Brno Urban: Златомира между платното и камерата

Starobrno е част от живота на някои от най-интересните персонажи в София – от Жлъч и Григовор до Destructive Creation и Cyanoprom. И тъй като никога не са си падали по традиционното, това лято решиха да надникнат в ежедневието на познати готини хора в естествената им градска среда, така че следващите месеци може да следиш за готин content в Instagram профила на Starobrno

Продължаваме със Златомира, която се занимава с рисуване и се снима в реклами и сериали. Е, не можа да ни изиграе нещо, но бяхме искрено впечатлени от картините, които ни показа в ателието си. А там нещата се развиха от само себе си – отворихме по Brno, побъбрихме, порисувахме. След което излязохме за освежителна разходка из малките улички на столичния център. Разбира се, целият приятен ден премина и през обектива на Мишо Новаков, а ето за какво си говорихме с очарователната Злати.

asphalt: Здравей Златомира, може ли да се представиш с няколко думи на нашите читатели? 

Златомира: Казвам се Златомира, на 27 съм, живея в София и в момента се занимавам с рисуване и актьорско майсторство. А съвсем скоро започвам още едно ново начинание. 

Музиката, електронната сцена и нощният живот са ми слабост.

И, за мое щастие, ме поканиха да бъда част от един нов клуб, който предстои да отвори врати в София. Екипът е супер як, свеж и креативен и съм сигурна, че ще успеем да сътворим чудеса заедно. В общи линии, имам късмета да се занимавам с всички неща, които ме влекат на този етап. 

A: Яко! Нямаме търпение да посетим първия ивент! Интересно ни е по какъв начин разпространяваш творбите си, къде можем да ги видим? 

З: Засега качвам нещата в Instagram страницата си, както и във Facebook. Досега съм имала една изложба – на един ивент във Фабрика 126 – FemArt. Също така приятелите, които знаят, че рисувам, често ми се доверяват за различни проекти и ме наемат да им нарисувам нещо по поръчка. 

A: Освен с рисуване се занимаваш и с актьорско майсторство, нали така?

З: Точно така, снимам се от време на време в реклами, епизодични роли в сериали, театрални представления… 

A: А къде можем да те гледаме? 

З: Точно сега нямам участия в някакви спектакли, а това, което в момента снимам като реклами и филми, ще се види след време и засега нямам право да говоря. 

A: ОК, тогава ще го запазим в тайна! И тъй като Starobrnoе бранд, който се асоциира с градската среда и стрийт културата, ми се иска да си поговорим малко повече за това. Влияе ли по някакъв начин градската среда на творчеството ти и как? 

З: Определено съм социален човек, обичам да съм навън, да съм сред хора, които са малко повече себе си и са по-истински и освободени. И смятам, че това се случва най-вече в такава свободна градска среда. В офиса, на някоя тежка официална вечеря – по-трудно. И за мен това е много ценно, защото те презарежда.

Всеки има проблеми, но когато си сред позитивни хора и в приятна обстановка, животът изглежда по-лек. 

А: Добре, а ти като художник как приемаш уличните артисти?

З: О, страхотни са!

Адмирирам всички артисти, които изразяват себе си под каквато и да е форма, независимо дали е на платно, на стена, чрез музика, чрез актьорска игра…

Това за мен е висша форма на смелост, защото много хора, които се занимават с изкуство, се сблъскват с много трудности в живота и въпреки това продължават да го правят. Със сигурност и на мен са ми повлияли случки, които са ставали навън в градски обстоятелства. Давали са ми идея за даден тип картина или директно са ми подреждали цялата концепция в главата.

A: А би ли рисувала графити? 

З: Замисляла съм се, а и моят стил в момента не е с абсолютно ясна посока, не е изчистен и донякъде се лутам и всяка картина е различна от предната. Така че сигурно и през това ще мина някой ден.

A: Супер, нека тогава завършим с едно послание към читателите на Asphalt и феновете на Starobrno.

З: Просто е, да се радват на всеки миг! Всяко нещо, което се случва, е с причина и всеки следващ ден е дар. Затова нека да се опитваме да бъдем по-добра версия на себе си и да не се вземаме толкова сериозно.