История с бъдеще – Supercourt от adidas и други класики

Брандът с трите линии – или по-известен като adidas е неуспорима класика и част от гардероба на всеки ценител на хубавите кецове. Стилът им е лесно разпознаваем, а разнообразието им от модели привлича вниманието на хора с всякакъв вкус.

Наскоро те пуснаха колекцията им от селектирани дизайни, устояли във времето и спечелили сърцата на различни поколения фенове на уличната култура – Home of classics. Всичките 10 модела, включени в подбора са доказали се във времето, като са претърпяли единствено леки модификации за по-добро качество и актуализиране към новостите в индустрията и трендовете. Първоначалната идея за създаването на силуетите е с цел те да се ползват на игрището, но с навлизането на стрийтуеъра като основна тенденция, те са превъплатили функциите им спрямо желанието на хората от различни сфери да ги носят. Сред тях попадат емблематични модели като Stan Smith и Superstar.

С такива класически силуети, adidas е един от наложените минималистични брандове в отношение кецове – от креативният им екип смятат, че опростеният дизайн е символ на изтънченост и лукс. Лишавайки обувката от всякакви излишни елементи, те искат да акцентират на висококачествените материали и технологии, използвани за направата им. Всеки един детайл е бил специално обмислен преди цялата селекция да бъде завършена – включително шевове, нюанси, конструкция и т.н. Хората зад идеята обобщават, че един силует може да бъде превъплатен в хиляди разновидности и добрият, изчистен дизайн устоява във времето, създавайки си лоялна фен база.

За бъдещето на класическите кецове обаче смятат, че ще се превърне моделът Supercourt. Той е резултат от 50-годишна история на изследването на поведението на обувката на и извън корта. Повечето детайли са част от архива им, но други са направени с по-модерно излъчване. Дизайнът включва конструкция от различни текстури върху класическата за Supercourt подметка. Всички цветови вариации могат да бъдат видяни в онлайн, а както и в магазините на District.

Поканихме младия архитект Станимир Йорданов да изпробва преживяването на Supercourt и да разберем има ли общо класиката в сникър културата и архитектурата.

Asphalt: Смяташ ли, че класиката е по-актуална от нещата, създадени за съвременните трендове?

Станимир: За мен класиката ще е винаги актуална – все пак затова е класика, колкото и да е клиширано. Въпреки, че рискуваш да се слееш с тълпата, с класиката винаги играеш на сигурно – простота и елегантност. Златното правило в архитектурата на Мис ван дер Рое – “less is more” важи и тук. Робърт Вентури – друг архитект, от своя страна заявява: “less is a bore”, което пък може да приемем  в подкрепа на новите, по-разчупени модни трендове. Въпреки всичко, смятам, че класическият стил е отправна точка за повечето, ако не и за всички съвременни модни тенденции, затова си остава и винаги актуален.

A: Мислиш ли, че един класически дизайн на обувка може да бъде вдъхновение и извън модата – например в твоя случай, архитектурата?

С: Абсолютно. Архитектурата може да бъде вдъхновена от всичко, което ни заобикаля. Още повече, че интериорният дизайн, например, е пряко свързан с модните тенденции. В немалко случаи, когато изготвям презентации и концептуални дизайни за жилищни интериори, използвам точно елементи от модата. Сега дори си спомням, че още в самото начало на първата ми година в университета ни накараха да се събуем и да нарисуваме план и разгъвка на обувката си в мащаб 1:1 с точно пресъздаване на всеки материал, всяка изгъвка, чупка и сянка. Тогава нямах идея какво точно правя, но след време успяваш да напаснеш нещата.

А: Има ли дизайн, на който си лоялен и си купувал различни вариации или винаги избираш нещо ново?

С: Харесвам много чистото бяло или черно. Малко ин-ян звучи, но е важно да имаш под ръка 2-3 тениски в монотонни цветове, например, които да можеш да комбинираш с всичко. Така спестяваш време, а и енергия. Бежовите Supercourt определено ме кефят доста. Супер удобни са и могат идеално да допълнят всяка класическа визия.

А: Какъв е задължителният елемент за едно нещо, че то да се превърне в класика?

С: Със сигурност трябва да има изчистен дизайн, монотонни цветове и качествени материали. Ярки неща в различни гами и повече акценти трудно биха оцелели във времето, въпреки че тенденциите се въртят постоянно и забелязваме как отминали неща отново стават актуални в по-модерна светлина. За мен, обаче, класическият дизайн трябва да се задържи семпъл и монотонен.

А: Какво е бъдещето според теб – ще се превърнат ли кецовете в най-универсалната обувка, измествайки всички останали, както се наблюдава в напоследък, или е само временно?

С: Смятам, че кецът вече е най-универсалната обувка, което мен лично ме радва. Всеки има поне 1 чифт кецове, каквито и да са. Знаем, че в лондонското сити, примерно, сериозни бизнесмени и финансисти си ходят на работа с костюми и кецове, което също е показателно. Все пак още има места и етикети, които налагат нуждата от друг тип обувка. Вярвам, обаче, че тенденцията ще се задържи и освен в небрежния стил на забързаното ни ежедневие, кецовете ще се налагат все повече и в други различни среди и ситуации.

adidas Supercourt може да бъде намерен в магазините на District, както и онлайн на districtshoes.bg.

Фотографии: Глория Георгиева

Текст: Богдана Костова