Amnesia Skateshop на тур в Копенхаген

Когато разбрахме, че отборът на Amnesia тръгва на турне, ни стана адски интересно. Марто и компания отново имаха идея да изследват скейт качествата на европейските столици. Този път целта им бе Дания и по-точно нейната столица – Копенхаген. Димитър Корков пък ни направи пълен репорт, за което сме му супер благодарни.

Ето какво се е случи там:

„Отново сме на тур в Копенхаген, но този път генга е по-стабилен от всякога – Марто(Мартин Дечев), Иво(Ивайло Дончев), Твърдицата(Николай Николов), Яворски, Мънки(Велико Балабанов), брат ми(Атанас Корков) и аз. Още на летището към нас се присъедини и Наско(Атанас Боснов), част от отбора ни зад граница. По пътя към airbnb-то трябваше да заберем Лазката(Лазар Георгиев), който живее в Копенхаген от около 3 месеца. Взехме го заедно с цялата му покъщнина от Nørreport – един от известните спотове в Копенхаген. Доста по- труден, отколкото изглежда на филмите.

Amnesia-CPH-2019-portra_5Amnesia-CPH-2019-portra_4Amnesia-CPH-2019-portra_3Amnesia-CPH-2019-portra_2Amnesia-CPH-2019-portra_1Amnesia-CPH-2019-portra

Лазката беше подготвил колела за двамата пешеходци на тура – Яворски и брат ми. Също ни увери, че няма нужда да плащаме за градски транспорт –  в случай. че те спре контрола измисляш име, на което да напишат акта и продължаваш. Доверихме му се, но в последствие съжалявахме.

Настанихме се в Nørrebro – квартал, който по местните стандарти е нещо като гето, а у нас би бил доста „хай енд“. Във всяка една точка в радиус от 300m имаше поне 2 спота. Буквално! Изморени от дългия път направихме лек сешън на близкия червен площад (Aksel Larsen Plads) с голям надпис на кирилица “Москвич” и продължихме към закрития пул Wonderland в Кристияния.

Въпреки, че легнахме в около 4 сутринта, всички се събудихме супер хайпнати в 8ч. готови за мисия. (Летните дни в Копенхаген са доста дълги – изгрева започва към 3:30, а слънцето залязва напълно около 23:00). В 10ч. вече бяхме на първия спот за деня – банката. Всеки отбеляза добри трикове, но само с 4 часа сън скоро имахме нужда от почивка. Лазката ни заведе на Litauens Plads – едно от многото баскетболни игрища в града, пригодени за скейт. След няколко часа снимане дойде отново момент да сменим спота и избрахме най-близкия на картата – Prins Henriks Skole. Той е в двора на училище, на което така и не намерихме входа.

На третия ден със свежи сили отидохме до най-близкия  спот – двор на детска градина, която в момента работеше и ни изгониха. Съпричастен, един от строителните работници на обект в близост ни посрещна с “Breaking the law” и ни показа друг спот много близо – Bellahøj Svømmestadion. Яворски, който все още се възстановява от операция на коляното и не трябва да кара, откри сешъна със супер стилен Hippie Jump през хендрейла на втори опит. The hype was real. За съжаление Иво пострада при един от опитите си за оли над друг хендрейл, което го изкара от играта до края на тура.

 

Amnesia-CPH-2019_17Amnesia-CPH-2019_16Amnesia-CPH-2019_10

Към нас се присъедини Davis от Латвия, който вече няколко години живее в Дания и познава добре спотовете в Копенхаген. След 5-6 часа каране пред плувния басейн Davis ни заведе до астрологическия музей – перфектен DIY куотър, на който карахме, докато слънцето залезе напълно.

На следващия ден загряхме във Fælledparken с местните хоумита. Това е най-големия парк в града, проектиран от легендата Rune Glifberg. Заведоха ни на един хендрейл в детска градина в близост. След дълга битка с рейла, Лазката пострада и се прибра да си почива, а ние продължихме към един от най-известните спотове – Jarmers plads. Винаги на този спот започва да вали, когато извадим камерите и спира, когато ги приберем. Така и нямаме заснет материал от там. Продължихме към баскетболното игрище с белите бенкове, което е доста близо. Там всеки отбеляза добри трикове.

Оставаше един пълен ден и взехме под наем кристияния байк, за да може и Иво да е с нас по спотовете. Лазката и местните ни чакаха на детска площадка с две перфектни бабуни за трансфери. През цялото време преваляваше леко, но в един момент дъжда се засили и местните ни заведоха на доста як закрит спот в района. Изгониха ни в рамките на няколко минути – нещо, което се случи само веднъж за цяла седмица. На една пряка беше най-големия закрит парк в града, но през лятото е затворен и продължихме към един DIY спот под един мост до Sydhavn station.

Дойде и последния ден, а аз все още имах сметки за уреждане на близкия спот – плувния басейн. С Мънки се пуснахме сутринта с идеята да заснемем трика и да тръгнем най-късно в 12:30, за да сме навреме за полета. Тръгнахме в 13:45 и бяхме последните, които се качиха в самолета. Поне трика беше лепнат и заснет.

За капак на хепи енда получих следното съобщение от хоста на airbnb-то.

ID_190719_0001Amnesia-CPH-2019_5

Копенхаген е рай за скейт, с вълшебна атмосфера и много функционална архитектура. Спотовете никнат като гъби. Всяка година разширяват пешеходните зони за сметка на парко местата и автомобилните пътища и повечето спотове са част от тези нови зони. Доста от тях дори не можете да видите в google street view, понеже са от много скоро. Ако сте се запътили натам, надявам се линковете горе да ви помогнат.

Peace!“

 

Текст: Димитър Корков

Фотографи: Велико Балабанов, Ивайло Дончев