Akua Naru обещава да запали сцената

Ако все още не си разбрал, в петък (11 ноември), хип-хоп и соул певицата Akua Naru ще излезе за първи път пред българска публика. На сцената на Sofia Live Club тя ще представи поетичните си творби, изпълнени с послания и поднесени в компанията на петима страхотни музиканти. Те ще те отвеят с оригинална смесица от хип-хоп, соул, джаз, блус и африкански ритми и ще направят петъчната вечер специална за феновете на качествената музика.

Малко преди концерта успяхме да се свържем с Akua Naru и да поговорим за нейното творчество и предстоящия концерт у нас.

Asphalt: Здравей, къде те хващаме в момента?

Akua Naru: Здравейте, сега сме в Хамбург, Германия и се подготвяме за фестивала Operation Ton.

A: Остават броени дни до участието ти в България, където идваш за първи път. Какви са очакванията ти?

AN: Да ви кажа честно, когато гостувам някъде за първи път, се опитвам да нямам особени очаквания. Искам да бъда изненадана – мястото и публиката да се разкрият пред мен. Опитвам се да почувствам всичко около мен. Мисля, че това е най-добрият начин да се запозная с нова публика.

A: Превърна се в една от емблемите на хип-хоп и соул музиката за кратко време. Лично ние бихме те сложили до имената на Erykah Badu и Lauryn Hill. Как постигна това?

AN: Просто се опитвам да бъда себе си. Това е всичко.

A: Живяла си на доста различни места. Кое повлия най-много на музиката ти?

AN: Всяко място ми е подействало по различен начин. Творчеството ми е съвкупност от всичкия опит, който съм събрала. Бих казала, че съм най-щастлива, когато съм в Африка. Чувствам се свободна. Написала съм някои страхотни текстове за африканската земя.

A: Какво е мнението ти за хип-хоп музиката днес, в каква посока върви?

AN: Това е много глобално. Има много сцени, много жанрове, много  артисти. Коя съм аз, че да определя каква е посоката.

A: Името на последния ти албум от 2015 – “The Miners Canary” е малко мистериозно и загадъчно. Как би го обяснила?

AN: Това е метафора. Отнася се за времената, когато канарчетата са били използвани от миньорите, за да проверят нивото на газ в мините. Пускали са птичката вътре и ако тя оцелее – всичко е окей, но ако умре – миньорите не могат да слязат долу и да работят. Канарчето е птицата, която се жертва за всички останали. А албумът „The Miners Canary” е метафора за черната Америка.

A: Твоето творчество е микс между музика и поезия. Какво послание искаш да дадеш с това?

AN: Има много съобщения. Моята музика се отнася за живота на чернокожите. Опитвам се тя да обхваща тъмнокожите жени и чернокожите като цяло.

A: Работила си с доста известни артисти. За кой можеш да споделиш, че ти е повлиял най-много? 

AN: Бих казала, че Tony Allen ми е въздействал най-много. Той ме научи да бъда отворена към всички стилове музика, дори и към тези, които по принцип не слушам. Научи ме, че музиката няма начало или край.

A: Работиш ли по нещо в момента? Ще има ли скоро нов албум?

AN: Аз работя и се уча постоянно, това правя и в момента и се надявам съвсем скоро да представя на феновете си нов албум.

A: За какво да се подготви публиката на 11-ти ноември?

AN: Очаквайте от мен да запаля сцената. Ще има пожар!

A: Нямаме търпение. Благодарим много за интервюто. Peace!

AN: Аз също. Скоро ще се видим. Bless!

Akua Naru е този петък (11-ти ноември) в Sofia Live Club,
а билети може да си вземеш от Eventim по 30 лв.