Diamondz – Better Than You Since 1987.mp3

Стефан Величков преследва мечтите си и е един от малкото хора, които са се отдали изцяло на музикалната си кариера. Начална точка на професионалния му път е Обеля, където се подвизаваше като BAMZE. Сега е DIAMONDZ, намира се в Лондон и продуцира за BLUKU MUSIC. Ще следим развитието му с интерес.

Better than you since 1987″ не е име на негов трак, а е татуировка на гърдите му, с която прави ясна заявка за това как се възприема.

282564_2113668635598_6082233_n

Въпреки натовареното ежедневие на Стефан и голямото разстояние между София и Лондон, успяхме да се сетнем и да направим интервю с него, за да можем да ви запознаем с него и работата му.

Asphalt: Здравей Diamondz! Къде те хващаме?

Diamondz: Здравейте! Ами точно в момента ме хващате в докато си правя първото кафе за деня.

Asphalt: Това е супер. Тамън ще си поговорим по дълго. Представи се на хората – кой си, с какво се занимаваш.

Diamondz: Ами аз съм Стефан Величков a.k.a DIAMONDZ, музикален продуцент (grime & hip hop) и съм се позиционирал в E7 – Forest Gate, London. Иначе съм от Обеля 2, София.

Asphalt: Как започна с музиката?

Diamondz: Имах интерес към музиката още от малък – дрънкахме по ламарини и буркани и ги записвах на стар касетофон. Исках да съм барабанист, защото ми се струваше най-яко.

Asphalt: От там ли тръгна първият ти псевдоним – BAMZE?

Diamondz: Не, този прякор тръгна от IRC каналите в годините, които много се “чатеше”. 

13331084_10208145693654381_2156525547729122037_n

Asphalt: Но следващият ти псевдоним определено е свързан с музикалното ти развитие – World Premierе?

Diamondz:  Да, следващият беше World Premiere – тогава бях решил, че искам да правя музика и трябаше да си измисля нещо. По това време много хора почнаха да си слагат тагове, както например Metro Boomin има такъв. Преди 7-8 години обаче нямаше Metro Boomin, a аз много исках да имам таг. Търсех през всякакви семпли доста време, докато не отрких един от DJ Premier, който е “Premier, Premier”. Не се бях сетил че мога да си запиша. Харесах си го и така станах World Premiere.

Бях под този nick не много дълго – моят dub step период. Период, в който се учех да правя музика, да продуцирам, имитирах много изпълнители. Правехме много партита с Tommy Gun – всичките бяха под името True Badness. Канихме доста артисти от Англия – dj-и и mc-ta. Всичко беше ориентирано към dub step и grime звученето.

Постепенно обаче музиката ми доста се промени. И след едно доста диво лято вече бях Diamondz. И започнах да правя това, от което бях тръгнал – hip hop бийтове aka рапа. И наистина си беше моето!

Asphalt: Имаше един период, в който бачкаше с 100 Кила.

Diamondz: Да, с Килата се запознах по доста интересен начин – YoungBBYoung ме представиха на него – бяха му пускали мои парчета и той се беше изкефил. На едно парти в клуб Sugar той направи микс на “Ланец на гърба ми” с едно мое парче. Дори май бяхме с теб тогава…

Asphalt: Да, май наистина го помня. Щом Килата го пусна полудяхме.

Diamondz: Така се запознахме с него и започнахме да работим заедно. Направихме няколко парчета и по-късно много пътувания из страната. Най-голямото нещо може би беше клипа “Аз съм 6”, на който режисьор беше Йордан Ангелов (Bumbo Klaat). Първият български рап клип с 1 милион гледания за една седмица. Даже първия с 1 милион гледания… Азис май имаше с повече…

Asphalt: И след този бум?

Diamondz: Ами бачкахме с Килата, правихме хитове, концерти. Но нещата не вървяха на добре и за двамата. Решихме всеки да поеме по своя път. Аз исках по-висока реализация в музиката. И просто на 1ви Октомври, 2014 г. се строполих на летище Хийтроу в Лондон.

Asphalt: И вече почти три години  си там?

Diamondz: Ами да, от две години и половина съм тук. Минах през супер глупости, премеждия всякакви, доста дълго е да се описват. Някой друг път, може би…

14720628_1251667678218531_2177662502160064482_n

Asphalt:  Но сега, доколкото знам, бачкаш с BLUKU Music.

Diamondz: Ами то не е “с”, то е симбиоза. Бих казал, че НИЕ сме BLUKU Music.

Asphalt: Ти не работиш с тях, а си част от тях!

Diamondz: Точно!

Преди две години, като дойдох, първият човек, на когото звъннах, бе D Double E. Ние с него се познаваме от преди това – гостувал ми е няколко пъти в България по различни поводи. Той беше първият човек, на когото се обадих, когато пристигнах. Общо взето той ме прие с отворени обятия. Започнахме да бачкаме заедно. Аз бях първия артист в неговия лейбъл – Bluku Music. 

Asphalt: Да, виждам, че постоянно блъскате нови и нови неща.

Diamondz: Да, последните две години беше ground work – работихме много подготвяйки много продукция. Сега нещата започват да излизат едно по едно. В момента бачкам усилено с Double по неговия бъдещ проект. Отделно си работя по мои проекти, скоро ще вадя микстейп с различни grime mc-та. Дати и повече инфо за това ще има скоро. 

Asphalt: Наскоро излезе новият клип на D Double E – How I like it,  където ти си продуцент.

Diamondz: Да, това е първият сингъл на Double от проекта му. Преди това изкарах Wheel Riddim EP – микстейп с 6 MC-та на един мой инструментал – извадихме и 4 видеа към него. Беше доста различно и се получи! Огромни благодарности към K2, Armour, MEZ, DQ,Monkstar, Magicall и най-вече D Double E за случването на това нещо. Сега изкарахме и ново парче с Armour – War Talk – парчето може да се купи навсякъде. Скоро излиза и нов клип с Mytus – Kickin In

Asphalt: Разкажи повече за твоя микстейп?

Diamondz: Той вече е почти готов, голяма част е записана. Идеята ми е да събера определени grime изпълнители, които да “скачат” на мои бийтове. Най-вероятно към десетина песни.

Asphalt: Определено виждам, че се развиваш доста добре в Лондон.

Diamondz: Да, може да се каже, че нещата потръгват.

Asphalt: И в момента твойта продуцентска работа е изцяло за Bluku Music.

Diamondz: Не изключително, но навсякъде, където се чуе таг Bluku Music – това съм аз! Така да го кажем.

Asphalt: Ти сега си там и се развиваш много добре, следиш UK музиката от близо. Имаш ли наблюдение върху българската сцена – изпълнители, албуми и клипове?

Diamondz: Да, определено виждам какво се случва в българската сцена. Мнението ми е, че нещата се случват, но засега повече creative частта. Има проекти, които наистина много ми харесват, правят различни неща и се развиват добре. Според мен, скоро тяхното послание ще започне да достигне до по-голяма публика и нещата ще потръгнат за много хора! Не говоря за по-комерсиалните рапъри от ранга на 100 кила и Криско.

Asphalt: Кажи някои артисти, които харесват и правят качествена музика.

Diamondz: Любими са ми Бобката а.к.а Bobi DrogaБорис Абилити a.k.a Боро ПървиБоро ми е много любим, много се кефа на неговата музика.

Asphalt: Би ли направил проект с него?

Diamondz: Да, определено. Постоянно си говорим по Instagram. Ще направим нещо, но аз не бързам. Просто много ме кефи и искам да направя нещо, специално за него. Не искам да е готов мой бийт, който не е влязъл някъде. Просто Боро си заслужава бийт за него! “Царе и придворни”

Друг, който също много ме кефи е ГриговорСъщо Ndoe – най-любимия рапър от всички времена. Много са. Всички са ми любими. Всички, с които имам някакъв контакт, трябва да знаят че им се кефя. Малко съм далече от нещата, за да мога да участвам активно.

Asphalt: Много е яко, че имаш поглед върху българската сцена!

Diamondz: Да, следя ги отблизо и бих направил с всеки нещо в правилния момент!

340309_2853194283277_607642808_o

 

Asphalt: Последни думи…Да поздравиш някой?

Diamondz: Поздрави на всички, които не съм виждал от супер много време! Следете ме, защото има защо! Също подкрепяйте хората около вас. 

Asphalt: Ами супер. Слагаме край на интервюто вече!

Diamondz: Благодаря, беше ми супер приятно! Stay active! Bluku!