„Краля на скейта“ ще бъде в К.Е.В.А

Скейт културата винаги е била интересна за нас и сме се стремяли да отразяваме качествено това, което се случва в нея. Било то състезания, изложби, прожекции и тн. Ето, че отново имаме възможност да ви запознаем с едно друго събитие, свързано със историята на скейта в Чехословакия. Благодарение на К.Е.В.А и КинеДок, тази сряда ще бъде прожектиран „Краля на скейта“ (“Stick close to the concrete. Jam through the space. Keep it moving. Skate!”).

Автор е Шимон Шафренек –  сценаристът, журналист, DJ и режисьор на свободна практика. Това е първият му игрален документален филм, в който показва началото на скейт културата в Чехословакия. Уникални архивни кадри, очарователно нахален, но мъдър, меланхоличен и ангажиращ разказ за търсенето на свобода в обществото. Бунт срещу сивотата на соц ежедневието през погледа на тогавашните скейтъри и тяхната общност. Всичко под звуците на британски и чешки пънк, което придава допълнителна динамика – (The Clash, Sex Pistols, Killing Joke, Visací zámek) ни запознават с култовите майстори на скейтборда – Иван Zobák Pelikán, Petr Forman и Luděk Váša – и техния “never-ending party ride” през сивите дни на “соца”.

КинеДок е нов вид международна общност, единствена по рода си инициатива, представяща авторско и предизвикващо дискусии европейско документално кино на нетрадиционни места, извън киносалони. Провежда за поредна година едновременно в 7 държави – Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия, Норвегия и България. В програмата влизат 14 документални филма от Централна и Източна Европа – по 2 от всяка от страните-участници, които ще бъдат прожектирани на стотици алтернативни локации във всяка от държавите. К.Е.В.А ще бъде един от  тазгодишните домакини.

Филм за тези, които помнят социализма и онези, които трябва научат за него…

Прожекцията започва в 20:00ч. и местата са ограничени.

Снимки: Aerofilms