Giambattista Valli x H&М: достъпната висша мода

Често понятието „висша мода“ или на френски „haute couture“ (от котюр, а не каквото и да е друго) бива слагано с името на всевъзможни брандове. Независимо от дейността си, те си мислят, че слагайки това определение от най-висш моден статут, ще направи творчеството им по-висококачествено. Истината обаче е малко по-различна.

За да прави висша мода или поне да има официалното право да ползва съчетанието „haute couture“, една марка/дизайнер трябва да бъде член на Chambre Syndicale de la Haute Couture. А за да бъдеш част от всичко това, трябва да отговаряш на определени изисквания. Към момента в списъка присъстват 22 имена, от които 7 са чуждестранни (не са френски).

Любопитен факт е, че освен регулярните членове на листата, има и invited members, сред които е било и българското дизайнерско дуо On Aura Tout Vu. Едни от главните действащи лица включват Chanel, Dior, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Armani, Valentino, Versace, Fendi и героят на нашата статия – Giambattista Valli.

 

Италианският дизайнер има дълъг списък от звездни клиенти, които разхождат произведенията му по червения килим. Неговите световни успехи са естествена причина за колаборацията му с гиганта за бързооборотна мода H&M. Te, от своя страна, имат вълнуващо портфолио от колаборации през годините. Част от имената са Moschino, Alexander Wang, Comme des Garcon, Balmain, Kenzo, Lanvin… Списъкът се увеличава с всяка изминала година, а феновете чакат с нетърпение лимитираните дрехи и обувки дори и часове преди отварянето на магазините.

Тази година, Giambattista Valli е решил да предаде енергията на висшата мода, но в унисон с тренда на десетилетието, а именно – streetwear-а. Това е довело и до еклектичната естетика на колекцията, която за сметка на това има какво да предложи на хора с всякакъв вкус. От ултра елегантни рокли за специални поводи и ефирни материи, до екстремни животински принтове и дори бельо. Провокацията е гарантирана и ако сме сигурни в едно, то е, че няма как да останете незабелязани, носейки каквото и да е от тях. Голяма част от дрехите могат спокойно да преминат в графа „унисекс“ и да доставят още по-голямо разнообразие на почитателите. А най-интересното е, че колекцията вече живее  свой живот онлайн с #Project🖤, за да ти помогне с шопинг листа за лаунча на 7 ноември!

Колекцията Giambattista Valli x H&M ще бъде налична в магазина на H&M на адрес бул.“Витоша“ 6 и на hm.com на 7-ми ноември 2019г.

Фотограф: Глория Георгиева

Гримьор: Марина Симеонова

Стилист: Богдана Костова