Eric Bobo и DJ Rhettmatic (Cypress Junkies) преди шоуто тази вечер в Terminal 1

Както много добре знаеш, довечера в клуб Terminal 1 на сцената ще излязат две култови хип-хоп фигури от 90-те. Това са Eric Bobo от Cypress Hill и Dj Rhettmatic. Двамата са работили с едни от най-големите звезди на 80-те и 90-те и определено има какво да ти покажат или по-скоро пуснат. Eric Bobo е перкусионистта на Cypress Hill, а Dj Rhettmatic e част от Beat Junkies – платформа, която обединява едни от най-добрите хип-хоп диджеи. Двамата започват да работят заедно и съответно основават групата Cypress Junkies.

За наша огромна радост имахме възможност да поговорим с тях двама и ето какво разказаха те:

Asphalt: Разкажете повече за проекта Cypress Junkies, как започнахте и от колко време се изявявате заедно на сцена?

Eric Bobo: Мисля, че всичко започна през 2008, като в началото името ни беше “Bobo meets Rhettmatic”. В този период аз издавах соло албум, в който имаше участие и той. Това, което правим сега не е нещо по-различно от работата ни преди, просто сега сме се обеднили в едно цяло, в Cypress Junkies. Решихме, че ще се получи яко, да се съберат един перкусионист и диджей, нещо от сорта на това, което правят Travis Barker и DJ AM, но различно в музикално отношение. И така стартирахме, първо бяха турнета из Америка, след това тук в Европа и на много други места.

А: Какво мислите за публиката в Европа, харесва ли ви тук?

EB: Да, да, в Европа е страхотно. Мисля, че публиката е отворена, приема артистите много добре. Специално за нас смятам, че се получава яко. Не всички хип-хоп изпълнители са имали възможност да дойдат в Европа. Така единственият начин за вас да слушате подобна музика е като отидете в клуба и някой DJ пуска готините стари тави, но в същото време той трябва да има този заряд, да накара публиката до почувства енергията.

А: Какви бяха първите предизвикателства, в чисто творчески план, през които преминахте когато стартирахте Cypress Junkies?

DJ Rhettmatic: Искахме да изчистим какво точно ще правим двамата. Отне ни малко време да се сработим и да обединим идеите си, така че да е яко и за мен и за него. Все пак, когато излезем на сцената хората да се забавляват и да танцуват. Защото, знаеш аз съм DJ, той е перкусионист и за да сработи това пред публика изисква време, не е като да излезеш и да пееш. Идеята ни е да се получи хип-хоп шоу, което радва хората в клуба.

DJ Rhettmatic
DJ Rhettmatic

А: И двамата сте имали възможност да работите с едни от най-големите хип-хоп артисти на 90-те, но какво мислите за новата вълна?

EB: Аз лично смятам, че всяко време, епоха си има типичните белези. Новият хип-хоп е по-различен от този, който правихме ние през 80-те и 90-те. Но както има лоши, има и добри неща. Като цяло аз обръщам повече внимание на текстовете и това ме грабва най-много, а точно това му липсва на сегашния хип-хоп – залага се повече на бийтове и звучене. Няма нищо ново и интересно, всичко ми е едно и също. По наше време имаше много групи, но всяка си имаше собствен стил. Но както казах, времената са различни, а и от съвременните изпълнители има добри.

А: Имате ли любими и кои?

DJ R: Определено Kendrick, който звучи и в момента. Допада ми също J. Cole, Ab-Soul. Има и някои underground имена като Guilty Simpson или Homeboy Sandman. Има доста добри, но както каза Bobo времената са различни.

EB: Аз също съм за Kendrick Lamar, който е много, много готин. Харесвам също и Schoolboy Q.

cypressss
Eric Bobo & DJ Rhettmatic (Cypress Junkies)

А: Сега сякаш изкарват една песен и вече са звезди, а по ваше време не беше така, не мислите ли?

EB: Да, може би има нещо такова. Трудно ми е да си представя как сега някой от новите изпълнители ще се задържи толкова много години, както например Cypress Hill, за които си говорихме или някой други артисти от миналото. Славата сега идва бързо, но и по същия начин си отива. При нас беше различно, не беше само една песен, не беше това целта да се изкара един сингъл, а да се издаде готин албум и всички песни в него да са еднакво добри и хората да се кефят на всяка. Нещо, което сега определено липсва. Кой знае, може тези времена да се върнат, мисля че има светлина в тунела.

A: Какво има сега в плеърите ви? Какво слушахте на път за София?

EB: Трудно е да се каже, слушам много неща. Стари парчета, както и нови, не мога да конкретизирам с нещо определено. Дори и стилово се различават, защото понякога слушам джаз, понякога рок. Опитвам се да слушам постоянно музика, за да мога да съм в течение, допитвам се много и до него (Rhettmatic).

DJ R: При мен ситуацията е идентична. Слушам много и различна музика.

А: Bobo, работил си с Beastie Boys и Cypress Hill, две емблематични групи от 90-те. Може ли да ни споделиш някои интересни преживявания от туровете с тях?

EB: С Beastie Boys беше уникално, записах два албума с тях. Възможността, която имах да ходя в студиото, да работим заедно, да общуваме – наистина невероятно. Аз им бях фен и не вярвах, че това може да се случи – да обикалям с тях по целия свят и да бъда част от историята им. (Bobo се присъединява към турнето на Beastie Boys Check your Head – бел. Ред.) В същото време със Cypress – отново една от най-добрите групи за времето си, с тях сме ходили къде ли не и сме преживели всичко. Просто смятам, че бях късметлия да работя с тези две банди.

Eric Bobo
Eric Bobo

А: Тази година Cypress Hill навършват 25 години, имате ли планове да издадете нещо ново?

EB: Да, абсолютно! Предстои нов албум по този повод, продуциран изцяло от DJ Mugs, който ще излезе следващата година, може би през март или април, и естествено, световно турне. Дори може да дойдем отново тук (смее се).

А: Rhettmatic, когато започна да пускаш, какво или кой ти служеше за вдъхновение?

DJ R: Човече, беше толкова отдавна (смее се). Започнах през 1984, тогава се занимавах и с графити, но това да пускам ми беше много по-любимо. Имал съм много вдъхновения – хора като Jazzy Jeff, DJ Curse от Beat Junkies, Joe Cooley, DJ Qbert, има и други, много са. Всеки ти въздейства по различен начин и аз винаги съм се стремял да извличам най-доброто за себе си.

A: Преди два-три дни Mos Def обяви, че се оттегля. Какво мислите за това?

DJ R: Всеки е човек е различен и има своите виждания. Щом няма страстта да прави това, защо да не се оттегли. Да, за феновете е гадно, но като артист напълно го разбирам, тъй като защо да правиш нещо, което вече не ти носи удоволствие. Може би за него е дошло времето да си даде почивка.

А: За финал ще споделите ли какво да очакваме тази вечер?

DJ R: Искаме да накараме всички да се забавляват и да се получи много добро парти с готина енергия. Ще преминем от почти всеки музикален жанр и се надяваме това да се хареса на публиката.

Cypress Junkies са тази вечер в клуб Terminal 1 от 21:00 часа.
Билети по 15 лв. от Eventim и 20 лв. на място.

Снимки: Mit Yata