Алтернативна седмица на модата: Киев

Чувайки „седмица на модата“ обикновено се сещаме за градове като Париж, Милано, Ню Йорк. Стилът обаче не съществува само по улиците на тези места; вече са се зародили нови дестинации, които предлагат по-алтернативен прочит на последните тенденции. В серия от три статии искаме да ви представим най-нашумелите дизайнери там, за които трябва да знаете.

За начало ще започнем с не къде да е, а Източна Европа – и по-скоро – Киев, Украйна. Източнотоевропейската естетика завладя ревютата по целия свят и затова решихме, че Киев е повече от подходящ за старт. Там могат да се похвалят и със собствено издание на Vogue (и има защо). А ето и някои от имената от украинската модна сцена, които със сигурност не трябва да пропускате:

DZHUS

Освен интригуваща мода, украинската столица предлага и уникална музикална ъндеграунд сцена, която се развива с невероятен темп. С концептуалните си дизайни DZHUS ни предлагат облекло, с което няма как да останете незабелязани дори и на най-алтернативното място. Техният стил, който съчетава авантгард и удобство, не може да бъде объркан. Човекът, стоящ зад идеята – Irina Dzhus – играе с нестандартни обеми и форми, които нямат аналог.

      

 

SIX

SIX.brand е създаден през 2017 г. от дизайнерката Джулия Богдан, която има дългогодишен опит в създаването на дрехи с най-високо качество. Смелите идеи и екипът от професионалисти са основно правило в работата на марката.

     

SISTAN VARVARA

Всяка колекция Sistan Varvara се състои от няколко подразделения, които представляват определена концепция и са обект на обща идея. „Exemplaire“ – продукти, изработени от нестандартни материали в едно копие. Подобно на рафинираните сортове вино, продуктите от тази линия са номерирани и опаковани в дървени кутии. „8“ – продукти, направени от осем сегмента или чрез използване на осем конструктивни линии. „Unite – продукти, създадени с една конструктивна линия или един сегмент от материя.

      

RYBALKO

Марката е лансирана през 2013 г. от художника и дизайнер Марина Рибалко. Тя използва щампи, апликация, мъниста, пайети и дантели. RYBALKO предлага дрехи с ярки цветове в необичайни комбинации. Колекциите са базирани на щампи, изготвени от дизайнера. Те хармонично се съчетават с разнообразието от тъкани и аксесоари. Ключовата комбинация, характерна за марката RYBALKO, е комфортът и шикът.

      

LAKE STUDIO

Lake Studio е моден бранд под творческото ръководство на Олеся Кононова и Анастасия Риабокон. Известни са с архитектурните си форми и преобразяването на женския силует. Облеклата им се отличават с ексклузивни щампи, създадени в сътрудничество със съвременни художници, ръчно направена бродерия и внимание към детайлите.

      

FROLOV

Философията на бранда се основава на интелигентна провокация и неприкрита сексуалност на външния вид, на хармонично съчетание на всеки детайл, на играта на ръба на разрешеното и забраненото. „FROLOV“ се характеризира със свобода, провокация, предизвикателство, а естетиката им е дръзка комбинация от материали и техните текстури.

      

DASTISH FANTASTISH

Dastish Fantastish е основан през 2009 г. като музикален проект, създаващ електронна музика. През 2012 г. създателят Владимир Демчински сменя концепцията и започва да прави дрехи. Всяка тяхна колекция има своя история и идея и се основава на трите основни принципа на марката: футуризъм, тъмна романтика и естетика на младостта.

      

YANA CHERVINSKA

Дизайнерката на бранда определя нейното вдъхновение по следния начин:„Формите и цветовете ме привличат в модата. Искам да намеря нови начини за дизайн и форма. Мога да се вдъхновя от визуален външен вид или някаква тема, изследвайки неговата история и източници. Например диалогът между двама души или нечието ежедневие или отношенията между личност и правителство биха могли да ме вдъхновят“.

      

Освен, че направихме тази селекция от украински брандове, искаме да ви представим и препоръките от инстаграм блога Balkanasians. Те притежават уникална за българската модна сцена естетика, като намират голямо вдъхновение именно в Киев. Като чести посетители на града, ние можем да се доверим на техните предложения:

KSENIA SCHNEIDER

      

ВОЛЧОК

    

Credit: www.instagram.com/volchokclothing
Credit: www.fashionweek.ua