Първият Dancehall Queen Contest в България

Първият Dancehall Queen Contest в България ще се проведе този петък на 21-ви декември в голямата зала на Mixtape 5. Събитието е част от поредицата Dancehallist, която представя един качествен подбор на най-доброто от dancehall културата в България. Събитията са характерни с това, че представят ямайската музика във всяко едно нейно измерение – както дълги изпълнения и импровизации на живо, така и подбрани селекции от ветераните в този стил.

На Dancehallist събитията има по нещо за всеки любител на музиката. Това е една от причините години наред да се организират мащабни партита с участието на почти всички представители на реге-денсхол сцената в България.

За музикалната селекция ще сa отговорни Sly & Mosco (Nigeria), Selecta Unknownman, и Kin Riddimz, които имат доста опит в Dancehall колаборациите, а Jahmmi ще изпее доста неиздавани до сега песни.


По нашите географски ширини рядко се среща типичния ямайски танц, а този път събираме на една сцена четири стила с четирима от най-запалените майстори на хореографията за да се получи най-горещото коледно парти в София.

Обърнахме се към Кати от VS DANCE която да разкаже малко повече за себе си и танците:

Asphalt: Здравей, коя си ти?
Кати: Kазвам се Екатерина Цачева – Кати.

А: С какво се занимаваш?
К: Танцувам от 17 години, последните 6 от които вдъхновени  от културата на Ямайка и Черна Африка, където танците са неразделна част от живота и бита. Преподавам денсхол в студио VS DANCE, провеждам и уъркшопи на различни събития свързани с танци или с ямайската и африканската култури. Наред с това съм участвала в пърформанси и музикални клипове с изпълнители като Jahmmi Youth, Kappa Irie, NDOE, Веси Бонева, MNK, и други на родната сцена. Имам и множество изяви в Гърция, както соло, така и съвместно с гръцки изпълнители.

А: Имаш ли други международни проекти?
К: Преди няколко месеца завърших The Cure Project, предложен ми от Джим Варунис, музикален мениджър и част от уеб екипа на http://dreamofgaga.com. Той ме забеляза, когато посети денсхол класа ми във Studio VS DANCE. Лейди Гага ще прави турне из Европа и ще дойде и в родна България. Във всяка страна ще има по една местна танцьорка, която да бъде на сцената със звездата за песента ѝ “The Cure”. Научих официалната хореография, като добавих и свои части, снимах я в one-shot видео и кандидатствах за тази възможност.

Хореографът на Лейди Гага, Ричи Джаксън, видя видеото в Туитър, поздрави ме за добрата работа и даде потвърждение на мениджъра ми, че аз ще танцувам на сцената с Лейди Гага на следващия и концерт в България. За мен това е огромна чест, трудно ми е да го повярвам и не мога да опиша с думи колко много съм благодарна за тази страхотна възможност.

А: Какво провокира интерес към танците?
К: Забавление, изкуство и спорт в едно – какво по-добро от това! По-специално за денсхола и афрото, влюбих се в културите на тези народи – музиката, танците, живота – позитивни, динамични, страстни, и най-вече начинът, по който събират и свързват хората. Хореографирам и преподавам основно денсхол. Това е много горещ и бурен стил, може да бъде и агресивен, и нежен, и винаги забавлява хората и вдига партито.

А: Къде можем да те видим?
К: Е как – на първия DHQ (Dancehall Queen) Contest в България – ще се проведе този петък в club *mixtape5*. Както и на денсхол класовете ми в студио VS DANCE всяка събота и неделя от 12 ч. на обяд. И разбира се, на всяко парти от Dancehallist.

А: Каква е тайната на успеха?
К: Не се отказвай да правиш това, което обичаш. Не слушай хейтърите, колаборирай с позитивните хора. Помни, че професионализмът е в отношението, а не в годините опит, и дръж на качеството. Рано или късно постоянстовото и трудът се отплащат. И най-вече… Съдбата обича смелите!