Интервю с Guts преди първото му участие в България

Той е Guts. Той е от Франция и хип-хоп музиката му е в кръвта. Открил я е още през 80-те и не спира да я „изучава“ и в момента. Зад гърба си има немалко албуми, работил е с големи артисти, а в момента се кефи най-много на Kendrick lamar.  Идва в България за първи път и не знае почти нищо за нашата сцена, но пък няма търпение да се срещне с нея. Участието му е тази събота в бар TELL ME, но преди да го срещнеш и чуеш, ти даваме възможност да прочетеш какво си казахме с него.

Asphalt: Здравей, Guts, как си, къде се губиш? Чакаме те от толкова много време. 

Guts: Всичко е наред. Добре съм, благодаря… Да така е малко се позабавих. Занимавам се с музика от толкова много време, но досега нямах възможност да дойда в София. Никога не съм бил в България, но ако това ви успокоява, от турне с 28 държави, само половина са в Европа.

Asphalt: Разкажи ни с какво се занимава последно време. Подготвяш ли нещо ново? 

Guts: Е, през последните 10 години издадох 5 албума. Серия от 5 компилации, наречени Beach Digin. Създадох и лайв бенд, с който имахме участия през последните 3 години…
Всъщност сега ми предстои да основа съб лейбъл на моя основен Heavenly Sweetness, чрез когото ще мога да изадавам винили, нови компилации и да работя с някои световноизвестни артисти, които искам да продуцирам.

Asphalt: В България хип-хоп и фънк музиката са доста популярни сред публиката. Ти беше ли чувал нещо за нашата страна? Споменавали ли са ти други артисти нещо за сцената тук? 

Guts: Не си спомням някой да ми е казвал нещо… Имал съм възможност да слушам музика на ваши артисти, но за съжаление не помня имената. Извинявам се затова.

Asphalt: Сподели ни как и кога започна да се занимаваш с музика и по-точно хип-хоп? 

Guts: Започнах в края на 80-те. Мой приятел беше записал единственото парче, което пускаха по радиото, беше на DJ Dee Nasty. Веднага се закачих по стила. През тези години той беше типичен за ъндърграунд средите. Започнах да си купувам винили и така започна връзката ми с хип-хопа. По-късно майка ми осъзна, че единственият начин да ме стимулира да уча е като ми купува плочи.

Asphalt: Какво те привлече най-много? 

Guts: Това, което ме привлече най-много, бе да живея като артист, да се грижа за интересите на едно младо поколение. Да създавам и да бъда част от уличното изкуство, в което имаше малко средства, но много енергия и креативност.

Asphalt: А от кой артисти си се вдъхновил най-много? 

Guts: Хората, които ми повлияха най-много са диджеи като – DJ Fab и DJ Dee Nasty. От американските това са – DJ Red Alert, Cash Money DJ, Jeff Jazzy DJ, Mix Master Mike, продуцентите Pete. Rock и DJ Premier и разбира се моят ментрор – Mr Bob Power.

Asphalt: А коя е песента, която никога няма да ти омръзне?

Guts: Това е парче на Marvin Gaye – Sexual Healing.

Asphalt: От настоящите артисти има ли такъв, който ти грабва вниманието? Какво мислиш за хип-хоп музиката сега? 

Guts: Мисля, че в момента не може да мечтаем за по-добър посланик на хип-хопа от Kendrick lamar. Той е повдигнал и превишил границите на жанра. Подобрил го е. Kendrick е завършен артист.

Относно хип-хоп музиката сега смятам, че е доста еклектичен, хибриден и може да бъде в двете крайности -много добър или много лош.

Asphalt: Имал си възможност да работиш с големите De La Soul. Разкажи ни нещо интересно от съвместната ви работа? 

Guts: Да работих с големи артисти от Америка – De La Soul, Common и други. Това са хора, които са измислили хип-хопа те се развиваха и ние се развивахме с тях. Това са герои, хип-хоп активисти.

В хип-хопа винаги има колективност и това е една от тайните, да си сред колектива. Да си около правилните хора, които ще те бутата напред.

Asphalt: Последно би ли ни споделил кои са твоите любими 5 албума? 

Guts:
Nas – Illmatic
A tribe Called Quest – Midnight Marauders
The Pharcyde – Labcabincalifornica
Busta Rhymes – When Disaster Strikes
Dr. Dre – 20011