Hit the streets: Теодор Цигов

Хората, които „удрят улиците“ – скейтъри, хиксъри, фотографи, изпълнители, графити артисти и много други. Те са навсякъде около нас, а полето им за изява е именно улицата. Оставят своите следи, променят облика на стрийт културата и помагат за развитието ѝ.

Теодор Цигов е момче от София с талант, който има потенциал да покори света. Той е илюстратор с доста разпознаваем стил. Рисунките му се въртят около фентъзи жанра, стрийт културата и са силно фокусирани върху рап музиката.

Открих го в Instagram и реших, че и ти ще искаш да се запознаеш с творчеството му. Повече от него може да откриеш в Tumblr.

Asphalt: Здравей, би ли се представил с няколко думи? 

Теодор: Здравей, Казвам се Теодор Цигов – младши, роден и отрасъл в София, завършил съм великолепната 9-та Френска езикова гимназия и в момента уча в НБУ.

A: Какво е основното ти занимание?

Теодор: Основното ми занимание е да творя.

А: Кога започна така нареченото творене?

Теодор: На ритуала прощъпулник съм хванал молив. Както много художници, нямам спомен кога точно съм започнал, най-вероятно на около 5 годишна възраст, вдъхновен от Cartoon Network aнимации, Star Wars и различните супергерои. Прерисувах всичко, което ми хване окото, като развивах стила си и представите си за форми, анатомия и т.н. Спомням си, че в предучилищната учех другите деца как да рисуват човечета, докато даскалката бе заета. Всички твърдят, че имам талант, но аз просто съм се изучавал и не съм спирал.

А: Това са дигитални рисунки. А рисуваш ли на ръка?

Теодор: Преди дигиталните рисунки съм ползвал най-вече молив и 35:50 см лист или с химикалка по тетрадките в даскало. Дигиталните пък ги създавам на таблет (Wacom) със специална писалка.

А: Ти рисуваш много известни рап изпълнители. Какво те вдъхновява да правиш тези графики?

Теодор: Вдъхновявам се от самите изпълнители, също така и от други художници в инстаграм, но винаги целя да направя нещо по-различно, нещо, което до сега не е правено, и постоянно надграждам дизайните си или използвам различни стилове и подход. Все пак го има елемента на надпревара и ако комбинираш уникални дизайни и много труд изпъкваш над другите и току-виж art director-а на А$АP Rocky (Robert Gallardo от AWGE) ти даде няколко задачки. Иначе интересът към рап музиката се зароди, когато преди няколко години в Tumblr видях снимки и гифове на Tyler, The Creator и Rocky. Удивих се от всичко, което правят и започнах да си играя с фотошоп. Не е като да не съм слушал old school, но никой рапър не ми е правел кой знае какво впечатление, с изключение на Eminem.

А: Твоите работи само с музика ли са свързани или имаш и други интереси?

Теодор: Идеята да рисувам музиканти я усещам като side quest, бих рисувал само за няколко изпълнители като A$AP Mob, Tyler, Travis, Kanye, Carti. Главната ми цел е да работя в студио за игри или филми като concept artist. Също така интересът ми към дрехи спомага за представата ми на готини форми, цветове, естетика и т.н., които бих приложил в създаването на герои. Обратното също е възможно (дрехите от YEEZY Season са като извадени от Star Wars).

А: Видях, че Asap Ferg е качил в профила си в Instagram твоя илюстрация. Това е голямо признание за работата ти. Как се почувства от това?

Теодор: Избухнах си естествено, но го очаквах, тъй като и преди рисунките ми са били харесвани или коментирани от хора като Rocky, Ferg, Twelvyy, Ian Connor, Smooky Margielaa, Desiigner. Преди време Ferg ме последва и ми писа да му направя няколко дизайна, които още не знам за какво ги е използвал. Всичко това все пак се е случило чрез Instagram, който като платформа си стана ключово средство за разпространение на музика, видео, рисунки, скулптури, дрехи и още много. Пак си е социална мрежа, чрез която повечето хора биват поглъщани от телефоните си, но ако знаеш как да я използваш може да бъде изключително полезна.

А:Мислил ли си да рисуваш изпълнители от родната сцена?

Теодор: Бих се радвал да направя разни cover art-и за Димчо, Килата, Сони (Илийката) или пък Ъпсурт, ако пуснат песен в следващите години. За сега съм работил по Trap Ninja на Бобката, Алек и Kozz, както и по няколко песни на Dnevnata Doza. Важно е да се работи с нашенци. Има много идеи и добри посоки, в които да се развие бг хип хоп сцената, ако може така да поизбутаме татарската чалга култура.

А: От нещата, които правиш си личи, че се интересуваш от мода. Какво ти е мнението за брандовете и би ли искал да работиш за някой от тях?

Теодор: Кефя се на брандове, които не само разчитат на името си и факта, че са труднодостъпни, поставяйки скандални цени на артикулите си, ами се развиват в необичайни и интересни посоки, играят си с нови форми, цветове, силуети, правят колаборации с художници и т.н. Ако имам възможността да работя за Raf Simons, Gucci или Off-White бих се пуснал. От друга страна в България си имаме много талантливи хора, чиито брандове изникнаха преди няколко години, които си заслужават внимание.

А: Какво ти е мнението за стрийт културата в София.

Теодор: Напоследък има западно влияние, най-вероятно покрай множеството чужденци, които посещават столицата, наслаждават се на софийските улици и многобройни градинки. Постепенно изчезва навика да се гледат накриво онези, които се носят по-различно и нестандартно, всичко става по-шарено и интересно.