Фиксито – бързият начин на придвижване в града

Топлите месеци наближават, a задръстванията по светофарите в градската джунгла стават все по-големи. Много хора търсят алтернативи, а една от тях е колелото, което е перфектното средство за предвижване между навалицата от коли. Бързо, ефикасно, изискващо минимални усилия и почти никаква поддръжка. Ние обаче искаме да ти дадем един нов поглед върху велосипедите или иначе казано да те насочим към така нареченото Fixed Gear колело, набиращо все по-голяма популярност и в България. Това е колелото, което може би ще ти помогне да се предвижиш най-бързо в града.

tumblr_m7q26tMLsF1rq6h5yo1_500

Защо се спираме точно на този вид колело? Първо и много важно – то е сглобено само от няколко основни компонента. Улеснено и просто, изискващо най-малко грижа. Предлагат се така наречените маунтинбайкове със стотици системи, но те неслучайно се наричат маунтин… направени са си за калта. Другият често срещан вид са шосейните колела със скорости, спирачки, шишета и всякакви други глупости. Те изглеждат супер, но определено мястото им е по шосетата.
Ще ти дадем един бърз и лесен пример, който ще те убеди, че колкото по-просто е направено е колелото, толкова по-добре. Какво ще направиш, ако ти се развали дерайльора на скоростите? Отговор – Защо изобщо трябва да знаеш какво е дерайльор и защо трябва да имаш скорости? А спирачки за какво са ти?

Идеята на този вид колело идва от пистовото, където няма свободен ход, няма скорости, няма спирачки. Използва се единствено силата на краката. Колкото по-силни са те, толкова по-бързо ще стигнеш от точка А до точка Б. Спирачки – може предна за начинаещи, но никога задна! Идеята е, че можеш да спираш и с краката си, така нареченото skid-ване – противодействаш с краката си на посоката на въртене на педалите. Ще обелиш носа си 2-3 пъти ама ще му свикнеш, не е ядрена физика. Пускането на стръмни улици трябва да се премисля, спрямо това колко би се прежалил и дали можеш да скиднеш с бърза скорост.

Да обърнем внимание и на цените, което е  нещо важно. Общо взето диапазонът е от малко до много. Колела всякакви – алуминиеви, карбонови, дори и бамбукови. Ние те съветваме за първо колело да си вземеш някоя евтина китайска стоманена рамка и вече каквото сабя покаже. Всичко идва с карането – дали ще караш с 21ци или 25ци гуми, дали ще си с pista bar или raiser bar, куки или страпове, 46 или 52 зъба. Много е индивидуално – всичко зависи от начина на каране, а ние бихме казали и от маршрутите, по които най-често караш. Няма да назоваваме цени, марки и компоненти – всеки сам според бюджета си, а и има достатъчно интернет магазини, където да разгледаш цените на колелата.

Другата страна на фиксито е, че ти показва едно съвсем различно разбиране за колелото. Кара те да мислиш по-съвсем различен начин. А ако намериш и хора със сходни виждания, то карането става още по-приятно. Хубавото е, че такива комюнитита има вече в България – София ( Sofia Fixed Gear), Пловдив, Варна, а и по-другите градове има хора, които карат. Така, че само се огледай и все ще намериш някой с подобно колело.

Sofia Fixed Gear – Sunday Night Rides from Sofia Fixed Gear on Vimeo.

 

Stay tuned за още покрай колелата и Sofia Fixed Gear x Asphalt !