Hit The Streets: Chibook и родната grime сцена

След дълга пауза Hit The Streets отново е тук. Рубрика, посветена на хората, които „удрят улиците“ – скейтъри, хиксъри, фотографи, изпълнители, графити-артисти и много други. Те са навсякъде около нас, а полето им за изява е именно улицата. Оставят своите следи, променят облика на стрийт културата и помагат за развитието ѝ.

Александър Георгиев или Chibook. Преди беше доста непознат за нашите географски ширини, но вече е забелязан от доста артисти извън пределите на България. Страстта му е в музиката, и по-точно в един определен стил – grime.

Asphalt: Представи се на нашите читатели. Кой си, с какво се занимаваш?

Chibook: Казвам се Александър Георгиев, на 31г. Софиянец от центъра, там съм роден, там съм израстнал. Занимавам се с музика, това е моето най-главно хоби. Като от скоро дори се опитвам да си правя и бийтове. Трудно е, но вярвам, че с практиката всичко ще си дойде на мястото.

A: Псевдонима ти е Chibook. Защо?

Chi: Много хора си мислят, че това идва от друго. CHIBOOK е съвкупност – Chi, като енергия, и book, като книга. Намирам си нещо общо с енергията и с нещата, които правя. И така си остана от много отдавна.

A: Като каза отдавна няма как да не те попитам – от колко време се занимаваш с музика?

Chi: Ами от 15-16 годишен, сега съм на 31. Значи от 15-16 години. В началото почнах с freestyle, пишех си някакви текстове. Тогава беше малко по-сложно, имаше си утвърдени артисти и ние бяхме повлияни от тях. Аз си слушах разни нюйоркски гангстери и английска музика.

А: А по grime музиката кога се зариби?

Chi: О, в самото начало още. Савича, Васето (PayPal) и Бено (BenoSan) бяха първите, които ми пуснаха тази музика. Аз слушах предимно английски хип хоп и uk сленгът не ми беше чужд.

А: Спомена Бено и Васето. Искам да ми разкажеш точно за старите времена, за Sector Sekta.

Chi: Хахах, ти къде ме върна. Ами като за начало Бено и Васето са първите мембъри на цялото това нещо. Клан, който мисля, че е създаден от Бено. В последствие и аз се замесих и започнахме с Бено да работим доста сериозно и направихме много неща. Всъщност какво значи „сериозно“. Ние го правихме за наш кеф. Правихме парчета за по няколко часа. Имахме муза и всичко ставаше идеално, точно както си го представяхме.

А: В последните години работиш с много артисти върху различни проекти. Сещам се за Jahmmi Youth, за Bashment. Как се случват нещата?

Chi: Да, работя с тях. Няма да крия, че ми е много лесно, когато работя с професионалисти. И с двамата нещата се случват супер, както на сцена, така и в студио. Има още хора, с които действаме – FNKZ, Savich и още много. Очаквайте готини работи от нас, както обичам да казвам – стилово издържани. Може би ще се появи и нова серия на проекта Mash UP, ще видим какво ще се получи. Надявам се всичко да е наред и просто да действаме и да вършим работата си. Готов съм да имам проект с всеки, който ми харесва като стил и като цялостна концепция за артист, но преди всичко си държа на моите и ще гледам така да е и за напред.

А: Сподели какво да очакваме от теб – албуми, клипове, участия?

Chi: Ей, да! Стремя се, става трудно, но му се вижда краят. В момента правя албум! Солов, без никакви колаборации, без гост артисти. Ще го дам това на публика, защото мисля, че го заслужат. Много суров, много студен и директен. Това е 100%

А: Нямаме търпение да го чуем! Имаш ли някакви очаквания кога ще излезе?

Chi: Имам да. Около началото на 2019. Но може и да се забави. До края на март ще е със сигурност. Аз вече много ви издадох… Нищо, поне си държа на думата!

А: Хахахах, добре. Значи колаборации с артисти да не очакваме?

Chi: В албума – няма да има! Иначе какви неща съм ви подготвил… Няма да ги издавам. Защото някои от тях са много сериозни и са…..

А: Международни?

Chi: Да, да, да…

А: Спирам да те питам тогава за тези неща. Но искам да ми разкажеш за GrimeBG. Ти си един от основните играчи. Разкажи малко там какво се случва?

Chi: Това е платформа, която ние създадохме, за да може да запознаеме феновете на тази музика със същинската й култура. Аз виждам, че развитие има. Главно правим концерти като каним хора от острова (UK). И с това, ние, тукашните артисти, да покажем новите си проекти. Като цяло зад GRIME BG стоят няколко човека. Аз бях в началото, като основа, като идея това да се случи, но оттам нататъка на мен работата ми приключи, защото други хора се заеха с това. Те поеха инициативата и са моя гръб в момента. Аз оставам един артист, който просто ще си върши работата, за да може феновете да са доволни.

А: Концертите бяха зверски!

Chi: Тук бяха FRISCO, DJ Maximum и Shorty. Това е една огромна част от BoyBetterKnow.  Аз не знам дали българската публика осъзна какво се е случило. Отделно с Jamakabi, Realz и Villian сме в супер топли отношения. Забиваме заедно, правиме лайфове. Никой тук в България не е успял да има толкова пряк достъп до тези артисти и да работи заедно с тях.

Много добре тръгна цялото това нещо. Идеята ми да викнем първо Jamakabi беше целенасочена, защото знам той с какъв респект се ползва в цялата сцена там. И това ни помогна ние в момента да имаме такива отношения с тези хора.

А: А те са си Core сцената…

Chi: Именно!

А: Нещо запланувано от GrimeBg?

Chi: Има ама сега не знам дали да ви го издавам. Пак другата година има нещо, дето е супер топло и горещо. Нещо огромно. Това на лайф ще е лудница… Но няма да ви издавам. То като дойде моментът, вие сами ще разберете.

А: Много тайни станаха. Дай да те питам малко за сцената. Следиш я изкъсо сигурно, говоря ти за световната, а сигурно и българската.

Chi: Ами какво да ти кажа. Да следя я, ама аз съм малко такъв – имам си определени артисти и тях си ги следя. Но гледам и другите, гледам и по-младите.

А: Има ли български артисти, които подкрепяш и на които се кефиш?

Chi: Ще ти кажа нещо сериозно – подкрепям всичките. Всеки, който иска да бъде ползотворен за себе си и да каже нещо на хората, аз го подкрепям. Това е.

Аз се промених. Преди време не бях такъв. Бях малко по-суров, викаха ми хейтър и тн. Това са глупости. Напротив, подкрепям ги. Бих помогнал на всеки един млад артист, най-малкото със съвет или по някакъв начин да му помогна той да се изкефи и за него това да бъде ползотворно, да бъде доволен от себе си. Сцената почва много да се разраства, има много момчета, които правят музика и съм супер доволен от това. Не искам да има завист, не искам да има глупости. Искам да правиме музика и да си имаме уважението. Защото самите корени на хип хоп музиката са именно уважението. Тук малко още го няма това и искам да го променя.

А: Това е супер, че си поел това начинание. Кажи ми какво слушаш напоследък?

Chi: Слушам много. Dubstep, Deep Dubstep, ей такива. Това е същия bpm, като grime музиката. Обаче ме кефи самото звучене, защото е доста darkside. А на мен точно това звучене ми харесва. Още какво слушам…ами много са. Даже dancehall си пускам от време на време. Слушам много Grime. Проверявам всичко каквото излиза.

А: И за финал – какво би казал на нашите читатели, които след време може да станат изпълнители като теб?

Chi: Да работят. Да работят за себе си, да бъдат позитивни и да мислят позитивно. Да се пазят и да мислят за себе си. Оттам нататък, каквото всеки си свърши като работа, това е. Не трябва да се чака наготово.

 

 

Photography: Asphalt / Стоян Николов (Blok Shop)