Baile Funk – новият стил в българската клубна сцена

Baile funk? На първо четене ще си помислиш “Какво пък е това” и със сигурност не те съдим. И на нас ни беше по-интересно да разберем повече за този нов стил, който малко по малко си проправя път до клубната сцена в България. Всъщност baile funk не е нито нов стил, нито пък за първи път стъпва у нас.

Funk carioca или favela funk, по известен в световен мащаб като baile funk, e стил в музиката, който се заражда в крайните квартали на Рио де Жанейро – така наречените favelas, през ранните години на 80-те. Стилът е силно повлиян от популярния за времето си miami bass – типичен за крайбрежията на Маями музикален жанр, който бързо заема челно място в селекциите на бразилските диджеи.

В средата на 90-те funk carioca придобива мейнстрийм статут и звучи из цяла Бразилия. Песните най-често реферират към актуалните теми в този период, като обществено положение, секс, наркотици, оръжия и живот в гетото. Местните селектори споделят, че “Planet Rock” на Afrika Bambaataa и Soulsonic Force е най-голямото вдъхновение за зараждането на фънка там.

Също както всеки музикален стил, baile funk си има своите разновидности – в зависимост от текста, посланието, ритъма и мелодията на песента. През романтични балади до изпепеляващи лирики за наркотици, възпяващи картелите и борбата с полицията, този музикален жанр се разраства бързо и става един от най-разпознаваемите стилове в Южна Америка и си проправя бързо път към Европа.

През 2000 г. световните медии започват да обръщат повече внимание на случващото се там и за първи път funk carioca се споменава извън рамките на Бразилия. Няколко години по-късно, благодарение на често разискваната тематика за секс, разврат и наркотици, стилът се добира до денс клубовете и дискотеките в България и Румъния.

Световноизвестната певица M.I.A. и тогавашният й продуцент Diplo (Major Lazer, Jack U) са първите артисти, които допринасят за популяризирането на funk carioca по цял свят, благодарение на хита на изпълнителката “Bucky Done Gun”. Major Lazer, също вдъхновени от бразилската култура и танци, създават хита “Pon De Floor”, чиято мелодия и до ден днешен е част от сетовете на различни музикални селектори.

Стилът достига до такава популярност, че през 2015 г. музикалната платформа Boiler Roomзаедно с Kondzilla – най-популярният режисьор на baile funk клипове, заснема кратък документален филм, който разказва за историята и корените на funk carioca. 

Днес лесно разпознаваемите ритми на стила са все по-срещана част от сетове и хитове на популярни DJ и изпълнителиПесни като “Bum Bum Tam Tam” на MC Fioti включват фийчъринги със звезди от хип-хопа като Future, а клиповете им наброяват милиони гледания в YouTube.

А какво се случва у нас?

Четирима български селектори се събират, за да образоват и покажат на българската клубна аудитория, че има и друга музика, различна от хип-хопа, на която може да се купонясва. Sava, Tekniq, Eskud и Screamoe се обединяват под името Favela Gang с концепция за тематични партита, като целта им е една – baile funkmoombahton, kuduro и техните производни да станат разпознаваеми стилове в българската сцена.

“Всеки един от нас допринася за развитието и популяризирането на тези стилове в страничните ни проекти като Future Aesthetics и Marble Souls. Знаем, че си заслужава и че има какво да покажем на хората. В Европа тези стилове са изключително разпознаваеми и много добре приети. Време е и тук да си отворим очите”, споделя Screamoe.

Ако сме успели да ти привлечем вниманието и да те заинтригуваме, облечи нещо провокативно и те чакаме на 23 февруари в Bar by ONYX да си разклатим дупетата. Все пак twerk-ването е танцът-запазена марка за тези стилове.