ИКЕА в колаборация с африкански дизайнери за колекцията ÖVERALLT

ИКЕА представи новата дизайнерска колекция ÖVERALLT на конференцията Design Indaba, която се проведе миналата седмица в Кейптаун. Колекцията е дизайнерско сътрудничество между различни сфери на изкуството и континенти. 10 африкански дизайнери от областта на модата, скулптурата, архитектурата и продуктовия дизайн на мебелите са обвързани с пет дизайнери на ИКЕА, за да създадат колекцията ÖVERALLT.

„От доста време наблюдаваме какво се случва в Африка в музиката и модата, но това, на което не обръщаме толкова много внимание, са великите неща, които се случват в архитектурата и продуктовия дизайн“

– казва Маркус Енгман – главен дизайнер в ИКЕА.

Част от асортимента са текстилни изделия, чиито принтове напомнят на африанските пейзажи, килими, направени от рециклирани опаковки от чипс и пейки, създадени да насърчават общуването.

Партньорството между ИКЕА и фестивала Design Indaba започва още преди 2 години, когато са избрани и участниците, които се включват в този вълнуващ проект. След детайлно прослушване кандидатите са избрани от пет различни страни, а именно от Сенегал, Южна Африка, Кения, Египет и Кот д‘Ивоар.

Лимитираната колекция ще бъде налична в магазините на ИКЕА през май месец 2019 г.