Драфт 2019: Зайън и всички останали

Драфт 2019 в NBA мина без прекалено много изненади, а най-логичното и очаквано нещо стана факт. Соченият за следващата глобална баскетболна суперзвезда Зайън Уилямсън бе избран като №1 от Ню Орлиънс Пеликанс. Така 18-годишният диамант, прекарал един сезон при един от най-добрите треньори в историята на играта, а именно Майк Кжижевски от Дюк, си гарантира заплата от $6 милиона в първия си сезон и $7 милиона във втория.

Уилямсън се превърна във феномен още от гимназиалните си години, впечатлявайки с нечовешка физика, донесла му сравнения с ЛеБрон Джеймс, който обаче влезе при професионалистите директно от училище, пропускайки колежанското първенство. Зайън, който е висок 201 сантиметра и тежи 129 килограма, ще отвори новата страница в историята на Пеликанс, редом до Лонзо Бол и Брендън Инграм, които ще пристигнат от Лос Анджелис Лейкърс като част от трансфера на Антъни Дейвис в обратна посока.

Тийнейджърът нашумя по-рано през сезона в университското първенство, когато по време на мач на Дюк, един от кецовете му буквално се взриви. Тогава №1 в Драфта играеше с модела на Кайри Ървинг – Nike Kyrie Irving 4. В следствие на случката множество други компании изразиха готовност да осигурят на крилото възможно най-изгодната спонсорска сделка.

Атрактивиният пойнт гард на Мъри Стейт Джа Морант последва Уилямсън като №2 и от есента ще играе за Мемфис Гризлис, а трети бе избран Ар Джей Барет, който бе съотборник на Зайън в Дюк и ще дебютира за легендарния тим на Ню Йорк Никс при професионалистите.

Дюк имаше още един представител в Топ 10 – Камерън Редиш (Атланта Хоукс), а любопитен факт обгражда избора на Руи Хачимура под №9. Тежкото крило на Гонзага се превърна в първият японски играч, избран в първия кръг на Драфта, след като Вашингтон заложи именно на него.

Ето и първите десет избора в Драфт 2019:

1. Ню Орлиънс – Зайън Уилямсън (Дюк)

2. Мемфис – Джа Морант (Мъри Стейт)

3. Ню Йорк – Ар Джей Барет (Дюк)

4. Атланта (чрез Лейкърс) – Де Андре Хънтър (Вирджиния)

5. Кливланд – Дариъс Гарланд (Вандербилт)

6. Минесота (чрез Финикс) – Джаред Кълвър (Тексас Тех)

7. Чикаго – Коби Уайт (Северна Каролина)

8. Ню Орлиънс (чрез Атланта) – Джаксън Хейс (Тексас)

9. Вашингтон – Руи Хачимура (Гонзага)

10. Атланта – Камерън Редиш (Северна Каролина)

 

Автор: Александър Сотиров