„Цвете от края на 80-те“ – изложба на Любомир Игнатов

Днес от 19:00 в галерия Synthesis ще бъде открита изложбата „Цвете от края на 80-те“ на Любомир Игнатов. Първо Илия Яков ще посрещне всички посетители с пънкарски винилов сет от 70-те и 80-те години, а официален старт на вечерта ще дадат Piranha със спокоен и приятен концерт.

img533

Любомир е на 28, завършил е Социология в София, но е родом от Велико Търново. Израснал е в семейство на баща художник и майка инженер. През последните години Любо държи камерата си близо до своите приятели, като документира българската субкултура в архив от фотографии, оставащ верен на своите субекти. Любо не изневерява и на фотографския филм, върху който светлината, преминаваща през запотени строители на скейтпарк, притихнали момичета и диви банди. За хората, които снима, той не е случаен наблюдател, срещащ се с чужди ценности, а вътрешен човек, отличаващ се с изключително упорство, близост и страст. Представяйки живота на малък кръг от хора, той обобщава и по един особено деликатен и интелигентен начин, поставя на дневен ред проблемите на поколението, родено в края на осемдесетте години, закърмено с разбитите илюзии за промяна на своите родители и станало свидетел на прогресиращата апатия в българското общество.

Photo07_4-001Photo01_36A22

Любо посвещава първата си самостоятелна изложба на хората, които обича, а те са много. Гости със своите творби ще бъдат баща му, художникът Здравко Игнатов и приятелите му Дидо Пешев, Zoran Mise, Момчил Генов и Петя Евлогиева.

Ние също успяхме да си кажем няколко неща с Любо, ето какво ни сподели той.

Asphalt: Здравей, кажи ни повече за Любомир Игнатов, кой си ти и как започна да снимаш?

Любо: Аз съм един нормален човек, който се опитва да живее щастливо в България. Повечето ме знаят като Padawan от Бар Петък или хардкор-пънк концертите. Започнах да снимам на филм преди около 9 години, защото нямам талант да рисувам, а и е супер яко да проявиш филм от преди няколко години и да не знаеш какво ще видиш.

Asphalt: Какво те вдъхновява да снимаш? 

Любо: Най-вече приятелите ми и семейството ми. Опитвам се да отразявам реализма на нашето ежедневие, което често ескалира до сюреализъм. Животът е невероятен и трябва да се опитваме да се радваме на всеки един дъх и най-важното да бъдем добри хора.

Photo12_12Negative0-30-29A(1)img691img464img098

Asphalt: Разкажи малко за изложбата „Цвете от края на 80-те“?

Любо: Първо искам да благодаря на Надежда Павлова, Галерия Synthesis и магазин Photosynthesis, които ме подкрепиха и поканиха да направя първата си самостоятелна изложба при тях. Тя отразява голяма част от всичко, което съм снимал през последните девет години. Спомени от близкото бъдеще. Цвете от края на 80-те  е нашето поколение, изстрадало преходът и намерило сила да променя с любов. Всъщност цялата изложбата има силно социално послание, но какво е то, ще трябва да дойдете на място. Освен това имам и малко гост артисти. С всеки имам история, която е давала определено начало, но това ще си остане между нас. Ще се радвам да видя всички, познати и непознати.

„Цвете от края на 80-те“ стартира днес и ще остане в галерия Synthesis до 31 март, така че не пропускай възможността да я разгледаш.

Събитието във Facebook.