Nike показа новата си система – Joyride

След Air Max и React бе време за друг вид система от страна на Nike. Система, която да е също толкова удобна и стабилна, но да има и нещо повече. При Аir Мax имаме омекотяване от т.нар. bubble, React-a e специална пяна, която е разпределена на сектори,  спестявайки усилията и енергията вложени в даден спорт. И на двете системи първообраза им е обувка за тичане.

Но какво искат да добавят още? Дали има още къде да се вдига level-a? Последното произведение на специалистите от Nike се нарича Joyride.

Или по-конкретно казано – thermoplastic elastomers – вид полимер, който има същата гъвкавост и издръжливост като гумата.

Интересното е, че тези топченца са в няколко въздушни камери. И са разпределени по цялата подметка на обувката.  Движейки се свободно в тези камери, топченцата могат да бъдат под напрежение в абсолютно всички посоки. Или по-просто казано – обувката става индивидуална за всеки човек с тези камери. Joyride приляга по крака и прави самата стелка единствено и само за твоето стъпало. Така няма допълнително напрежение и крака не се измаря. Задната камера е по-голяма и с повече на брой топчета (50% от всички), за да поема по-големи „удари“ от петата. Докато отпред топченцата спомагат за плавен преход при тичане. Всичко става с лекота.

 

Много хора ще сравнят системата с Boost на Adidas, която пък е взета от Puma, по патент на BASF. Факт е, че отново има „топченца“, но тук те играят друга роля и са свободни. Но тази система много ни прилича на отговор една друга, по-нова (2017) на Puma, която не се наложи  – Puma Jamming. Дали е така можем само да гадаем…

 

Първоначално системата ще я видим в един единствен модел – Nike Joyride Run Flyknit, който официално излиза на 15 Август.