега ми слагат тази бяла пластина(която присъства и в BYW моделите), която не знам дали ще е толкова стегната както карбона. Може би и затова слагат тази лента по средата. Да се държи там подметката, да не вземе „да се разчекне“ от тежестта.Да не говорим, че и се губи от дизайна и естетиката на подметката.

7. Позитиви
Хубавото на тази колаборация за мен е мисълта, която са вложили в разцветките и малките детайли. Под езика са скрити три дати –  1989, 2013 и 2019. Близко е до акъла, защо тях. Разветките ще са 5. Като начало ще бъде пуснат „Prototype“ версията, а датата ще е 11 октомври за Азиатския пазар и 15ти за останалия свят.
Следват две разцветки в  Жълто/Червено (OG разцветка на Instapump Fury) и Черно/Индиго Синьо (OG разцветка за UltraBoost). И накрая към декември ще получим ‘Black & White’ пакета.

8. Аутро
За някои от вас тази статия влиза в графа „Хейт“, но все пак се опитвам да обясня защо АЗ не бих си купил.
Адмирации към Adidas и Reebok за смелостта им, но не мисля че ще се получи.  Две марки се различат много в философията и визията и затова няма как да ме впечатли. Преди месец, когато пуснаха тийзър за предстоящата колаборация бях супер надъхан, но не очаквах точно това.

 

Снимки: Internet