Първото бар-шоу в България ще се състои на 30 март

Вече 18 поредни години списание “Бакхус” успешно провежда „Ресторант на годината Бакхус“.  Тази година обаче те ще дадът своето признание на още една категория заведения – баровете. Първото по рода си събитие “Бар на годината Бакхус” ще се проведе на 30 март в Sofia Event Center (мол Парадайз), на което ще бъдат наградени най-добрите коктейлни барове в страната.

Събитието ще представлява изложение с атрактивни щандове на марки на добрите примери в индустрията, щандове на селектирани 10 от най-изявените барове в България, уиски стая, кът за храни, визуално шоу, DJ парти и джаз банда.

Организаторите споделят, че ще посрещнат гостите в 18:00 часа в Sofia Event Center на специално построен за събитието голям бар, който ще бъде обслужван от 10 култови бара в България. Всеки от тях ще представи по два авторски коктейла по време на събитието:

  • Култура SpeakEasy бар, Варна;
  • “Пощата”, Пловдив;
  • “Спутник”;
  • By The Way;
  • One More Bar;
  • Public;
  • Tequila BAR Funky Monkey, Велико Търново;
  • Тhe HUB, Монтана;
  • 5L SpeakeasyBar
  • Lili Pham, София

На събитието ще има и специална уиски стая, домакин на която ще е първият уиски бар в София – “Бар Caldo”, който ще представи селекция от над 50 вида висок клас бутикови уискита, за любителите на чисти напитки. Гостите ще могат да опитат и разнообразие от маркови коктейли и напитки на щандовете на ключови партньори за индустрия: WorldClass, Hennesy, Reika, Millagro, кът бутикови висок клас марки ликьор, джин и ром, коктейли с бира Stolichno и други изненади и комплименти за гостите, подготвени от партньорите на събитието.

За храна, организаторите са се погрижили да има типичната за барове компания – “finger foods” на щандовете на RedDevil и Томеко.

През цялото време за добрата атмосфера ще се грижат група диджеи от Sofia Beats, както и нова инструментална формация с вокал, водена от тромбониста Вили Стоянов.

На събитието всичко се заплаща кеш или с карта, като от 19:00 до 20:00 ще бъде обявен Happy Hour на щандовете на партньорите на “Бар на годината”.

Част от програмата е и награждаване на най-добрите барове, според критериите на списание “Бакхус” за изминалата година.

 

ЗА КОНКУРСА:

По време на вечерта, ще бъдат обявени официално най-добрите барове за изминалата година според списание “Бакхус”. Системата на оценяване е взаимствана и адаптирана от европейския конкурс MIXOLOGY BAR AWARDS. Специално събрано жури от доказани професионалисти в бранша, съвместно с екипа на “Бакхус” са изготвили критерии за оценяване и са номинирали широк списък от барове в страната, които ги покриват. Финалният списък се оформя от журито и резултатите от анкета проведена сред 80 души бармани, собственици на барове, вносители, дистрибутори и други хора, които са тясно свързани с бранша.

КАТЕГОРИИ:

Като за първа година конкурсът има за цел да постави основите на дългосрочна традиция с възможност за развитие и разрастване. На 30 март ще бъдат избрани най-добрите барове в 4 категории: “Коктейл бар”, “Ресторант – бар”, “Дебют” и “Бар на читателите”. Всеки бар, който попада в списъка с номинации трябва да покрие до голяма степен всички критерии.

КРИТЕРИИ:

Ключов фактор е барът да има професионално авторско меню, качествена селекция от продукти, да се използват сезонни и пресни съставки, гостоприемство, отношение към клиента и постоянство в предлаганата услуга. Повечето барове спадат в основната категория “Коктейл бар”, категорията “Ресторант-бар” все още не е силно застъпена, но е световен тренд с потенциал за разрастване и “Бакхус” иска да насърчи добрите примери в тази област. За категорията е важно ресторантът да има обособена бар зона, както и адекватно за концепцията на заведението коктейлно меню.  В категория “Дебют” се отличават барове, които са направили силно впечатление на пазара и са отворили минимум 6 месеца от датата на конкурса. “Бар на читателите” е категория, в която глаусва широката публика онлайн. Може да гласувате за любимия си бар съвсем скоро на сайта на събитието: bacchus.bg/top

Номинираните заведения ще бъдат обявени на 15 март на сайта на “Бакхус” – bacchus.bg