Защо Meadows in the mountains e по-добър от Burning man

България определено не е първата държава, за която се сещаме когато мислим за фестивали, но това изобщо не означава, че тук няма такива. Дори напротив – у нас се провежда един от най-интересните, на който можете да отидете, конкуриращ се с всички други световни парти преживявания. Казва се Меаdows in the mountains и често го сравняват с американския Burning man, но ние знаем, че нашето е по-хубаво и решихме да споделим защо точно.

1.Локацията. Вместо да сме по средата на прашна пустиня можем да бъдем по средата на магическа гора, разположена в Родопите, с прекрасно време и близо течаща река. Гората предлага много повече възможности, от това да си закачиш хамака за кратка следобедна дрямка до дневна естествена прохлада от жегата. А и какво по добре от това да си на уникално място в България, отколкото да трябва да пътуваш хиляди километри?

2.Хората. Старата слава на Burning man като място за освободени личности малко по малко загива, защото с всяка изминала година все повече фестивалът се превръща за място с модели, известни личности и инфлуенсъри. От последното не можеш да се спасиш където и да отидеш, но на Meadows поне бройката е в пъти по малко и все още по-големия процент от хората са отишли за да се забавялват и да си прекарат добре, отколкото да правят фотосесии за инстаграм. Въпреки по-малката популярност на българския фестивал, облеклата на посетителите с нищо не отстъпват от тези на американския.

3.Настаняването. Освен опцията да си на палатка или да наемеш апартамент, можеш да бъдеш гост на някого от селото. Най-често това е приветлива баба, която още със събуждането ти е приготвила пържени филии. А ако е и като бабата на една моя приятелка, може да има и коктейл за закуска под формата на „шприц“(вино с лимонада)

4.Храната. По-голямата част от предлаганата там храна е произведена в селото или в някое от обкръжаващите. Може да се гарантира за истинска автентичност на вкуса и качеството на продуктите, което става все по-важна тема за младото поколение, а от фестивала са се погрижили за това.

5.Каузата. Освен, че е plastic-freeфестивал и всеки трябва да си носи чаша/бутилка(абсолютен фен на тази идея), част от приходите от продажбите на билетите се използват за спонсорирането на различни дейности в региона. Освен това, събитието привлича хиляди туристи в този малко популярен район на страната, което генерира повече приходи за живеещите по тези села. А те, от друга страна, могат да се насладят на фестивала абсолютно безплатно.

6.Музиката. Разнообразието на стилове те кара да преоткриеш нови мелодии, които не си предполагал, че съществуват, камо ли че ще се превърнеш в техен фен само за един (четиридневен) уикенд. Също така, е една чудесна платформа където и добри български артисти имат възможността да покажат какво могат пред преобладаващата с чужденци тълпа.

7.Интимността. Meadows e направен за по-малко количество хора и това допринася за създаването на повече близост между посетителите. В края на това преживяване възприемаш останалите много повече като познати, отколкото като напознати. Миксът от кулутри допринася за създаването на една отворена атмосфера на млади, интересни и вълнуващи хора.

Това приключение завърши съвсем скоро, но вече нямаме търпение за следващото, юбилейно издание. А до тогава ще пазим добрия спомен от тазгодишното и ще продължим да се вдъхновяваме за нови горски авантюри.

Снимки: Jack Pascoe

Текст: Богдана Костова