Алтернативна седмица на модата: Тбилиси

Чувайки „седмица на модата“ обикновено се сещаме за градове като Париж, Милано, Ню Йорк. Стилът обаче не съществува само по улиците на тези места; вече са се зародили нови дестинации, които предлагат по-алтернативен прочит на последните тенденции. В серия от три статии искаме да ви представим най-нашумелите дизайнери там, за които трябва да знаете. Първата беше посветена на Киев.

На пръв прочит, със сигурност няма да можете да кажете и един грузински дизайнер. Или да предположите всъщност колко е напреднала модната индустрия в Грузия. Мога малко да ви подскажа – Демна Гвасалия, или човекът зад креативната дирекция на брандове като Balenciaga и Vetements, всъщност е от там. Но ние няма да се ограничаваме до тук, а ще ви предложим и други млади таланти, които тепърва ще преобръщат глобалните пазари. Fashion Week Tbilisi съществува от 2009 и 10 години по-късно не спира да се развива успешно.

Situationist

Нашумял покрай сестрите Хадид, грузинския бранд има какво да предложи със своята естетика. Тяхното вдъхновение идва от ретро силуетите, като залагат на изчистени форми и базисни цветове. За себе си казват, че „всяка дреха е скроена и ушита от един и същ човек, за да избягат от традиционните методи за масово производство и даваме на всеки един от тях да отбележи труда си върху тях със символичен детайл“.

Ingorokva

Зад идеята на марката стои дизайнерът Тамуна Ингороква, която не се страхува да интерпретира мъжки кройки по всевъзможни начини. Тя смята, че въпреки това, силуетите ѝ имат много силна женска енергия. Нейното вдъхновение идва от „съвременната култура и скритата естетика на ежедневния живот“. За нея устойчивостта от модата е от голямо значение, а повечето дрехи са направени на ръка.

Lado Bokuchava

Последното им шоу се проведе в първото експериментално училище в Тбилиси. Балансирайки миналото, настоящето и бъдещето, с авангардни детайли и традиционни кройки,  колекция беше определена като експериментален поход към женствеността – с ясно изразени фетишистични тонове. Дизайнерът зад лейбъла казва, че „обича контрастите – в модата, в изкуството, в книгите и във филмите“ – и това може да се види в работата му. Той също е част и от екипа зад Materiel.

Materiel

Kомпанията всъщност съществува от 1948, като е започнал пътя си с изработката на униформите за местната армия. В днешни дни, Materiel има доста по-комерсиализирана визия, но с доуловим грузински привкус. Зад креативната дирекция стоят трима млади дизайнери, които обединяват своите визии в една обща симбиоза.

Makmari

На фона на утилитарната естетика на повечето дизайнери от Тбилиси, Makmari предлага глътка свеж въздух със своите свежи цветове и форми.

Keti Chkhikvadze

Започващ своята история в началото на хилядолетието, брандът e редовен участник в седмицата на модата в Тбилиси и един от най-големите фаворити на местните стрийт стайл звезди. Женствени силуети и закачливи детайли са в основата на тяхната естетика.

Sources:

Instagram of the designers.

Cover photo: David Sarkisov