Converse Love The Progress: Анелия Ичова – Akasha

DJ Akasha е нашето момиче на българската хип хоп сцена. Запалва се по музиката още като тийнейджър и оттогава непрекъснато се развива в тази посока. Тя е движещата сила на платформата Rock On Jamz, с която организира фрийстайл и брейк състезания, концерти с чуждестранни и местни артисти и концептуални партита. Миналата година беше сред организаторите и на едно от най-силните събития за стрийт култура – SAT Festival в Five High Skatepark. Като DJ е подгрявала гиганти като ONYX, KRS-One, TECH N9NE, Jeru The Damaja & The Beatnuts, Talib Kweli, Lords Of The Underground, Souls Of Mischief, Psycho Realm, Delinquent Habits и Madchild. В музиката си Akasha се заиграва с класическия рап и новото звучене и така успява да стопи разстоянието между поколенията, да скъса стереотипите в средите на родната сцена. Фенове сме на тематичните й партита Old To Da New и Make You Clap To This и непрекъснато следим предстоящите й гигове в Instagram (@akasha.musika)

  1. Работата ти е свързана с нощната сцена и клубния живот. Лесно ли една жена се налага като DJ – роля, асоциирана по-скоро с мъжете?
  • Хип Хопът е силова култура по отношение на характер и заявката на позиции и идеи. Противно на стереотипите какво е присъщо за дамите и какво не, жените силно присъстват в развитието на Хип Хопа буквално от ден първи. Първото официално Хип Хоп парти е организирано от жена – Cindy Campbell – сестрата на пионера DJ Kool Herc , датата е 11 Август 1973, и в наши дни е чествана за символ и  рожден ден на Хип Хопа. Аз самата никога не съм изпитвала притеснения като жена. Взимам пример от жените в тази култура, които са ме вдъхновяли и възпитали у мен начин на себеизразяване и отстояване на позиции. Била съм доста често обект на неразбиране от страна на хора, които си боравят със стереотипи и гледат на света през този поглед, но никога не съм се чувствала като някаква жертва, защото това поведение и възгледи са в разрез с Хип Хоп Културата. Важните за мен фигури на родната сцена ме уважават и имам щастието да общувам с легенди от световната сцена. Миналата година подгрявах  Lords Of The Underground. Първият път, когато бяха в България, бях 15 годишен фен и не подозирах, че един ден ще стъпя на една сцена с тези гиганти. На саундчека DJ Lord Jazz видя Eric B & Rakim на десктопа на лаптопа ми и се пошегува с мен,  предвид това че съм доста по-малка, върнах му шегата и се смяхме. Преди тяхното шоу беше слушал сета ми, след концерта продължих да пускам, а той е останал да слуша още малко. Когато се прибрах в къщи видях, че ме е добавил във фейсбук и ми беше оставил съобщение: “Yo! U Rocked out tonight!” – тези моменти са просто сюрреалистични от една страна и топли от друга!
  1. Не спираш да се бориш за развитие на хип хоп сцената у нас, на културата като цяло. Знаем че, тук има хора с много предразсъдъци. Как се справяш с хейтърите?
  • На места у нас има едно изродено чувство на патриархалщина. Начинът, по който хората там възприемат жените като цяло е сбъркан. Не се ядосвам вече на невежеството – за някои е твърде късно, за други все още има шанс да променят възгледите и поведението им. Всяка промяна започва отвътре навън. Не обръщам внимание на хора с неадекватно поведение. Все по рядко имам и времето да го правя или мисля, че са някъде там наблюдаващи и “хейтващи” под сурдинка. Чувала съм слухове за себе си, които днес са ми забавни. Те не са били причина да спра да осъществявам идеи и планове относно Хип Хопа, а и отвъд него. Докато ми е интересно и имам свободно време, ще бъда изцяло е посветена на това да допринеса с нещо полезно за всички, защото частният успех не е моята цел и никога не е била. Винаги съм гледала на Хип Хопа по различен и свой начин. Всичко, което е част от начина ми на изразяване и работа, е свързано с неща, в които наистина вярвам и правя със сърце.
  1. Какво те кара да движиш напред, да се развиваш?
  • Моята сила е в сърцето. Никога не се отказвам от нещата и хората, които имат място в сърцето ми. Винаги намирам смисъл да завърша започнатото, щом веднъж съм повярвала в него, и нито едно действие в моя живот не е просто така. Имам малко много близки и верни приятели, които ме вдъхновяват. Имам страшно много приятели в професионален план, които уважавам, в които вярвам и ме вдъхновяват. Вдъхновява ме наследството на тези преди нас, тези които са отъпкали пътя, когато наистина е било най-трудно – те ме карат да продължавам напред. Имам примера на моите родители, баби и дядовци – възпитана съм да бъда борбен човек и да преследвам мечтите си – правя го и не се оплаквам, когато е трудно. Красотата на това да се посветиш на дадено нещо не е в това то да е лесно постижимо и осъществимо в кратък период от време.
  1. Кое е най-голямото клише, което си чувала за жена?
  • Толкова са много клишетата в днешно време, особено когато една жена притеснява мъжете с присъствието си. Тук е моментът да отбележа, че целият ми живот от дете до днес е минал в компанията на мъже и техният пример се е отразил на личността ми и на жената, която съм днес. „Мъжкият свят“ винаги ме е вдъхновявал. В никакъв случай не слагам всички мъже под общ знаменател – тук говорим по-скоро за сянката на готините момчета, истински мъжкари и джентълмени. Клишето, че красивата и поддържана жена е „кифла“, е прост пример за това как такива определения понякога се лепват на жени с цел да се обезценят далеч по-важните им качества. Когато пък не попадаш в категорията на физическите клишета относно външността, но си уверена и отстояваща позициите си, те наричат „феминистка“. Оказва се, че това днес също е едно от най-разпространените клишета – един вид си някаква фанатична екстремистка или откачалка. Класическият смисъл и послание на думата отива някъде съвсем на заден план. Изобщо днес тълкуваме определения и значения както ни е удобно. Хората променят смисъла на думите с цел да те уязвят. От това никой не печели. Така че Whutevaa man! На кого изобщо му пука какво се върти в главата на хора без въображение.
  1. Какво е посланието, което остави на твоя Converse?
  • Моите послания са две. Първото е, че жената е в КОНТРАСТ с клишето за мъжкият и силов свят. Ние сме вътрешната сила, която мотивира света на мъжете, ние сме тайното желание и фантазия, но в същото време и ловък илюстратор на своите желания и идеи. Историята познава страшно много достойни жени, останали в сянката на мъжете си поради ред причини, и аз гледам на тези жени като на задкулисен играч и вътрешна скрита сила, която все пак е намирала начина си да контрастира в света. Другото ми послание е насочено специално към дамите – нека си напомняме по-често, че е хубаво жената да бъде МИСТЕРИЯ. Напълно разгаданата жена е обречена да бъде нещастна. Тази, която постоянно се чувства неразбрана, се обрича да бъде отчаяна. Щастливата жена е тази, която не държи да бъде разбрана на всяка цена, която оставя полъх на енигма след себе си.

Интервюто е част от кампанията на Converse „Love The Progress“, стартираща диалог за силата на жените и борбата със стереотипите. Повече за това може да намериш в Instagram с #InMyConverse. Не пропускай да се включиш и в общата ни играта в Instagram за шанса да спечелиш чисто нов Chuck Taylor.

Фотограф: Емануил Алберт

Локация: Five High Skatepark