Hit the streets: За FNKZ и grime сцената

Хората, които „удрят улиците“ – скейтъри, хиксъри, фотографи, изпълнители, графити артисти и много други. Те са навсякъде около нас, а полето им за изява е именно улицата. Оставят своите следи, променят облика на стрийт културата и помагат за развитието и.

Представяме ти FNKZ – човек, отдал се изцяло на грайм културата, опитващ се с големи усилия да я прокара и в България.

Asphalt: Кой си ти?

FNKZ: Аз съм Юлиян Методиев а.к.а FNKZ, на 23 години. DJ и beatmaker.

Asphalt: Откъде си?

FNKZ: Идвам директно от Монтана, но се подвизавам, уча и работя в София.

Asphalt: Откога започна да се интересуваш от музика?

FNKZ: Oткакто се помня… В семейството ми винаги се е слушала хубава музика. Като малък слушах много хип-хоп. Едната ми сестра ( имам две ) ми подари първата ми касетка – Do You Want More?!!!??! на The Roots. По онова време се слушаха банди като Pharcyde, Digable Planets и Wu-Tang, та с тях започнах и аз. След това се занимавах с брейкденс дълго време, през което успях да чуя и науча за много банди в жанрове като фънк, брейкбийт, джаз, рок и диско. Търсех нови и нови неща, записвах дискове и после полудявахме в залата на тях.

Asphalt: А кога се появи „диджея“ в теб?

FNKZ:  В десети клас започнах да миксирам в нас с мишката. След една година супер случайно стартирах една поредица черни партита. Пусках в един клуб всеки петък. Партита бяха паметни там… Табу за Монтана. Имаше много хип- хоп. Всеки път идваше полиция към 6 часа сутринта, изпратена от съседите, която приключваше купона, иначе край нямаше. Това продължи една зима. През цялото време имах подкрепата на моите хора, което ме накара да продължа да се развивам. След това нещата някак си естествено се развиха, продължих да се занимавам с музика. Сега това е основното нещо, което развивам, и с което искам да се занимавам.

Asphalt: Имаш влечение към грайм музиката. Откъде се породи това?

FNKZ: Преди 5-6 години един приятел се зариби по грайма и нон-стоп пускаше тракове на Jme, D double E и P money (шатаут Мончо). Tака започна всичко. Не знаех нищо за тази музика, но лека полека научавах все повече. Започнах да изследвам всеки артист, като търся и слушам буквално всеки трак, сет, фрийстайл, микстейп или албум, в който има неговото име. След известно време осъзнах, че това съм аз и това е моята музика.

Asphalt: Имаш ли наблюдения как се развива UK сцената и културата?

FNKZ: Грайм културата и сцената са в епогея си в момента и продължават да растат и да се развиват. UK сцената винаги е била развита. Продукцията, идваща от там, независимо от жанра, винаги е била и ще бъде на ниво. Легендарни лейбъли, мс-та, диджеи, продуценти и банди идват от там. От Лондон, Бирмингам, Ливърпул, Бристол, Манчестър. Навсякъде има много големи имена.

Asphalt: Подготвил си микс специално за нас и читателите на Asphalt? На какво се спря и защо?

FNKZ: Да, приготвил съм един 30/40 минутен микс. Strictly grime. Причината за избора ми е, че това е музиката, която аз слушам, правя и пускам по партита. Също така фенската маса на този стил в България е все още малка, а аз се опитвам да променя това. Ще чуете имена като Boy Better Know, President T, Sir Spyro, Meridian Dan, Splurgeboys, Wiley, Aj Tracey и още. Приятно слушане!

Asphalt: Разкажи малко повече за новата платформа Pure Leng Ting.

FNKZ: На 27.10, в бар Backyard заедно с Onslaught (MRVK) и Djobry (Sofia Beats) застанахме зад пулта, а на микрофона беше Chibook (Sector Sekta). Това беше първото парти от серията „Pure Leng Ting“, които организира Dj Onslaught. PLT е музикална афера, стриктно посветена на грайм музиката и английската бас култура. Разбирайте 2-степ, дъбстеп, вокален и инструментален грайм, UK фънки и мелодични бейслайн залитания. Ранни подгряващи сетове, лайв сесии и класически freestyle back2back business. Първото издание мина зверски. Много силни сетове и тракове се чуха. Благодаря на всички, които бяха част от това нещо, бяха там и се забавляваха с нас.

IMG_1576IMG_1571IMG_1562IMG_1561IMG_1545

Asphalt: Нещо друго?

FNKZ: За край искам да кажа нещо, което е казал JME и което бих казал и аз:

Iʼve been doing this ting for a while.
Not doing this ting for the money,
but doing this ting for the smiles.

Kаквото и да правите, правете го с любов.