Future History на Virgil Abloh и Takashi Murakami през погледа на Боги Плъков-Chilldays

Virgil Abloh и Takashi Murakami са едни от най-големите артисти в днешно време. Първият е дизайнер, съдател на OFF White, боготворен от streetwear културата. Вторият е графичен артист, скулптор и оценен на световно ниво. Работата му включва проекти с Kanye West, Pharrell, както и брандове като Marc JacobsLouis Vuitton и BBC. И двамата са страшно добри в това, което правят.

Но какво става, когато тези два гиганта се обединят?

Създават изкуство, за което ще се говори дълго. Future History e проект, който съчетава в себе си всички части от изкуството – скулптура, мода, дизайн, архитектура. Virgil и Takashi имат свой собствен, отличителен стил, което прави произведенията още по-добри. Тяхното изкуство може да се види още на постера. Тази творба носи името Glance past the futureТя е тяхна интерпретация на автопортрета на италианския артист Gian Lorenzo Bernini.  Двамата са работили дълго време по Future History в студиото на Murakami в Токио.

Откриването на изложба бе на 20.02 в Gagosian Gallery, Лондон, а лично по покана на Virgil Abloh там присъства и Богдан Плъков-Childays. С няколко думи той ни разказа това, което се е случило.

Asphalt: Как ти въздейства видяното и откри ли интересни и заинтригуващи неща за себе си?

Chilldays: Future History – всеки сам може да намери значение за себе си. За мен това е изложба, която ще се учи в часовете по история на изкуството след години.

Asphalt: Много хора ли посетиха откриването?

Chilldays: Служителите на Gagosian не бяха виждали толкова много опашка никога – две преки от хора.

Снимка: Chilldays

Asphalt: Запознат ли си откъде започва цялата колаборация между Virgil Abloh и Takashi Murakami?

Chilldays: Официално колаборацията им започна на ComplexCon миналата година, но са работили заедно с Kanye West още по време на обложката за Graduation.

Asphalt: Как би описал видяното?

Chilldays: В изложените творби се срещат два езика – този на изкуството на Murakami и този на модата, която Virgil създава. Това е първата изложба между моден дизайнер и артист от ранга на Murakami, но далеч не мисля, че ще е последната. На мнение съм, че след целия хайп около streetwear кулутура ще се получи едно преместване към дизайн. Събитието събра куп интересни хора, но най-якото беше случката с едно десетгодишно хлапе, което донесе собствен макет на бъдещ дизайн. Virgil го взе и го постави в галерията с думите: „Ето сега собственото ти изкуство е изложено в Gagosian“

 

Това да вдъхнеш вяра на едно хлапе, че може да създава без граници, за мен струва много повeче от всичко изложено в галерията през тази вечер.

Снимка: Chilldays
Снимка: Chilldays

Future History може да посетиш в Лондон до 7 април.