CO/DECO/NSTRUCT на Житенски е диалог между модата и изкуството

Вярваме, че има много български брандове и дизайнери, които заслужават внимание. Петър Владимиров – Житенски /JITENSKI/ е един от тях. Той е само на 21 години, студент по мода, роден и израснал в София, България. Преди малко повече от 10 години напуска страната, за да учи в St Gilgen International School в Залцбург, Австия, където се дипломира с отличие в специалност „Визуални изкуства“. Интересът му в областта на изкуствата го отвежда до модата. В момента Петър преполовява следването си в Парижкия филиал на Istituto Marangoni със специалност „Дамска мода“.

Първата капсулна колекция на Житенски носи името CO/DECO/NSTRUCT и ще бъде представена с дванадесет арт инсталации на 2 юли от 19:00 часа в галерия Нюанс в София (ул. „Денкоглу“ 42). Всеки, който има желание ще може да разгледа в детайл колекцията между 3ти и 5ти юли.

За да създаде CO/DECO/NSTRUCT Петър дава гласност на вечния диалог-контрадикция между мода и изкуство. Младият дизайнер се обръща за вдъхновение не само към чисто визуални референции (отчасти повлиян от работата на Кристо и Жан-Клод), но изследва и понятието метаморфоза като безкраен процес, който във физическото си проявление съдържа идеята за смъртност и преходност.

Постоянно променящата се идентичност и андрогенността като концепция са заложени в обемите на силуетите, манипулирайки идеологията, свързана с женското тяло. Петър Владимиров – Житенски интерпретира идеята за освобождаване на женската идентичност от идеологията на конформизма, задавайки въпроси като какво означава модата за нас в момента и до каква степен я използваме като изразно средство.

Контрадикцията между естествени материали (фина камгарна вълна при панталони и сака, колосан памук при белите ризи, органичен деним, тафта) и грубовати нови изкуствени материи (рециклирани еко-кожи) допринася за широкия обхват от емоции при допир с моделите.

Колекцията CO/DECO/NSTRUCT дава и т.нар. soft launch на бранда JITENSKI и се състои от 12 силуета. Инсталациите в галерия „Нюанс“ ще могат да бъдат видени до 5 юли, включително, а дрехите ще могат да бъдат закупени при интерес и ушити по поръчка специално за всеки клиент.

Фотографии от Златимир Араклиев
Стайлинг от Иван Цуцуманов
Грим и коса от Марина Младенова

Модел Белослава @ Ivet Fashion MA