Hit The Streets – AMOK WORKS

Хората, които „удрят улиците“ – скейтъри, хиксъри, фотографи, изпълнители, графити артисти и много други. Те са навсякъде около нас, а полето им за изява е именно улицата. Оставят своите следи, променят облика на стрийт културата и помагат за развитието ѝ.

Те са много млади, любознателни и активни. Обичат (рап) музиката и модата, които в последните години вървят ръка за ръка и те също успяват да ги обединят в AMOK WORKS. Стремят се да създадат общност от креативни хора, които имат желание да изразят себе си чрез изкуство, да покажат на света своята визия за нещата, които не са просто видими. Нещата, които предизвикват емоция в теб, нещата, които те карат да се замислиш. Тяхната цел е да са олицетворение на живота, културата и нестандартните интереси на младото общество.

Asphalt: Амок идва от малайски език и означава яростен, бесен. Това е пристъп на внезапна лудост и безумие. Защо решихте да кръстите вашето крю по този начин?

AMOK: Още в първия момент когато срещнахме думата “амок” я свързахме с нашите чувства и идеи зад създаването на бранда. АМОК е нашият отговор към моментното състояние на модата, музиката и ситуацията, в която се намираме. Ние сме “бесни и яростни” заради това колко спряло е времето тук и колко бавно се развиват нещата. За да може това развитие да се случи трябва да се правят проекти и да се предприемат действия, които повечето смятат за “лудост и безумие”, но ние вярваме че единствения начин за прогрес е ако излезеш от зоната си на комфорт. Въпреки нашето “недоволство и гняв” имаме респект и любов към всички други, които прогресират по същия начин и имат подобни идеали.

A: Колко човека седят зад АМОК? С какво се занимава всеки един от вас?

AMOK: В момента сме 7 човека, които активно се занимават с развитието на бранда. Всеки един от нас е израстнал под тепетата, в град Пловдив. В нашия град има специална енергия, която ни зарежда и мотивира да творим. Пловдив е възприет като град със силно изявено присъствие на творци и хора на изкуството. Стремим се да продължим тази творческа дейност и да прославим града ни в световен мащаб.

A: Сигурни сме, че всеки от вас е важна част от екипа. Може ли всеки един да се представи накратко?  

Филип (@ph_krus). „Аз съм създателя на АМОК WORKS под псевдоним Phillip Kru$.
Дълго време исках да стартирам бранд. След много самостоятелни и несполучливи опити, видях колко мотивирани и интересни са хората, с които прекарвам най-много време, а именно-моите приятели. Всичко стана толкова естествено. Оказа се, че имаме умения и средства да направим нещо заедно. Всеки един от нас е уникален и различен с качествата и недостатъците си. Мисля, че заедно се допълваме. Сформирали сме един мотивиран и приятелски настроен екип от деца с големи мечти.
Участвам в почти всички дейности свързани с бранда. Имам голям интерес към музиката, модата и графичния дизайн. Заедно с Христо (ICE-P), Даниел (Danny G) и Ивилин (Boyata) правим музиката. Аз и Даниел сме изпълнители, Христо прави интрументалите, а Ивилин е по довършителната част (микс и мастър). Благодарение на Ангел (AD Production) имаме страхотни видеа. Аз, Георги (Buzi Jack), Георги (BIG MEECH), Ангел (Energy Vuxs) правим дрехите за AMOK. I LOVE MY HOMIES.“

Георги (@gmichev). „Oбичам да си играя с парчета плат, кожа или какъвто и да е материал докато се получи нещо, което харесвам. В Амок главно се занимавам с колекциите и това как ще бъдат представени на фотосесиите ни. Докато сме на тази вълна shoutout @gianni.knows.it.better за прекрасната работа по двете ни летни фотосесии.“

Ангел (@energy.vuxs). „Моята роля е главно в реализирането на дизайните – шивашката дейност. Аз създавам 1 of 1 артикули, като преработвам стари дрехи и създавам нещо ново и по-различно, което смятам, че се вписва в културата около която е създаден АМОК. Такива прототипи могат да бъдат забелязани в клиповете на Danny G и Phillip Krus.“

Георги (@buzijack). „Интересите ми са насочени главно към модата. Опитвам се
да я съчетавам с моя тъмен стил и влечението ми към рап културата на новото десетилетие.
Занимавам се с дизайн и стилистика, които Филип и Въкс често визуализират чрез идеи помежду ни.“

Даниел (@danyorebel). „Аз съм едно от лицата на музикалната част под псевдонима DANNY G.
Занимавам се основно с писането и оформянето на музикалните ни проекти.
Интересите ми силно клонят към рап/трап културата и работя върху това, тази култура да стане
преобладаваща в България като за начало.“

Христо (@icepvris). Аз стоя зад музикалната част под псевдонима ICE-P. Инструменталите на песните, които сме пуснали до момента са създадени от мен. Също участвам и в продукцията на музиката за видеото “AMOK WORKS”.“

Ангел (@angel_danchev). „Aз стоя зад видео продукцията на АМОК и се занимавам с режисирането, заснемането и обработката музикалните и рекламните ни клипове. През изминалите години съм преминал през всякакви продукции от всякакво ниво и се опитвам всеки път да вдигам летвата на нашите клипове все по-високо.“

A: Да имаш бранд за дрехи в България не е лесно. Какво ви стимулира да го правите?

AMOK: Главен стимул е желанието да творим във всички насоки и да създаваме нещо ново за страната ни. Разбира се, когато виждаме, че нещата се получават и търсенето се повишава това е допълнителен мотив да продължаваме напред. Хората започват да ни забелязват само, когато вложим 100% от себе си.
Опитът за реализиране на идея, която всички заедно желаем е мотивиращ и предвещава нищо друго, освен удоволствие. Също така да създаваш нещо, което е едновременно твое и колективно, е интересно предизвикателство, пред което ние сме готови да “запретнем ръкави”. Когато не е лесно е дори по-интересно. Защото си принуден постоянно да имаш нови идеи, да бъдеш креативен и да не спираш да работиш. Това е, което ни движи напред и ни отделя от иначе безделието в ежедневието. Както споменахме преди,23 ние вярваме, че за да прогресираш трябва да опитваш нови неща постоянно и да излезеш от зоната си на комфорт. Това че не е лесно да имаш бранд в България ни стимулира да го правим.

A: Колко колекции имате зад гърба си? Мислите ли да разширите асортимента или ще наблегнете на най-търсеното?

AMOK: До момента имаме 3 колекции, които бяха пуснати в продажба и една колекция, която беше създадена единствено от “1 of 1” артикули. Преди коледа предстои следваща. Мислим да утвърдим своя стил, докато това не стане най-търсеното. Винаги се стремим да създаваме нови и оригинални неща, с които да изненадаме хората. Държим на високото качество. Използваме висококачествено трико и печат. Опитваме се да правим неща, които не бихте си помислили, че ще ви харесат преди да ги видите всъщност. В същото време разбира се, че когато има артикули, които са особено харесвани и специално за нас, ще продължаваме да работим и над тях.

A: Къде могат да бъдат закупени вашите неща?

AMOK: За момента закупуването на нашите продукти става чрез Инстаграм (@amokworks). Много скоро ще имаме и уебсайт.

A: Освен с мода, усилено сте се захванали и с музика. Смятате ли, че можете да направите сериозна музикална кариера?

AMOK: Имаме какво да покажем като идеи и звучене в музиката. Захванали сме се с нещо, което не всеки би имал възможността да направи. Искаме да сме гласа на новото поколение. Да допринесем към новата култура и вариация на музиката в България, да допринесем за възприемането й.
С отдадеността, която имаме смятам, че можем да постигнем всичко. Напълно възможно е.

A: Имате няколко песни, които са на английски език. Защо не пеете на български? Не мислите ли, че така ще достигнете по-лесно до българската аудитория?

AMOK: Това винаги би могло да се случи. Главната ни цел в момента е да се утвърдим по нашия си начин
и да разчупим погледа на хората, които имат интерес към културата и развитието й. Не е редно да се счита, че като сме влезли в по-тесния кръг няма да се разшири в пъти повече с времето.
За нас музиката има много по-различно звучение, когато е на английски език. Тепърва се отваря аудиторията в България към това звучение, а и нашата цел не е само границите на страната ни.

A: Определено звучите доста адекватно на английски. Много ми напомняте на A$AP MOB. Кои изпълнители ви вдъхновяват?

ICE-P: A$AP MOB ни мотивират до голяма част с техния movement и автентичност на всеки изпълнител от лейбъла. Общо взето нямам рамки за моето вдъхновение, но в момента слушам Tory Lanez, Travis Scott, Skepta, YG и също обичам да се връщам назад във времето до Dr.Dre, Three 6 Mafia, UGK, Mike Jones, Lil Flip и т.н.

Danny G: Вдъхновението няма граници, в които да се ограничи, тъй като сме слушали много изпълнители през годините и всеки от тях ни е докоснал с музиката си по такът начин, че да сме ние и да правим това което правим сега.
Аз съм фен освен на големи изпълнители от Америка като Travis Scott, YG, ASAP Mob, Playboi Carti
до Grime сцената като – Skepta, Fredo, Young T & Bugsy.

Phillip Krus: Харесвам всякаква музика. Музиката оцветява времето. Слушам я постоянно. Тя оцелява, защото имаме нужда от нея. Това, от което тя има нужда, е вдъхновението. Вдъхновението може да дойде от най-необикновените източници. Аз извличам идеи от каквато и да е музика и се опитвам да ги насоча към рапа. Обичам джаз музиката. За това и харесвам изпълнители като Asap Rocky, той има „groove“. Любимият ми рап изпълнител е Travis Scott. Проследил съм цялата му кариера и всеки път надскача очакванията ми.

A: Бихте ли направили песен с вече утвърдил се на музикалната сцена български изпълнител?

AMOK: It’s all about the vibe. Ако имаме допирни точки и идеи за осъществяване на качествен продукт е силно възможно.

A: Много от вашите връстници се чудят как да се махнат от страната, вие мислили ли сте да заминете и да търсите развитие в друга държава?

AMOK: Всеки е размишлявал на тази тема, но поради времето и обстоятелствата които са пред нас, се възползваме да започнем тук. Има възможности и цели, които можем да грабнем и своевременно да се развием и на световната сцена. Упорити сме. Чужбина винаги е алтернатива за развитие, но ние творим по този начин именно защото сме тук в България. Градът ни ни зарежда с енергия, която не можем да получим другаде. Ще направим всичко възможно, за вашата подкрепа. Имаме нужда от заряд и енергия, за да творим и създаваме. Имаме нужда от вас.

Снимки: Даниела Йорданова