Hit The Streets – Ивайло Дончев от Amnesia

Хората, които „удрят улиците“ – скейтъри, хиксъри, фотографи, изпълнители, графити артисти и много други. Те са навсякъде около нас, а полето им за изява е именно улицата. Оставят своите следи, променят облика на стрийт културата и помагат за развитието и.

Първият, с когото искаме да те запознаем е Ивайло Дончев. Дългогодишен скейтър от отбора на Amnesia, който от край време съчетава двете си любими неща – да кара и снима. Ивайло е човекът, който стои зад всички видеа на тима, както и снимките на доста от райдърите в България. Той се занимава професионално със снимане (фотография/видео) и дори имаше възможността да бъде в Сарагоса с Владимир Иванов-Гибона и да снимат заедно за първото му официално видео с Nomad.

През 2015 г. заминава за Хага, тъй като е приет да учи в Royal Academy of Art, a в момента продължава да живее там и да се занимава с това, което харесва най-много – да снима. Посещава различни локации из Европа с отбора на Amnesia, а през зимата снима и сноуборд състезания. Негови снимки от Rock a Rail в Хага може да видиш тук и тук.

Ивайло направи първата си фото изложба през зимата, когато беше премиерата на последното видео на Amnesia, а това лято на Burgas Skate Open отново ще покаже свои творби. Той заедно с Велико Балабанов и Теодор Пеевски ще представят общи скейт кадри от последните 2-3 години. Името на изложбата е Изгрев и може да посетиш на 11.08 от 18:00 във Флората в Бургас.

Asphalt: Кога започна да снимаш и защо?

ИД: Малко след като започнах да карам скейт, около 15-16 годишен. Когато гледах скейт филми винаги ми харесваше да паузирам на перфектния момент от трика. Един ден взех единствения апарат който имаше вкъщи, беше някакъв Kodak, отидох до едно фото да ми сложат филм и така започнах. Още си пазя най-първите снимки, които бяха на приятелите ми, с които започнах да карам – малкия Наско (Атанас Боснов) и Пецата (Петър Тихолов). Малко по- късно се запознах с Доли (Долорес Алварадо), която по това време снимаше общо взето всичко свързано със скейт в България и покрай нея започнах да научавам все повече.

Q1-1Q1-2, 3Q1-4Q1-5

Asphalt: Скейта ли е единственото нещо, което искаше да снимаш в началото и експериментираш ли с нови неща сега?

ИД: Да, в началото, когато скейта се появи в живота ми бях изцяло обзет от него. Мислех само за каране и снимане – така започнах също да снимам и видеата. Сега е различно и експериментирам със сигурност. Харесва ми да правя и да откривам нови неща, защото това ми помага да се развивам, а и да разбера по-добре себе си и в каква посока искам да се развивам.

Asphalt: Как избираш какво да снимаш, търсиш ли определени места и хора или правиш всичко на момента?

ИД: И двете. Когато търсиш дадена локация и работиш с определени хора, било то атлети, модели и т.н. голяма част от работата е планирана, знаеш каква цел имаш и резултатите могат да са наистина впечатляващи. В другия вариант, когато усетя, че нещата се случват сега, се изключвам от всичко останало, което е в главата ми. Постоянно съм нащрек и когато съм в това състояние мога да предвидя какво ще последва в следващия момент. Когато снимам така, дори не си поглеждам снимките(ако снимам дигитално), защото през това време мога да изпусна нещо друго, което повече никога няма да се повтори и това го прави по-специално за мен.

Q3-1Q3-2-3Q3-4Q3-5Q3-6Q3-7

Asphalt: Кое място те е впечатлило най-много?

ИД: Не е само едно, но скоро посетих пристанището в Ротердам, Холандия, което до преди няколко години е било най-голямото в света. Отидох в една част, която се строи в момента, казва се “FutureLand”. Проекта се предвижда да бъде завършен до 2035 година. За мен беше много интересно да видя нещо толкова масивно как се строи от нищото и то във водата, защото преди да се отдам изцяло на фотографията, видеото и монтажа, учих и след това работих, като ландшафтен архитект и винаги архитектурата като цяло ми е харесвала и ми е влияела. Когато например гледаш документални филми за “мега строежи”, не можеш да осъзнаеш много добре мащаба, докато на живо е доста респектиращо. По улиците в индустриалната зона се чувствах като в пустиня, почти не видях друг човек, там се работи на пълни обороти.

Asphalt: Въпрос, без който не можеш да се разминеш. Какво те вдъхновява?

ИД: Вдъхновявам се от много неща – музика, филми, от работата на други фотографи и хора свързани с някакво изкуство като цяло, от хората, които срещам, от приятелите ми, и то не само за това което правя, но също така и да бъда по-добър човек. Винаги много съм се вдъхновявал от хората, които са в света на екстремните спортове, не заради това че рискуват живота си за да вдигат летвата, а по скоро това какви са самите те, какво се крие зад тази външност и имидж. Преди няколко години, когато работих в Red Bull, имах възможност да се запозная с някои от техните топ атлети. Един от тях, който много ме впечатли тогава беше Валери Розов. Той е първият човек, който скача с wingsuit над активен вулкан в Камчатка, и първият който скача от северната част на Еверест, поставяйки рекорд за скок с wingsuit от най- високо – 7220 m. След като прекарах няколко дни с него, бях изненадан колко скромен и спокоен беше, адски дисциплиниран и организиран, тогава си дадох сметка, защо е един от най-добрите в това, което прави.

Asphalt: А снимал ли си световноизвестни скейтъри и има ли някого, когото искаш много да снимаш?

ИД: Да, съвсем скоро имах възможност да срещна голяма част от отбора на NIKE SB в Амстердам, които имаха скейт демо, по случай откриването на новия им скейт парк. Там успях да снимам Ishod Wair, Luan Oliveira, Sean Malto, Eric Koston и др. Иначе преди няколко седмици бяхме в Берлин с отбора ми – Amnesia skateshop, и успях да направя няколко кадъра и на Miles Silvas, когато беше скейт демото на Adidas, но не са нищо специално. Бих се радвал, ако ми се отдаде възможност да го снимам както си трябва, както и Paul Rodriguez, Alex Carolino, Tiago Lemos, Danny Way и др.

Q6-1Q6-2Q6-3Q6-4Q6-5

Asphalt: Имаш ли си идоли във фотографията, на които подражаваш или искаш да се доближиш до тях?

ИД: Имам, но не искам да подражавам на никой, искам да намеря собствения си глас и стил. Може би най-големият ми идол е Sebasitao Salgado, иначе харесвам и много други – Lorenz Holder, Mike Blabac, Fred Mortagne (French Fred), Atiba Jefferson, J.Grant Brittain, Nick Brandt, Erik Johanson, Mark Seliger, Harry Benson и др.

Asphalt: Какво мислиш за стрийт културата в България и има ли я, развива ли се?

ИД: Стрийт културата у дома винаги си я е имала, и хората които са свързани с нея винаги са се опитвали да развиват и популяризират дадено нещо което правят. Специално покрай скейта ми прави впечатление, че хората в България, които карат стават все по-активни, условията в които по-малките започват да се учат се подобряват и това помага за развитието на скейта у нас. За графити, брейкденсинг и всякакъв тип хип-хоп танци, паркур, BMX и т.н. имам по общ поглед върху нещата и предпочитам да не коментирам, но и там виждам че всеки се опитва да бута своето което е много готино!

Asphalt: Каква е разликата в това отношение в България и Хага?

ИД: В Хага е много подредено, и тука има скейт, BMX, и всички останали неща от улицата, но у дома е много по-шарено и това ми липсва. Нашия стандарт е друг и понякога е по-трудно да направим нещо, но това пък ни помага да бъдем по единни. За скейта в Хага хората са по- отворени към нас. Когато сме карали някъде почти не сме имали проблеми, с много малки изключения, докато в България все още голяма част от обществото ни мислят за какви ли не, и почти винаги има разправии по спотовете.

Asphalt: Какво си си поставил като цел след изложбата, на къде искаш да се развиваш?

ИД: Не обичам много да си споделям целите. За сега продължавам в същия дух да правя това, което умея най-добре и да се развивам все повече. Надявам се да имам още повече възможности да пътувам и да работя по различни проекти. Това, което мисля да направя първо след изложбата е да се насладя на най-голямото скейт състезание в Бургас, което ще е лудница тази година и да покарам заедно с приятелите ми.

Q10-1Q10-2Q10-2Q10-3

Asphalt: Пожелаваме ти успех и благодарим за интервюто! 

 

Всеки, който иска да види отблизо произведенията на Ивайло, може да го направи на 11.08, от 18:00 във Флората в Бургас. Изложбата „Изгрев“ е съвместна с Велико Балабанов и Теодор Пеевски и е част от най-голямото скейт състезание тази година Burgas Skate Open.  

Още за Ивайло може да научиш от официалния му сайт, както и във Facebook.