Hit the Streets – FYRE или другата страна на рапа

Хората, които „удрят улиците“ – скейтъри, хиксъри, фотографи, изпълнители, графити артисти и много други. Те са навсякъде около нас, а полето им за изява е именно улицата. Оставят своите следи, променят облика на стрийт културата и помагат за развитието и.

Днес говорим за FYRE.

Бяхме на едно парти на BEST KEPT SECRET, когато го чухме за първи път. Направи ни впечатление поведението му на сцена и най-вече текстовете на песните. Поинтересувахме се малко повече от неговата личност и от творчеството му и решихмe, че трябва да ти го представим.

Asphalt: Ти си?

Fyre: Аз съм Огнян Павлов a.k.a FYRE!
Mлад човек с визия, който иска да променя.

Asphalt: Какво искаш да промениш?

Fyre: Нещата, които са около мен и ме дразнят. В страната, в която живея, смятам че има твърде много омраза. Иска ми се да е обратното, да има повече подкрепа.

IMG_5833

Asphalt: Защо реши да бъдеш поредния рап изпълнител?

Fyre: Слушам рап още от малък и съм се открил в тази музика. Общо взето реших да се занимавам точно с нея, защото тя ти дава възможност да променяш, да се свързваш с различни хора, дава ти възможност те да те следват. Рапът според мен е новият Рок. Аз съм си бунтар донякъде и се радвам, че с музиката си мога да влияя на хората. Надявам се по позитивен начин.

Asphalt: Текстовете са ти доста позитивни, за разлика от другите рапъри. С това ли искаш да се откроиш?

Fyre: Ами като цяло да. Просто това, което гледам да правя в музиката, е да съм абсолютно аз. Да не градя някакъв измислен образ. Съответно пея нещата, които живея. Гледам да пея за неща, които мотивират хората и ги амбицират да следват целите си.

Asphalt: В песните си не пееш никъде за наркотици. Това значи ли, че не употребяваш и си твърдо против тях? Мислиш ли, че това е правилният път? Все пак повечето млади хора са си изградили ценностна система около текстовете на новите хитове, в които се пее именно за това.

Fyre: В световен мащаб се наблюдават все повече хора, които са „straight edge“, които не „друсат“, не пушат, не пият… Аз не мога да кажа, че това е правилният път. Всеки човек има право да избира.  Аз лично не употребявам, защото не ми е нужно. Като цяло съм доста енергичен и искам това да го предам на младите. Много от тях слушат музика, в която се пее за наркотици. Съответно почват да подражават без да имат нужда, без да искат да го правят. И естествено това има лоши последствия върху тях.

Asphalt: Да бъдеш пример за младите свързано ли е с промяната, която искаш да направиш? Реално да покажеш, че може да си готин и популярен без да правиш лоши неща.

Fyre: Абсолютно да! Наистина това трябва да го знаят младите – че може да си готин без да си „тегав“ и да пееш за дрога. Реално живота се крие в щастието. Може да си щастлив без да ги взимаш тези неща, без да пееш за тях.

IMG_5817

Asphalt: Да, защото реално, когато някой избере образа да бъде „bad boy“, той избира лесния път, защото това се продава. Ти смяташ ли, че ще успееш да пробиеш с подобна визия?

Fyre: Със сигурност е по-лесно, ако го играеш лош и тегав. Аз обаче наблюдавам нещо друго. В последно време тенденцията е навява да излизат изпълнители, не само в България, а и по света, които пеят за истинските неща. Тоест за истинските неща спрямо техния живот. Мен ме дразни, когато чуя някой да пее за наркотици, за курви и като го видя след това на живо, той е съвсем различен. Ако ги пееш тези неща, като се видим трябва да можеш да си стоиш зад думите.

Според мен да, именно това би продало повече, защото масата от хората по ссвета са такива. Всеки в даден момент от живота си е правил глупости. Аз избирам да гледам от другата страна на тия неща.

Asphalt: Това е чудесно! По принцип в рапа се пее за истинските неща, както ти каза! Какво на теб ти се е случило и те е накарало да го включиш в песните си? 

Fyre: Като цяло рап слушам от много малък. Започнах с Eminem. От него се запалих. Той е имал тегаво минало. Това ме привлече по някакъв начин към тази музика, защото като бях на 10 загубих баща си. Съответно винаги съм имал нужда от музика, която да ме крепи и да ми казва, че тези неща не са нещо необичайно, че трябва да се преодолява и да ставаш по-силен. Това определено е повлияло и на моята музика.

Също така раздавам флаери в момента, на които съм си сложил линкове към каналите. Съответно хората, които срещам или ми пишат, те ми казват точно това :

„Благодаря ти, че правиш музика, защото ме надъхваш.“

Някои хора ми казват, че  ме слушат докато са в сесия, защото ги мотивира моята музика. Други на тренировки. Това е най-якото нещо. Мога да помагам и да амбицирам хора.

Asphalt: Ти спомена баща си, но в песните си доста често пееш за майка си. Тя каква роля играе в твоето творчество? 

Fyre: Ами още от както загубих баща си се е налагало да помагам на майка ми през много тежки моменти. Научил съм доста неща още от малък и живота ми се е преобърнал от доста ранна възраст. Майка ми е била винаги като най-добър приятел. За жалост преди една година я изгубих и мисля, че това повлия още повече на мен от гледна точка, че станах много по-надъхан. И като цяло оценявам много повече живота и здравето, защото много хора не ги оценяват, взимат ги за даденост. Това ги съсипва по-късно.

Asphalt: Разкажи малко повече за флаерите, каква им е целта?

Fyre: Цялата история с флаерите започна от един разговор с Марто – MNK, момчето, с което работим заедно. Той се чудеше как да се промотира. Мислеше да издава албуми, които да раздава по улицата. На мен ми хрумна една идея защо да не направи флаери, в които да си напише каналите. Той го направи и няколко месеца след него бях аз.

Мисля, че съм първия човек в България, правещ това нещо. Раздавам винаги, когато намеря време! Срещам се и се запознавам нови хора.

Asphalt: Как го възприемат хората това нещо?

Fyre: Ами в началото беше трудно, защото реално не го възприемат. Няма го като култура. Мислят  си, че е поредната реклама или парти. Но аз като им кажа, че се занимавам с музика, как могат да ме намерят и чуят, почват да се заинтересоват. Това според мен е най-готиният начин да се свържеш с аудиторията си. В интернет пространството всеки е тегав и е готин, докато на улицата виждаш истинската същност на човека.

Asphalt: Ти вече имаш един издаден албум. 

Fyre:  Имам един албум и едно EP. Изкарахме наскоро и микстейпа SAUCECIALISM.

Asphalt: Кои са хората, с които работиш?

Fyre: В момента работя с Vitezz– Александър Александров. С него сме от 8ми клас заедно. Той прави бийтове, обработки. За видеата работя с Янислав Върколашки – Avart.

IMG_5849

Asphalt: С кои български изпълнители работиш? Имаш ли общ проект с някой?

Fyre:  В последната година се случиха няколко колаборации. Проекта с NDOE стана много случайно. Видяхме се на участие на Боро Първи. Реших да го поздравя, а се оказа, че вече ме е слушал и знае кой съм. След известно време имахме припев и куплет на GRANDE“ и ни трябваше някой, за да го направим колаб и решихме първо да се свържем с него. Той хареса песента и оттам вече всичко е една сбъдната детска мечта за мен…

Последната ми песен „I REMEMBER“ е с MNK. Тази песен е планувана от много време, но просто се случи се сега. И двамата решихме песента да е изцяло на английски, защото аз исках да направя нещо подобно отдавна и смятам, че се получи така, както си го представяхме.

Предстоят изключително много неща до края на годината… началото на септември пускаме нова песен, чийто клип снимахме в Бургас по време на състезанието Burgas Skate Open, на което имах участие. Със сигурност ще има нови колаборации, а най-голямата новина, която тук обявявам за пръв път е, че готвим нов албум!

Asphalt: Също знаем, че Bobkata ти е голяма подкрепа. С него нещо планирате ли?

Fyre: С Боби готвим един проект, но ще споделя по-подробно когато му дойде времето!

Asphalt: Тъй като спомена няколко известни имена, на теб кой ти е най-любимия изпълнител? Този, с който би се асоциирал.

Fyre: Изпълнител, с който бих се асоциирал ? Точно един едва ли. Но ако имам право на 3, може би бих казал нещо между Eminem, 2Pac и Michael Jackson.

Asphalt: Споменаваш имена, които са доста old school. А всъшност маниера ти, пеенето ти , песните и клиповете ти имат една доста модерна визия.

Fyre: Да! Самият 2pac е казал „Ако искаш да прогресираш, трябва да се променяш“. Нещата са се променили, но откъм текстове и vibe, тези хора са оставили много голям отпечатък в живота ми. В моментите, когато съм имал най-много нужда някой да дойде да ми каже „всичко е наред“, аз съм нямал този човек до себе си. Цялата мотивация съм взимал от музиката и артистите.

Иначе слушам адски много. Ако от новите трябва да избера, незнам, много са. Може би Drake. Travis Scott, Migos, много френска и немска музика.

IMG_5842_1

Asphalt: Разкажи малко за Hate City и 02. Споменаваш ги доста често в песните си.

Fyre: Като по-малък ходих по мачове, бях фен на ЦСКА. От сектора научих за Hate City. Също така това си е и песен на Vendetta. Аз виждам Hate city по различен начин и искам да го вкарам в рапа си. София за мен е град, в който само силните оцеляват. 02 си идва от кода на София.

Asphalt: Ти дори имаш песен „Team 02“.

Fyre: Ами да. Много хора питат какво е това. Team 02  са абсолютно всички, които се асоциират с нещата, които се пеят в песните. Аз нямам фенове, аз имам едно огромно семейство. Това е Team 02.

IMG_5803