Ian Friday за първи път в България

Повече от 50 години на 25 май се чества денят на Африка. Естествено началото е, поради политически подбуди, свързани със свободата на държавите от континента. Днес празникът е насочен към всички културни прослойки – музика, бит, храна, дрехи. Хора от цял свят се обединяват и представят „своята“ Африка.

18555085_10155308362434469_1015324891_n

Със задачата да отбележим събитието и в България са се заели от Soul Fiction. За тези, които не ги познават – това е организация, посветена на глобалните ритми в хаус музиката, с главен акцент именно върху електронната музика, произлизаща от африканската култура. След като миналата година за празника поканиха Rancido, тази година представят нюйоркската легенда Ian Friday. Творчеството на диджея не може да бъде описано с няколко думи, тъй като през последните 20 години той е неизменна част от сцената. За наша радост София е част от европейското му турне и ще можем да го слушаме в клуб Culture Beat на 27 май.

Ето какво ни сподели самият той:

Asphalt: Идваш за първи път в България, какви са очакванията ти? 

Ian Friday: Очаквам да срещна много позитивни хора, които харесват музиката, забавляват се.

Asphalt: От къде идва любовта ти към хаус музиката? 

I.F.: Първо започна само докато я слушах и танцувах, а след това станах и DJ и като цяло, когато аз бях в университета хаус музиката беше много популярна. Така, че ако искате да се забавлявате, да срещнете някоя млада дама трябва да танцувате. Сега не е точно по същия начин, малко е различно, за мен хаус музиката си остава олицитворение на добрата енергия, тя те кара да се чувстваш добре.

iafnff

Asphalt: Спомена миналото, настоящето, а какво е бъдещето на този жанр? 

I.F.: Ъндърграунда винага оформя модерните течения, затова и винаги той ще бъде по-готиния, по-харесвания, защото в него се усеща свободата и не е комерсиален.

Asphalt: Кое е било най-лудото ти парти? 

I.F: Най-лудото беше в Япония, когато пусках в Токио, събота вечер и продължи 14 часа. Накрая идваха и ми носеха, кока-кола, ред бул, кафе, само, за да продължа. 

Ако искаш да разбереш още за Ian Friday, за вдъхновеията в работата му и за новия албум, гледай цялото интервю в YouTube канала на Soul Fiction. 

Ian Friday е в София на 27 май в клуб Culture Beat, за да отпразнуваме деня на Африка.
Събитието във Facebook.