Футбол, хулигани и мода – откъде тръгва кежуал стилът

Модата винаги е била един непрестанен кръговрат, а най-новите тенденции много често са заимствани от минали кампании. Как обаче луксозните марки от 80-те, белязали началото на футболната субкултура, изведнъж се превърнаха в отличителен белег на големите хип-хоп звезди?

casual 1

Ще започна отдалеч.
„Кежуал“ културата (от англлийски „Casual“ – небрежен, обикновен) се заражда в края на 70-те и началото 80-те години в Англия. Футболните хулигани там започват да носят скъпи брандове (наричани накратко „Clobber”) като Stone Island, Burberry, Fred Perry, Lacoste, Fila, Sergio Tacchini, Ellesse, CP Company и други. По този начин те се смесвали по-лесно с останалите, полицията не ги взимала за хулигани и дори успявали да проникнат в противникови групи.

casual3

Днес това е история, но футболните фенове в Англия продължават да спазват традицията и да носят само “clobber” дрехи. В същото време кежуал субкултурата се разраства все повече и много хора я намират за добър начин да изглеждат едновременно стилно и елегантно и в същото време да се придържат към спортния дух, а не официалния. Често може да ги познаете по изчистените straight дънки, поло шърт, спортни горнища, маратонки Adidas Gazelle, Samba и други, а зимата с якета тип „парка“.

casual4

Встрани от всичко това брандовете, които навлизат във тенденциите, наложени от футболните хулигани, продължават да се увеличават. Може би си забравил, но през 2012 и 2014, едни от най-популярните марки от „стрийт“ средите – Supreme, Patta и Umbro x Palace излязоха с колекции по повод на Европейското и Световното първенство. Дизайнерът Гоша Рубчинский също на няколко пъти представи колекции в колаборация с Adidas, вдъхновени именно от футбола.

gosha

И така изведнъж нещата започнаха да се преплитат. Голяма роля изигра и появата на Drake през 2015 на Уимбълдън, където той бе засне с блуза на Stone Island. Оттогава и брандът започна все повече да навлиза в хип-хоп средите, а „hypebeast“ маниаците да се интересуват от него, а сред футболните хулигани италианската марка се смята за „holy grail”.

casual5

Така изведнъж пред всички кежуал брандове се отвори един нов пазар – Америка, който не познава или не се интересува от историята, но се влияе какво носят известните личности.

Въпреки това в Европа и конкретно Англия “Clobber” дрехите продължават да следват историята. Да се носят от мъжете, пленени от футбола, които не толкова се влияят от останалите, колкото сами подчертават своята индивидуалност и стил.

В България марки, принадлежащи към футболната култура (Weekend Offender, Peaceful Hooligan, European Brotherhood и PG Wear) могат да бъдат намерени в Midgard  Shop